SiolNET. Novice Svet
2,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španija zagrozila Kataloniji z odvzemom avtonomije

2,83

termometer

Mariano Rajoy
Foto: Reuters

Kar se je doslej omenjalo kot možnost odziva Španije na razglasitev neodvisnosti Katalonije, so zdaj v Madridu uradno potrdili: prizadevali si bodo za suspenz avtonomije Katalonije, če njen voditelj Carles Puigdemont ne naredi nekaj korakov nazaj.

Španija je dala Puigdemontu še do četrtka do 10. ure čas, da se dokončno in nedvoumno izrazi, ali je pred dobrim tednom dni razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. Puigdemont je v katalonskem parlamentu po referendumu o neodvisnosti 1. oktobra razglasil, da je deklaracijo o neodvisnosti sicer podpisal, da pa je razglasitev neodvisnosti odložil za nekaj mesecev. V tem času naj bi potekala pogajanja s Španijo.

V Madridu pa so od Puigdemonta zahtevali jasen odgovor - ali je razglasil neodvisnost ali ne. Tega tudi do postavljenega roka v ponedeljek niso prejeli. Je pa španski premir Mariano Rajoy prejel Puigdemontovo pismo, v katerem se je ta zavzel za pogajanja in Rajoya povabil na srečanje.

Kot mogoč odziv Španije na katalonsko morebitno razglasitev neodvisnosti ali nadaljnje zavlačevanje Puigdemonta se je omenjala možnost, da Madrid na podlagi 155. člena španske ustave Kataloniji odvzame avtonomijo in uvede neposredno vladavino iz Madrida.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin