Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
16.16

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

Puigdemont Španija Katalonija

Torek, 23. 1. 2018, 16.16

6 let, 2 meseca

Španska vojska na preži, da bi preprečila Puigdemontovo vrnitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski vojaki so noč in dan na preži, da bi nekdanjemu in najverjetnejšemu prihodnjemu predsedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu preprečili vrnitev v Katalonijo, "tudi če bi hotel priti v prtljažniku avtomobila", je danes dejal španski notranji minister Juan Ignacio Zoido.

Puigdemont, ki je trenutno na Danskem, je po srečanju z danskimi politiki v Koebenhavnu dejal, da se želi vrniti v Katalonijo, a pri tem ne bo tvegal. "Ne bi bilo boljšega znaka, da je v Kataloniji ponovno demokracija, če bi se lahko brez tveganja vrnil in sodeloval v parlamentarni razpravi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Puigdemont.

Puigdemont je od konca oktobra lani v Belgiji. Španske oblasti ga zaradi njegove vloge pri prizadevanjih za neodvisnost Katalonije obtožujejo upora in zlorabe javnih sredstev, v Španiji pa mu grozi aretacija.

"Puigdemont v parlament ne more niti v prtljažniku avtomobila"

Na vprašanje o možnosti, da se Puigdemont skrivno vrne v Španijo, je notranji minister odgovoril, da tako vzdolž španske meje kot po državi izvajajo vse potrebne ukrepe, da se to ne bi zgodilo. "Ravnamo tako, da ne more priti v katalonski parlament niti v prtljažniku avtomobila," je poudaril.

Puigdemontov cirkus

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je Puigdemonta v ponedeljek predlagal za novega predsednika Katalonije. Puigdemont je nato napovedal, da bo kljub grožnjam Španije oblikoval novo vlado. Zoido je Puigdemonta obtožil, da uprizarja cirkus. "On beži pred španskim pravosodjem, zato ne more določati toka dogajanja," je poudaril.

Puigdemont je napovedal, da da bo kljub grožnjam Španije oblikoval novo vlado | Foto: Reuters Puigdemont je napovedal, da da bo kljub grožnjam Španije oblikoval novo vlado Foto: Reuters

Do položaja kar prek videopovezave?

Puigdemont je namignil, da bi lahko na položaj prisegel iz Belgije, a Zoido je poudaril, da po mnenju pravnih strokovnjakov v katalonskem parlamentu prisege predsednika vlade na položaj ne morejo izvesti prek videopovezave.

V Madridu so že sporočili, da bodo ukrepali, če bo dosedanji katalonski voditelj poskušal pokrajino voditi iz Belgije. Španski premier Mariano Rajoy je posvaril, da bo v tem primeru vlada v Madridu ohranila neposredno upravo v Kataloniji.

Ne spreglejte