Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 3. 2018,
22.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Španija Katalonija pripor tiralica

Petek, 23. 3. 2018, 22.24

6 let, 1 mesec

Špansko sodišče odredilo pripor za kandidata za predsednika Katalonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Jordi Turull | Foto Reuters

Foto: Reuters

Špansko vrhovno sodišče je v okviru preiskave poskusa osamosvojitve Katalonije odredilo pripor za kandidata za katalonskega predsednika Jordija Turulla in še štiri druge zagovornike katalonske neodvisnosti. Turull se tako ne bo mogel udeležiti za soboto predvidenega glasovanja o njegovem imenovanju v parlamentu.

Sodnik je pripor odredil še za nekdanjo predsednico katalonskega parlamenta Carme Forcadell in tri nekdanje katalonske ministre. Sodišče je menilo, da je tveganje za beg zaradi zagrožene kazni povečano, je sporočil tiskovni predstavnik sodišča.

Turull je upora obtožen, ker je kot tiskovni predstavnik katalonske vlade usmerjal mobilizacijo podpornikov neodvisnosti te španske pokrajine.

Zagovorniki neodvisnosti, za katere so danes odredili pripor, se bodo pridružili četverici, ki je v priporu zaradi sodelovanja v poskusu osamosvojitve že več mesecev. Sedem obtoženih katalonskih politikov je medtem v tujini.

Sodniki izdali šest mednarodnih tiralic, tudi za Puigdemontom

Sodišče je danes za odstavljenega predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta in preostale štiri nekdanje ministre, ki so v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, izdalo tudi mednarodno tiralico.

Prav tako je sodišče izdalo mednarodno tiralico tudi za šesto katalonsko separatistko Marto Rovira, ki se v petek ni pojavila na sodišču in je po poročanju španskih medijev trenutno v Švici.

Vrhovno sodišče je zaradi obtožb o uporu potrdilo tudi pregon 13 katalonskih politikov, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, med njimi tudi Turulla in Puigdemonta. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen 30 let.

Puigdemont in Sanchez sta se kandidaturi odpovedala

Kandidat za predsednika katalonske vlade je bil sprva Puigdemont, ki se je zatekel v Belgijo, a je odstopil od ponovne kandidature, da bi odpravil politični zastoj, v katerem se je znašla katalonska politika. Kandidaturi za omenjeni položaj se je nato odpovedal še priprti zagovornik neodvisnosti Jordi Sanchez.

Španske oblasti so prejšnjo katalonsko vlado po referendumu o samostojnosti Katalonije oktobra lani odstavile in v skladu s 155. členom ustave prevzele upravljanje te avtonomne španske pokrajine.

Na decembrskih regionalnih volitvah so nato znova zmagali zagovorniki neodvisnosti, ki imajo tako v katalonskem parlamentu večino.

Ne spreglejte