SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče: Zadrževanje migrantov na ladji je bil diplomatski pritisk

0,13

termometer

matteo salvini | Državni tožilec v Agrigentu je proti Salviniju konec avgusta sprožil uradno preiskavo zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij. | Foto: Reuters
Državni tožilec v Agrigentu je proti Salviniju konec avgusta sprožil uradno preiskavo zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij. Foto: Reuters

Italijansko sodišče je v prvi fazi preiskave oprostilo italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, proti kateremu je bila sprožena uradna preiskava zaradi protizakonitega zadrževanja ljudi, ker avgusta deset dni ni dovolil izkrcanja več deset migrantov z ladje italijanske obalne straže Diciotti.

Kot izhaja iz odločitve sodišča v Palermu, zadrževanje migrantov na ladji ni bilo nič drugega kot "način diplomatskega pritiska na Malto".

V noči s 15. na 16. avgust je ladja italijanske obalne straže Diciotti rešila 170 migrantov, vendar pa se večina ni smela izkrcati vse do 25. avgusta in so morali deset dni preživeli na ladji, ki je na odprtem morju čakala na dovoljenje za vplutje.

ladja Novice Italijanska ladja z migranti ni smela v italijanske vode

Italija je zahtevala, da migrante sprejme Malta, sprejela pa jih je šele, ko je bil dosežen sporazum z Irsko, Albanijo in Vatikanom o njihovi oskrbi.

"Ministru Salviniju ni mogoče ničesar očitati"

Državni tožilec v Agrigentu je proti Salviniju konec avgusta sprožil uradno preiskavo zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij.

Matteo Salvini Novice Salvini bi prepovedal vplutje ladjam mednarodnih misij z migranti na krovu

Sodniki v Palermu so razsodili, da ministru Salviniju v tej fazi preiskave ni mogoče ničesar očitati, primer pa so predali kolegom v Cataniji. Ti bodo v drugi fazi preiskave odločili, ali je šlo za protizakonito zadrževanje ljudi.

Sodna bitka še ni končana, gre pa za pomemben prvi korak, se je Salvini na odločitev sodišča v Palermu odzval na Twitterju. V vsakem primeru, s sodniki ali brez njih, ne bom popustil niti za milimeter, je zatrdil italijanski notranji minister.

Prebežniki na ladji Aquarius Novice Humanitarna ladja Aquarius z migranti znova obtičala sredi morja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin