Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
15.52

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Natisni članek

Italija migranti prebežnik Ladja Aquarius

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 15.52

5 let, 8 mesecev

Humanitarna ladja Aquarius z migranti znova obtičala sredi morja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

3

Prebežniki na ladji Aquarius | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nevladna humanitarna ladja Aquarius s 141 rešenimi migranti na krovu že od petka stoji sredi Sredozemskega morja, medtem ko je niti Italija niti Malta ne želita sprejeti. Italijanski minister za promet Danilo Toninelli meni, da bi migrante morala sprejeti Velika Britanija, ker ladja pluje pod zastavo Gibraltarja.

Aquarius, ki jo vodita nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je migrante rešila v petek na odprtem morju blizu Libije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ladja je sedaj v malteških vodah in ima zastavo Gibraltarja. Na tej točki bi morala Velika Britanija prevzeti odgovornost za varnost brodolomcev," je Toninelli zapisal na Twitterju.

migranti, morje
Novice Španija bo migrante z ladje Aquarius predala tudi Franciji

Italijanski notranji minister: Ladja gre lahko kamorkoli, a ne v Italijo

Notranji minister Matteo Salvini je tvitnil, da lahko gre ladja kamorkoli želi, ne pa v Italijo. Nova italijanska populistična vlada nevladnim organizacijam z rešenimi migranti ne dovoli v italijanska pristanišča in vztraja, da migrante vrnejo v Libijo ali da jih sprejmejo druge članice EU.

Posadka Aquariusa je na svojem blogu sporočila, da sta jim Italija in Malta zavrnili prošnjo za pristanek in da so kakih 60 kilometrov od evropske obale. Ladja naj bi bila nekje med Malto in italijanskim otokom Lampedusa.

migranti
Novice V nesreči čolna z migranti v Egejskem morju utonilo sedem otrok

Migrantom pred Aquariusom ni želelo pomagati pet drugih ladij

Rešeni migranti, ki prihajajo iz Somalije in Eritreje, so posadki povedali, da so pred Aquariusom srečali pet drugih ladij, ki pa jim niso hotele pomagati. Po navedbah posadke so številni migranti zelo šibki in podhranjeni.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je medtem v Bruslju dejal, da je komisija v stiku z več članicami Evropske unije, da bi našli rešitev za migrante.

Aquarius
Novice Migrante z Aquariusa bodo premestili na italijanski ladji in prepeljali v Španijo

Merklova: Za dogovor o vračanju migrantov v Italijo potrebujemo več časa

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes dejala, da za pogajanja o dogovoru o vračanju migrantov v Italijo potrebujejo več časa. Pogajanja o podobnem dogovoru z Grčijo pa medtem dobro napredujejo. Spregovorila je tudi o težavah turškega gospodarstva, pri čemer je poudarila, da je stabilnost tega gospodarstva v interesu Nemčije in EU.

"Smo še v pogajalskem procesu," je Merklova povedala glede pogajanj o dogovoru, v skladu s katerim bi v Italijo lahko vračali migrante, ki so bili pred prihodom v Nemčijo že registrirani v Italiji. Pogajanja bodo še nekaj časa trajala, je dejala po srečanju s predsedujočim svetu ministrov BiH Denisom Zvizdićem v Berlinu.

Izrazila je tudi pripravljenost, da bi se na to temo osebno srečala z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem, če bi bilo to potrebno. "Vendar pa še nismo na tej točki," je dejala po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Pogajanja o podobnem dogovoru z Grčijo medtem dobro napredujejo, je dodala. Nemški notranji minister Horst Seehofer je sicer junija dejal, da želi tovrstne dvostranske dogovore skleniti do konca julija ali v začetku avgusta.

Malteška mornarica rešila čoln s 114 migranti

Malteška mornarica je danes rešila 114 migrantov, ki so sredi morja v gumijastem čolnu zašli v težave. Prepeljali so jih v prestolnico La Valleta.

Čoln so odkrili med rednim patruljiranjem 53 navtičnih milj južno od otoka, so še pojasnili.

Malta je sicer precej zadržana pri sprejemanju migrantov, ki jih rešijo v Sredozemskem morju. Podobno kot Italija je prav tako zavrnila vplutje ladji Aquqrius, ki je v petek rešila 141 migrantov. Ladja je tako spet obtičala sredi Sredozemskega morja.

Na kmetiji na Malti v nečloveških pogojih živelo 120 migrantov

Malteške oblasti so danes v vasi Quormi na nekdanji kmetiji odkrile okoli 120 migrantov, ki so tam živeli v nečloveških razmerah. Nevladne organizacije so ob tem opozorile na porast nezakonitega dela ter tudi na morebitno suženjstvo in trgovino z ljudmi.

Kot so sporočile malteške oblasti, so bili prostori kmetije preoblikovani v začasna prebivališča za delavce iz tujine, ki na otoku iščejo poceni nastanitev.

Za bivanje v boksu za živino plačevali po sto evrov na mesec

Migranti, podnajemniki na kmetiji, so povedali, da so za bivanje v boksu za živino odšteli okoli sto evrov na mesec.

Po navedbah policije nobeden od teh prostorov ni imel osnovne opreme in ni omogočal zasebnosti, vsi pa so bili močno prenatrpani. Uporaba kopalnic in straniščnih prostorov je bila po njenem mnenju "zdravstvena igra na srečo".

Oblasti so zato zaprle vse zgradbe kmetije, ker so bile te nezakonito preoblikovane. Nekdanji podnajemniki, med njimi večinoma Afričani, pa so se po raciji podali na ulice, kjer so pozvali novinarje, naj jim pomagajo najti nadomestno nastanitev.

Malta je priljubljena destinacija migrantov

Malta je zaradi gospodarske rasti postala priljubljena destinacija za migrante. Humanitarne organizacije so že večkrat opozorile, da to pomeni tudi porast nezakonitega dela.

Nevladna organizacija Aditus Foundation je kmalu po današnji raciji v izjavi pozvala oblasti k nadaljnjim preiskavam morebitnega izkoriščanja, suženjstva in trgovine z ljudmi.
Ne spreglejte