Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje neonacizem Nemčija

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 11.25

8 let

Sojenje neonacistom v Münchnu prekinjeno do 14. maja (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sojenje edini preživeli članici nemške neonacistične trojke NSU Beate Zschäpe in štirim soobtoženim na višjem deželnem sodišču v Münchnu so prekinili in se bo predvidoma nadaljevalo 14. maja.

Obravnavi, ki sta bili napovedani za ta teden, sta tako odpovedani. Sojenje, ki se je začelo s tritedensko zamudo in za katerega vlada ogromno zanimanje, so prekinili, ker mora sodni senat pred nadaljevanjem sprejeti nekatere odločitve v zvezi z očitki o pristranskosti, je pojasnil predsedujoči sodnik Manfred Götzl. Pred tem so tako odvetniki Zschäpejeve kot tudi enega od preostalih štirih obtoženih, Ralfa Wohllebna, vložili zahtevo po izključitvi sodnika Götzla zaradi njegove domnevne pristranskosti. Obramba Wohllebna poleg tega pristranskost očita še dvema drugima sodnikoma. Pri Götzlu je obrambo zmotila predvsem njegova odločitev, da je treba odvetnike obrambe - ne pa tudi predstavnikov tožilstva, policistov in uslužbencev sodišča - pred vstopom v sodno dvorano v Münchnu preiskati in preveriti, ali imajo morda pri sebi orožje. Glavna obtoženka Beate Zschäpe, ki naj bi bila ena od ustanovnih članic Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU), se mora na sodišču zagovarjati kot sostorilka pri umorih, dveh bombnih napadih v Kölnu in 15 bančnih ropih. Skupaj z njo na zatožni klopi sedijo še štirje domnevni pomagači. Nekdanji funkcionar NPD Ralf Wohlleben in Carsten S. sta obtožena pomoči pri umoru, ker naj bi priskrbela pištolo, s katero je trojka NSU izvedla devet umorov, Andre E. in Holger G. pa sta obtožena podpore teroristični združbi. Skupaj z državo peterico toži še okoli 80 sotožnikov, od tega se jih je sojenja danes udeležilo 26. Sotožnike zastopa skupno okoli 60 odvetnikov. Zschäpejeva se je predala policiji, potem ko je bila krinka skupine z dramatičnima samomoroma dveh njenih domnevnih pomagačev razkrita novembra 2011. 38-letni Zschäpejevi, ki že ves čas v priporu molči in se do zdaj ni izrekla o svoji krivdi, molčala pa naj bi tudi na sojenju, v primeru obsodbe grozi dosmrtna ječa.

Sojenje, ki naj bi trajalo dve leti, velja za eno najpomembnejših v zgodovini Nemčije. Zaradi spora glede dodelitve mest za novinarje v sodni dvorani se je težko pričakovani proces začel s skoraj tritedensko zamudo. Sojenje spremljajo strogi varnostni ukrepi, zaradi katerih je med drugim ovirano delo novinarjev, saj smejo na primer poročila s sojenja v svoje redakcije prek računalnikov pošiljati le med odmori med zaslišanjem.

Pred začetkom sojenja je več skupin, tudi predstavniki turških združenj, pred sodiščem protestiralo proti rasizmu in desničarskemu nasilju. Pred višjim deželnim sodiščem v Münchnu se je na poziv različnih organizacij zbralo več deset nasprotnikov rasizma in skrajne desnice.

Udeleženci shoda "proti nacističnemu terorju in rasizmu" so zahtevali, da se prek sojenja NSU brez vsakih zadržkov razkrijejo strukture skrajne desnice v Nemčiji. Odgovarjati bi morali tudi predstavniki oblasti, ki so odgovorni, da desničarskih teroristov niso razkrili že veliko prej, so zahtevali protestniki in terjali odločnejše ukrepanje oblasti proti skrajnežem.

Med demonstranti jih je bilo več tudi iz Turčije, začetka sojenja pa se je udeležilo pet poslancev iz Turčije. "Pričakujemo pravico," je ob tem povedal predsedujoči komisiji turškega parlamenta za človekove pravice Ayhan Sefer Üstün in dodal, da je sojenje "zgodovinska priložnost za sodišče".

Centralni svet muslimanov v Nemčiji (ZMD) je medtem presodil, da mora sojenje prinesti resnično spremembo v državi. "Upam, da se bo v Nemčiji zgodil premik," je dejal predsedujoči ZMD Aiman Mazyek. "Država mora stati skupaj, braniti moramo svojo demokracijo," je poudaril. Hkrati je izrazil pričakovanje, da bo sojenje razkrilo različne povezave in soodgovornost delov države in varnostnih organov, ter posvaril pred omejevanjem javne razprave o rasizmu v Nemčiji. Opozoril je, da ne bo dovolj, "če bomo zgolj prepovedali (desničarsko Nacionalno demokratsko stranko Nemčije) NPD in spravili Beate Zschäpe za zapahe".

Več kot 13 let so lahko trije člani NSU, ki so si nadeli lažne identitete, praktično nemoteno živeli in izvajali svoje zločine – vključno z umori osmih turških in grškega priseljenca ter nemške policistke in številnimi bančnimi ropi. Ob razkritju NSU so bili Nemci šokirani.

Ne spreglejte