SiolNET. Novice Svet
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Salvini bi prepovedal vplutje ladjam mednarodnih misij z migranti na krovu

0,25

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko je italijanski notranji minister Matteo Salvini prepovedal vplutje ladij nevladnih organizacij z rešenimi migranti na krovu v italijanska pristanišča, zdaj želi storiti enako za ladje tujih mornaric. Njegovi predlogi so povzročili trenja v vladi, češ da za to ni pristojno notranje ministrstvo.

"Ladje mednarodnih misij [...] ne bi smele vse pripluti v Italijo. Nekatere da, ne pa vse," je danes vztrajal Salvini v intervjuju za italijanski časnik La Verita. Kot je pojasnil, je imel med drugim v mislih operacijo EU Navfor Med Sophia, ki jo koordinira evropska agencija za zunanje meje Frontex.

Ladje naj vozijo še v druga pristanišča, ne samo italijanska

Medtem so viri v obrambnem ministrstvu, ki jih navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, v nedeljo izpostavili, da je pristojnost obrambnega in zunanjega ministrstva, da se odločata glede misij EU. Če se takšne odločitve ne uskladi na vladni ravni, potem se ne doseže nič razen naslovnic v medijih, so dodali.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio pa se je danes odzval podobno kot Salvini, in sicer je pojasnil, da si Italija res želi spremeniti pravila glede mednarodnih operacij. "Ladje evropskih misij morajo migrante voziti v vsa evropska pristanišča, ne samo v italijanska," je dejal.

Salvini bo razširil prepoved plutja

Salvini je v nedeljo sporočil, da bo ladjam tujih mornaric, ki so rešile migrante v Sredozemskem morju, prepovedal vplutje v italijanska pristanišča in tako še razširil prepoved vplutja, ki zdaj velja za ladje nevladnih organizacij. V nedeljo sicer ni imensko navedel mednarodnih misij. O svojih zahtevah bo preostale članice EU predvidoma obvestil na zasedanju notranjih ministrov EU v Innsbrucku.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije je v odzivu pojasnila, da glede na to, da Italija trenutno koordinira operacijo EU, mora ladje tudi usmerjati v varna pristanišča, ta pa niso nujno le v Italiji.
matteo salvini Novice Salvini pod vprašaj postavil enotnost Evrope

Plovila tujih mornaric, ki sodelujejo v reševalnih operacijah EU ali zveze Nato, veliko migrantov prepeljejo v italijanska pristanišča. V nedeljo je tako irska ladja Samuel Beckett na Sicilijo prepeljala 106 migrantov.

V okviru operacije Sophia so sicer rešili že več kot 49 tisoč ljudi. V operaciji sodeluje tudi slovenska vojska z ladjo Triglav, ki je trenutno na operativni nalogi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin