Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2013,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Guantanamo sodnik

Petek, 12. 7. 2013, 9.50

8 let

Sodnik prepovedal genitalne preiskave ujetnikov v Guantanamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodnik Royce Lamberth je ostro kritiziral administracijo predsednika ZDA Baracka Obame in prepovedal genitalne preiskave ujetnikov v taborišču Guantanamo, ki se želijo srečati s svojimi odvetniki.

Sodnik je ugotovil, da je varnost le izgovor, v bistvu pa gre za načrtne poniževalne postopke, da ujetnike odvrnejo od srečanj z odvetniki.

Veliko ujetnikov se raje odpove srečanju, kot da bi se pustilo otipavati Lamberth, ki ga je na položaj imenoval republikanec Ronald Reagan, je zapisal, da gre za vzorec kršenja pravic ujetnikov, ki se opazi tudi v dejstvu, da je vlada omejila število poletov na Kubo, zato ujetniki na srečanje z odvetnikom čakajo po dva meseca.

Zaradi tega je preiskovanje genitalij ujetnikov nepotrebno pretiravanje, je menil. Veliko ujetnikov se je raje odpovedalo srečanju z odvetnikom, kot pa da jih otipavajo po intimnih delih telesa. Več ujetnikov se je pritožilo, da delajo to samo, da jih ponižajo.

Sodnik: Bolnim in šibkim omogočite srečanje z odvetnikom v zaporu Preiskave so se začele, ko so se v Guantanamu odločili, da se ujetniki z odvetniki ne bodo več srečevali v zaporu, ampak drugje na območju ameriške vojaške baze na Kubi. Zato jih pretipajo, preden gredo do odvetnikov in preden pridejo nazaj.

Sodnik Lamberth je vladi tudi naložil, da mora za bolne ujetnike ali tiste, ki so prešibki zaradi gladovne stavke, omogočiti srečanje z odvetniki v zaporu.

Obama že pet let govori, da bo zaprl Guantanamo Sodnik Lamberth je v svoji odločitvi večkrat omenjal predsednika ZDA Baracka Obamo, ki že pet let govori, da bo zaprl Guantanamo. Navedel je Obamovo obljubo, da bo imel vsak ujetnik dostop do pravne pomoči, ampak to, kar delajo z njimi, ni v skladu s predsednikovimi besedami.

V Guatanamu je zaprtih še 166 ljudi, od katerih jih več kot 100 že štiri mesece gladovno stavka. Odgovor vojske na gladovno stavko je prisilno hranjenje na boleč način s cevjo skozi nos v trebuh.

Ne spreglejte