Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2018,
11.24

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

16

Natisni članek

Nemčija Madžarska Viktor Orban George Soros

Torek, 15. 5. 2018, 11.24

5 let, 11 mesecev

Soroseva fundacija se zaradi Orbanove politike umika z Madžarske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

16

George Soros | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predstavniki fundacije ameriško-madžarskega milijarderja in vlagatelja Georgea Sorosa so ponoči v New Yorku potrdili, da fundacija zaradi represivne politike madžarske vlade pod vodstvom premierja Viktorja Orbana zapušča Madžarsko in se seli v Berlin. Hkrati so sporočili, da bodo še naprej podpirali madžarske nevladne organizacije.

"Zaradi samovoljnega vmešavanja politike ne moremo zagotavljati varnosti svojega dela in sodelavcev na Madžarskem," je v New Yorku dejal predsednik organizacije OSF (Open Society Foundation) Patrick Gaspard. 

Dodal je, da je odločitev povezana z načrti madžarske vlade o sprejemu svežnja zakonov, znanega pod oznako Stop Soros, katerega cilj je prepoved delovanja nevladnih organizacij, ki skrbijo za begunce.

Gaspard: Madžarska vlada zatira civilno družbo, da bi pridobila politične točke

Predsednik OSF očita Orbanovi vladi, da "na za Evropsko unijo neprimeren način" in narobe predstavlja delo fundacije, hkrati pa "zatira civilno družbo s ciljem, da pridobi nove politične točke". Gaspard ocenjuje, da je sveženj zakonodaje Stop Soros le zadnji korak v tej smeri.

"Madžarska vlada je v preteklih letih porabila več kot sto milijonov evrov javnih sredstev, da bi širila laži o fundaciji," so zapisali pri fundaciji in dodali, da v ta sklop spadajo tudi plakati, ki spominjajo na antisemitsko propagando v drugi svetovni vojni, in izvedba anket, v katerih so napadali ustanovitelja OSF Georgea Sorosa.

Orban obtožuje Sorosa, da podpira prebežnike in pomaga rušiti avtoritarne vlade

Umik fundacije iz Madžarske bo velik udarec za približno sto sodelavcev OSF v Budimpešti, saj je 60 odstotkov zaposlenih Madžarov, mnogi med njimi pa v fundaciji delajo že več kot desetletje.

Soros, ki je bil rojen na Madžarskem in ki je preživel grozote holokavsta, je prvo fundacijo ustanovil leta 1984, da bi z njo podprl demokratične procese v Evropi. 

Orban zdaj obtožuje Sorosa, da namerava spremeniti družbeno strukturo Evrope s podporo množičnemu prihodu prebežnikov in s tem upravičuje pripravo nove zakonodaje.

Po drugi strani pa naj bi bila Soroseva organizacija tarča kritike madžarske vlade tudi zato, ker naj bi s podporo civilni družbi v številnih državah, med drugim v Srbiji, Gruziji in Ukrajini, pomagala pri rušenju avtoritativnih vlad.

Na novico se je odzval podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. "Ko je organizacija civilne družbe, ki pomaga graditi močno in tolerantno demokracijo, ogrožena ter čuti, da ne more več opravljati svojega dela, demokracija trpi," je dejal. Dodal je še, da je "obžalovanja vredno", da organizacija, kot je OSF, zapira svoja vrata v članici EU.
Ne spreglejte