Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2017,
9.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

2

Natisni članek

Španija Katalonija neodvisnost Mariano Rajoy

Nedelja, 8. 10. 2017, 9.16

6 let, 6 mesecev

V Barceloni tudi pozivi k aretaciji katalonskega premierja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

2

Barcelona protestni shod | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Barceloni se je teden dni po referendumu, ki ga je spremljalo krvavo policijsko nasilje, zbralo več sto tisoč protestnikov, ki nasprotujejo razglasitvi neodvisne Katalonije. Ljudje so se na ulice podali s španskimi zastavami, vzklikali gesla "Živela Španija", nekateri pa so celo pozivali špansko policijo, naj aretira katalonskega premierja Puidgemonta. Shod je podprl tudi španski premier Rajoy.

Na trgu Urquinaona se je na shodu proti neodvisnosti, ki se je začel točno opoldne, po besedah organizatorjev zbralo okoli milijon protestnikov, ki so vzklikali "živela Španija" in mahali s španskimi zastavami. 

Mestna policija sicer za razliko od organizatorjev shoda navaja, da se je v mestu zbralo le okoli 350.000 protestnikov.

"Morda smo bili predolgo tiho," je dejal 44-letni udeleženec protesta Alejandro Marcos. "Zdi se, da tisti, ki je glasnejši, premaga argument. Zato moramo povzdigniti glas ter jasno in glasno povedati, da ne želimo neodvisnosti," je še povedal udeleženec shoda.

Video: Juan Pablo Torrents-Faura


Podpora enotam Guardie Civil

Nekateri protestniki so pozvali tudi, naj katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zaprejo zaradi izvedbe nezakonitega referenduma, na katerem so sicer volivci ob 43-odstotni udeležbi z 90-odstotno večino podprli samostojnost Katalonije.

Že pred protestom so se ljudje zbrali tudi pred sedežem paravojaške enote španske policije Guardia Civil, ki je pred enim tednom z nasilnim ukrepanjem skušala preprečiti glasovanje.

"To je naša policija!" in "Niste sami!" so danes vzklikali podporniki. V policijskem nasilju je bilo preteklo nedeljo sicer ranjenih več kot 800 ljudi. 

Javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil konservativni časnik La Razon, sicer kaže, da neodvisnosti najbogatejše španske pokrajine nasprotuje 79,4 odstotka Špancev in 58,9 odstotka Kataloncev.

Rajoy: Španije ne bodo razdelili

Protestni shod je na Twitterju podprl tudi španski premier Mariano Rajoy. "Nazaj k razumu v obrambo demokracije, ustave in svobode. Obvarovali bomo enotnost Španije, niste sami," je zapisal španski premier na družbenem omrežju.

Španski premier kljub pozivom k dialogu iz Barcelone namreč ne popušča pri svojem stališču o vprašanju Katalonije.

"Španije ne bomo razdelili in ohranili bomo nacionalno enotnost," je dejal v soboto za El Pais. Morebitna razglasitev neodvisnosti Katalonije pa bo nična, je še poudaril.

Rajoy je v sobotnem pogovoru za El Pais zagrozil tudi z odstavitvijo regionalne katalonske vlade. | Foto: Reuters Rajoy je v sobotnem pogovoru za El Pais zagrozil tudi z odstavitvijo regionalne katalonske vlade. Foto: Reuters

V pogovoru za španski časnik, ki je bil objavljen v soboto zvečer, Rajoy tudi ni izključil možnosti, ki jo vladi v Madridu daje ustava, da odstavi regionalno vlado v Kataloniji, suspendira avtonomijo te pokrajine in vzpostavi direkten nadzor iz Madrida.

"Ničesar ne izključujem, a vse ob svojem času. Želim si, da bi grožnjo z razglasitvijo neodvisnosti čim prej umaknili," je dejal.

Zmerne nacionaliste pozval, da se oddaljijo od skrajnežev

Poleg tega je še zatrdil, da bo španska vlada poskrbela za to, da kakršnakoli deklaracija o neodvisnosti ne bo vodila nikamor.

Zmerne katalonske nacionaliste je hkrati pozval, naj se oddaljijo od "skrajnežev" v taboru, ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije.

Intervju za El Pais je bil objavljen po množičnih protestih po vsej Španiji, na katerih je več deset tisoč ljudi pozivalo k dialogu med državnimi oblastmi v Madridu in regionalno vlado v Kataloniji.

Ne spreglejte