Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
15.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

4

Natisni članek

Dunaj Viktor Orban George Soros

Četrtek, 25. 10. 2018, 15.57

5 let, 5 mesecev

Sorosova CEU od prihodnjega leta na Dunaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

4

George Soros | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srednjeevropska univerza (CEU) ameriškega milijarderja Georgea Sorosa je danes sporočila, da bo od jeseni prihodnje leto s svojimi akreditiranimi ameriškimi programi delovala na Dunaju.

Univerza se je za ta korak odločila, ker je madžarska vlada zavrnila podpis dogovora, ki bi CEU zagotavljal nadaljnje delovanje v Budimpešti.

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana so danes v odzivu na kratko zapisali, da gre za politično početje v Sorosovem stilu. Dodali so, da je CEU "doslej delovala tukaj in menimo, da bo tako tudi v prihodnosti". Madžarska vlada se ne vtika v Sorosovo politično početje, so zapisali.

Po poročanju madžarskega novičarskega portala index naj bi ameriškega veleposlanika na Madžarskem Davida Cornsteina že pred tremi tedni seznanili, da madžarska vlada ne namerava podpisati dogovora z ameriško zvezno državo New York, kjer je CEU akreditirana.

George Soros
Novice Soroseva fundacija se zaradi Orbanove politike umika z Madžarske

V Orbanovih očeh sovražnik Madžarske

CEU je ustanovil ameriški milijarder madžarskega rodu George Soros, ki v očeh madžarske vlade Viktorja Orbana že več let velja za sovražnika madžarske države številka ena, ker da financira nezakonite migracije na Madžarsko. Sprejeli so tudi posebno zakonodajo "stop Soros", ki naj bi to preprečevala. Med drugim pa je uperjena proti vsem, ki bi kakorkoli pomagali migrantom, zlasti proti nevladnim organizacijam.

Na Madžarskem so marca lani v smeri omejevanja Sorosovega vpliva sprejeli tudi novi zakon o univerzah, ki terja, da morajo na Madžarskem akreditirane tuje univerze tovrstne študije ponujati tudi v matični državi. CEU se je zaradi tega znašla v stiski, a je do februarja letos izpolnila tudi ta pogoj. Toda madžarska vlada kljub temu ni želela podpisati ustreznega dogovora.

Za izpolnitev vseh zakonsko predpisanih pogojev je sicer čas do 1. januarja prihodnje leto. Vendar pa so se v CEU odločili za selitev na Dunaj.

Univerza je aprila letos z mestom Dunaj podpisala memorandum o ustanovitvi kampusa CEU, ki naj bi prve študente sprejel v študijskem letu 2019/20. Vsem dosedanjim študentom CEU v Budimpešti naj bi vendarle omogočili, da študij končajo v madžarski prestolnici, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

George Soros
Novice Georgeu Sorosu na dom poslali paket bombo
Ne spreglejte