Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2012,
14.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija

Torek, 18. 9. 2012, 14.35

7 let, 12 mesecev

Španski Okupiraj Wall Street v boju proti gospodarski krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gibanje 15M, ki ga je navdihnilo gibanje Okupiraj Wall Street, se na svojevrsten način bojuje proti gospodarski krizi, ki trenutno pesti Španijo.

Gibanje Okupiraj Wall Street, ki je znano po svojem nasprotovanju finančnemu kapitalizmu, je morda ob svoji prvi obletnici pričakovalo, da bodo nezadovoljne množice znova zavzele območje pred newyorškim Wall Streetom, vendar se to ni zgodilo, vsaj ne v takšnem obsegu kot lani. Na drugi strani oceana, natančneje v Španiji, pa so gospodarske razmere tako slabe – vsaj po mnenju predstavnikov gibanja 15M –, da je Španija zrela za revolucijo.

Gibanje 15M je po mnenju nekaterih podaljšana roka gibanja Okupiraj Wall Street, prepoznavno pa je postalo lani, ko je v središču Madrida uprizorilo protest proti španski vladi. Pripadniki gibanja 15M so tako protestirali proti naraščajoči brezposelnosti in rubežu domov, saj španska zakonodaja državljanom nalaga, da morajo še vedno plačevati hipoteko na nepremičnino, četudi jim je bila ta odvzeta. Medtem ko se gospodarska kriza poglablja – brezposelnost se namreč približuje 25 odstotkom –, gibanje 15M doživlja pravi razcvet.

Z vsemi sredstvi se bori proti korupciji

Če se je gibanje prej ukvarjalo le s protestiranjem, zdaj pomaga pri vzpostavitvi institucionalnih okvirov za preprečevanje korupcije in pri oblikovanju zakonodajnih reform. V zadnjem letu so zavzeli več opuščenih poslopij in jih spremenili v središča, namenjena skupnosti, tej pa pomagajo tudi s pridelavo zelenjave in sadja v skupnih vrtovih. Pri doseganju svojih ciljev v gibanju bolj kot v vseh drugih tovrstnih gibanjih izkoriščajo prednosti socialnih omrežij, prek katerih ozaveščajo o vlogi bankirjev, ki so po njihovem mnenju odgovorni za nastanek gospodarske krize in zaradi katerih so običajni Španci podvrženi strogim varčevalnim ukrepom.

Malo manj pa je znano, da sta obe gibanji v nenehnem stiku, največkrat prek svetovnega spleta, hkrati pa redno komunicirata tudi z drugimi protestnimi gibanji. Pripadniki gibanj s pomočjo svetovnega spleta predstavijo svoje ideje za nadaljnje delovanje, hkrati pa poenotijo svoje aktivnosti. Presenetljivo gibanja nimajo višje avtoritete, a imajo različne vodje za različne naloge, ki jih nameravajo izpeljati v prihodnosti. Svoje odločitve posredujejo preostalim gibanjem prek socialnih omrežij. V preteklosti sta bila to najpogosteje Twitter in Facebook, danes pa uporabljajo različne aplikacije. Tako uporabljajo aplikacijo Mumble, ki omogoča neposredno komunikacijo, Vibe, prek katerega posredujejo svoja sporočila, in Bambuser, program, ki omogoča videokomunikacijo.

Ne zavzemajo več naslovnic, temveč delujejo iz ozadja

"Ljudje se sprašujejo, kaj se je zgodilo z gibanjem 15M, saj ne kampiramo več na prostem. Smo še kako aktivni, vendar ne z aktivnostmi, ki bi pritegnile medijsko pozornost, ampak z aktivnostmi, s katerimi pomagamo državi," je za Washington Post povedala odvetnica Lourdes Baeza. "Ljudje se zavedajo realnosti, politiki pa vedo, da smo tukaj in da nismo neumni. Borili se bomo za svoje pravice," pa je prepričana 26-letna farmacevtka Ines Fernandez.

Gibanje 15M, ki se sicer imenuje po datumu prvega protesta, 15. maju, pa bo imelo najverjetneje veliko dela z reševanjem države iz gospodarske krize, saj zadnji podatki kažejo, da se finančna kriza še poglablja, kar je vidno tudi v dvigu stroškov zadolževanja države. Španska vlada je sicer pred kratkim zavrnila namigovanja, da potrebuje pomoč. Če bi želela prejeti drugi sveženj pomoč od Evropske unije (EU), bi morala namreč izvesti korenite spremembe bančnega sektorja, vendar z vidika zadnjih dogodkov tudi pomoč EU-ja ni izključena.

Ne spreglejte