Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2017,
7.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

protesti Katalonija Španija

Sobota, 7. 10. 2017, 7.08

6 let, 6 mesecev

V Španiji množični shodi proti neodvisnosti Katalonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Španija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V več španskih mestih so danes potekali shodi več deset tisoč ljudi, na katerih so ti pozivali k dialogu med državnimi oblastmi v Madridu in regionalno vlado v Kataloniji. Pod geslom Hablamos? oziroma Se bomo pogovarjali? so se zbrali pred mestnimi hišami, med drugim v Madridu in Barceloni. V Madridu je vzporedno potekal tudi shod nasprotnikov katalonske odcepitve.


Večina protestnikov, ki so na prvo mesto postavljali dialog, je bila oblečena v belo in nosila bele balone.

Na shodih prevladovali pozivi k dialogu

"Pogovarjajte se ali pa odstopite! Manj sovraštva in več besed!" so vzklikali protestniki, pri čemer so imeli v mislih premiera Mariana Rajoya in vodjo katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta.

V Madridu je le nekaj sto metrov stran od mestne hiše potekal še en shod, na katerem so vihrale španske zastave.

Na njem je bilo še več ljudi, ki so izražali nasprotovanje odcepitvi Katalonije od preostale Španije in pozivali katalonsko vlado k spoštovanju španske ustave. Po navedbah vladnih virov je bilo na shodu 50.000 ljudi.

Tudi za nedeljo je v Barceloni napovedan velik shod z enakim sporočilom.

Večina zagovornikov obstanka referendum bojkotirala

Na referendumu o neodvisnosti, ki ga je v nedeljo organizirala katalonska regionalna vlada, je za odcepitev te avtonomne pokrajine od Španije glasovalo 90 odstotkov udeležencev. Volilna udeležba je bila 43-odstotna. Večina zagovornikov obstanka v Španiji je sicer glasovanje, ki ga je špansko pravosodje prepovedalo, bojkotiralo.

Volilni dan je veliki meri zaznamovalo nasilje španske policije, ki je skušala preprečiti glasovanje. Poškodovanih je bilo več kot 800 ljudi.

Odnosi med Madridom in Barcelono so močno zaostreni in danes zbrani protestniki naj bi se zavzemali tudi za dialog med obema stranema.

Katalonska vlada naj bi se sicer pripravljala na razglasitev neodvisnosti v začetku prihodnjega tedna, pri čemer Madrid vztraja, da ji bo to preprečil.

Španska vlada proti mednarodnemu posredovanju med Madridom in Barcelono

Španska vlada je zavrnila zahtevo regionalne katalonske vlade o mednarodnemu posredovanju za razrešitev konflikta med Madridom in Barcelono zaradi referenduma o samostojnosti Katalonije.

"Španska vlada mora obraniti pravno državo pred regionalna vlado, ki želi izvesti državni udar," je za današnjo izdajo nemške revije Spiegel dejal španski zunanji minister Alfonso Dastis, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Menil je še, da zaradi tega zahteve po mednarodnem posredovanju "ne bi bile v pomoč".

Dastis je še dejal, da ima španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya "dovolj pravnih možnosti" za odgovor na razglasitev samostojnosti Katalonije s strani predsednika regionalne katalonske vlade Carlesa Pugdemonta, o katerih naj bi se dogovorila s strankami v španskem parlamentu, ki spoštujejo ustavo.

"Vlada je odprta za razpravo o vsem morebitnih rešitvah in reformah," je še zatrdil vodja španske diplomacije.

Ne spreglejte