Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 6. 2018,
9.42

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Aquarius Španija italija Malta

Torek, 12. 6. 2018, 9.42

5 let, 10 mesecev

Migrante z Aquariusa bodo premestili na italijanski ladji in prepeljali v Španijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Aquarius | Foto Reuters

Foto: Reuters

Migrante z ladje Aquarius, ki je zaradi zavračanja odgovornosti Italije in Malte od sobote ujeta na območju med državama v Sredozemskem morju, bodo premestili na dve italijanski ladji in prepeljali v Španijo, sta sporočili nevladni organizaciji, v lasti katerih je Aquarius.

Kot sta pojasnili humanitarna organizacija Zdravniki brez meja ter SOS Mediteranee, naj bi vsaka od italijanskih ladij sprejela del od skupno 629 migrantov z Aquariusa, nato pa naj bi jih hkrati prepeljali v špansko pristanišče Valencia.

Organizacija SOS Mediteranee je na Twitterju še sporočila, da bodo na Aquarius z italijansko ladjo kmalu prepeljali zaloge hrane in potrebščin.

Migranti v Grčiji
Novice Španija bo sprejela ladjo z več kot 600 migranti #video

Migranti na morju še štiri dni

Zdravniki brez meja po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob tem opozarjajo, da bodo morali izčrpani migranti tako na morju preživeti še štiri dni. "Bolje bi bilo, če bi rešene migrante spustili na kopno v najbližjem pristanišču, kasneje pa jih prepeljali v Španijo ali drugo varno državo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ladja Aquarius je obtičala v Sredozemskem morju med Italijo in Malto, ker ji nova populistična italijanska vlada ni dovolila pristati v Italiji. Zahtevala je, da jih sprejme Malta, ta pa zavrača odgovornost zanje. Negotovost je v ponedeljek prekinila nova španska vlada, ki je sporočila, da bo ladjo sprejela Španija.

Prebežniki na ladji Aquarius
Novice Italija in Malta ne dovolita izkrcanja, prebežniki ostajajo na odprtem morju

Na ladji je po podatkih nevladnih organizacij tudi 123 mladoletnih oseb brez spremstva, 11 majhnih otrok in sedem nosečnic. Ob migrantih, ki jih je v več operacijah v libijskih vodah rešila nevladna organizacija SOS Mediteranee, jih je na Aquariusu tudi 400, ki so jih rešile italijanska obalna straža in trgovske ladje.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes italijansko vlado obtožil "cinizma in neodgovornosti", ker je zavrnila ladjo Aquarius s 629 rešenimi migranti. "Če bi bila za ladjo najbližja francoska obala, bi lahko pristala" v Franciji, je še povzel predsednikove besede, saj gre za spoštovanje mednarodnega prava. Španiji je obljubil tudi pomoč pri oskrbi migrantov. Madžarski premier Viktor Orban in njegov slovaški kolega Peter Pellegrini pa sta italijanski vladi izrazil podporo.

 

Evropska komisija je danes predstavila predlog za znatno okrepitev proračuna za soočanje z migracijami, ki pa predstavlja manj kot tri odstotke celotnega proračuna. Krepitev je nujna, ker si EU ne more privoščiti ponovitve krize iz leta 2015, poudarjajo v komisiji in svarijo, da migracijska nesoglasja med članicami ogrožajo ves projekt EU.

Ne smemo si privoščiti, da se ponovi kriza iz leta 2015 - ne politično ne finančno, je komisar Avramopulos spomnil, zakaj so migracije politična prioriteta unije.

Za soočanje z migracijskimi izzivi in upravljanje meje naj bi bilo v prihodnjem sedemletnem finančnem obdobju unije na voljo 34,9 milijarde evrov (v tekočih cenah), medtem ko jih je sedaj 13 milijard.
 
Ne spreglejte