SiolNET. Novice Svet
2,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Španija zagrozila Kataloniji z odvzemom avtonomije

2,83

termometer

Mariano Rajoy
Foto: Reuters

Kar se je doslej omenjalo kot možnost odziva Španije na razglasitev neodvisnosti Katalonije, so zdaj v Madridu uradno potrdili: prizadevali si bodo za suspenz avtonomije Katalonije, če njen voditelj Carles Puigdemont ne naredi nekaj korakov nazaj.

Španija je dala Puigdemontu še do četrtka do 10. ure čas, da se dokončno in nedvoumno izrazi, ali je pred dobrim tednom dni razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. Puigdemont je v katalonskem parlamentu po referendumu o neodvisnosti 1. oktobra razglasil, da je deklaracijo o neodvisnosti sicer podpisal, da pa je razglasitev neodvisnosti odložil za nekaj mesecev. V tem času naj bi potekala pogajanja s Španijo.

V Madridu pa so od Puigdemonta zahtevali jasen odgovor - ali je razglasil neodvisnost ali ne. Tega tudi do postavljenega roka v ponedeljek niso prejeli. Je pa španski premir Mariano Rajoy prejel Puigdemontovo pismo, v katerem se je ta zavzel za pogajanja in Rajoya povabil na srečanje.

Kot mogoč odziv Španije na katalonsko morebitno razglasitev neodvisnosti ali nadaljnje zavlačevanje Puigdemonta se je omenjala možnost, da Madrid na podlagi 155. člena španske ustave Kataloniji odvzame avtonomijo in uvede neposredno vladavino iz Madrida.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha / 18.10.2017. ob 10:17 +3 0

  Če sploh obstaja možnost, da Španija enostransko odvzame avtonomijo Kataloniji, je zanesljivo znamenje, da Španija ni nobena demokracija. Če EU ni sposobna soočiti se s tem dejstvom in dati svoj prispevek k reševanju problema, potem moramo na žalost spoznati, da smo še enkrat zašli v napačno družbo. Že sama demokracija ni nobena bleščeča ureditev, privid demokracije pa je pod vsakim človeškim dostojanstvom.

  +3 0
 • DamDam / 18.10.2017. ob 12:45 +2 0

  Španska oblast se očitno vrača k svojim fašističnim koreninam. Tudi EU očitno ni daleč od tega. ne vem, kako so lahko Srbiji odvzeli Kosovo, čeprav srbska ustava tega ni dovoljevala in predvidevala. Bojim se, da je EU postala en velik kup politikantskega gnoja, ki ga preživljamo davkolačevalci.

  +2 0
 • janez123 / 18.10.2017. ob 11:12 +1 0

  očitno bo v Kataloniji vojna tako ali drugače.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin