SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Salvini pod vprašaj postavil enotnost Evrope

0,93

termometer

matteo salvini
Foto: Reuters

Italijanski notranji Matteo Salvini je v danes objavljenem intervjuju pod vprašaj postavil preživetje enotne Evrope. Francoska vlada pa je medtem posvarila pred razpadom Evropske unije.

"V enem letu bo odločeno, ali bo še obstajala enotna Evropa ali ne," je za nemški Der Spiegel povedal vodja do tujcev sovražne stranke Liga Salvini. V prihajajočih pogovorih o evropskem proračunu in pred parlamentarnimi volitvami v Evropski parlament prihodnje leto bo znano, "ali je vse skupaj postalo nesmiselno".

Italija ne mmore več sprejemati ljudi

Nova italijanska populistična vlada druge članice EU obtožuje, da so Italijo pri soočanju z migracijami pustile samo. Salvini je ob tem poudaril, da Italija "ne more sprejeti niti enega človeka več". "Nasprotno, nekaj bi jih radi poslali drugam," je povedal.

Na vprašanje, ali bi lahko njegovo stališče pripomoglo k odstavitvi nemške kanclerke Angele Merkel, ki se ji zaradi spora z nemškim notranjim ministrom o upravljanju migracij maje stolček, je odgovoril, da se stališča Berlin in Rima močno razlikujejo tudi na drugih področjih. Med drugim je navedel ekonomsko politiko EU in velik nemški trgovinski presežek.

''Bojim se, da bo Evropa dokončno razpadla''

Kot je še povedal v intervjuju, ga je zmotilo tudi to, da sta Nemčija in Pariz pred nedeljskim mini vrhom EU o migracijah vnaprej pripravila osnutek sklepov srečanja.

Osnovni namen vrha bo sicer pomagati nemški kanclerki Merklovi pri reševanju domače migracijske krize. Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU), sestra njene Krščansko-demokratske unije (CDU), namreč grozi z enostranskimi ukrepi, če ne bo evropske rešitve, ki bi preprečila sekundarne migracije. Kanclerka si prizadeva za dvostranske oziroma večstranske dogovore z državami z zunanjo mejo, zlasti Italijo in Grčijo.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je medtem danes posvaril pred razpadom Evrope. "Če Evropa ne bo dosegla dogovora o delu na skupnem migracijskem načrtu, se bojim, da bo dokončno razpadla," je povedal.

Silvio Berlusconi Novice Berlusconi podprl Salvinija za novega italijanskega premierja

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mare1962 / 22.06.2018. ob 18:42 +1 0

  Evropa bo razpadla, Angela pa njena pogrebnica. Pomoči tu ni več.

  +1 0
 • Nikoniko1 / 23.06.2018. ob 07:08 0 0

  Novinar, zakaj pa pišeš, da je v Italiji populistična vlada???? Pa kdaj se boste levičarski novinarji naučili poročat ne pa oblikovat mojega mnenja???? Da smo v Sloveniji tukaj kjer smo, da celo otroci umirajo v bolnišnicah, ker ni zdravnikov, medtem ko se lastniki nekih cajtengov vozijo v jahtah ste v veliki meri krivi novinarji-piškotkarji. Sam poglej koliko gnojnice ste zlili neupravičeno po Janši.

  0 0
 • Domobranes / 23.06.2018. ob 21:11 0 0

  Tale izraz "populistična vlada" s katerim zmerjajo vlado, ki upošteva želje in mnenja svojih državljanov, je naravnost ogabna! Evropska unija je umetna tvorba po zamisli satanistov, da bi uničili nacionalne države, kar je protinaravno. Vsak narod, ki živi v okviru svoje države, želi biti suveren in sam odločati v okviru svojih zmožnosti. Zato je pravilno, da EU razpade!

  0 0
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin