Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
8.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

novinar Reuters Mjanmar

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 8.30

5 let, 7 mesecev

Sodišče v Mjanmaru novinarja Reutersa obsodilo na sedem let zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Sodišče v Mjanmaru je danes dva novinarja tiskovne agencije Reuters, ki sta poročala o nasilju nad muslimansko manjšino Rohingya, zaradi izdaje državne tajnosti obsodilo na sedem let zapora. Obsodba je že naletela na kritike v mednarodni skupnosti in med novinarji.

Gre za mjanmarska državljana Wa Lona in Kyaw Soeja, ki sta bila v priporu od aretacije decembra lani. Preiskovala sta pokol desetih pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya v vasi v pokrajini Rakhine med operacijo, ki jo je vojska proti tej manjšini začela avgusta lani. Pri sebi naj bi imela dokumente o vojaških načrtih, ki so pripeljali do izgona več kot 750 tisoč Rohing.

poplave Bangladeš Indija monsun
Novice Zaradi zrušenja dela jezu v Mjanmaru poplavilo okoli sto vasi

Novinarja sta obtožbe zanikala. Trdita, da jima je primer podtaknila policija. Prijeli so ju namreč, ko sta se odzvala na povabilo policije na večerjo, na kateri sta ji izročila dokumente. Obramba tudi vztraja, da ni šlo za tajne dokumente, saj so bili pred tem že objavljeni.

Sodnik je presodil, da sta kriva. "Ugotovljeno je bilo, da sta poskušala škodovati interesom države," je poudaril ob razglasitvi sodbe. Za izdajo državnih skrivnosti je v Mjanmaru sicer predvidena kazen do 14 let zapora.

poplave
Novice Poplave v Mjanmaru zahtevale več življenj #foto

Odgovorni urednik agencije Reuters Stephen Adler je obsodbo novinarjev označil za velik korak nazaj v demokratizaciji Mjanmara. "Novinarja sta v zaporu že preživela devet mesecev zaradi lažnih obtožb, da bi ju utišali in da bi prestrašili novinarje," je dejal.

Zaradi obsodbe novinarjev so razočaranje izrazili tudi v ZN. Humanitarni koordinator ZN v Mjanmaru Knut Ostby je dejal, da so mjanmarske oblasti ves čas opozarjali na to, da morajo zagotoviti svobodo izražanja. Oblasti je pozval, naj novinarja izpustijo.

Rohinge Bangladeš Mjanmar
Novice Mjanmarske oblasti porušile več deset vasi Rohing

Obsodbo novinarjev je obsodil tudi ameriški veleposlanik v Mjanmaru Scot Marciel, ki je dejal, da bo današnja obsodba spodkopala zaupanje ljudi v pravosodni sistem.

Mjanmarske oblasti naj bi sicer lani aretirale najmanj 11 novinarjev, zaradi česar se država pod civilnim vodstvom Nobelove nagrajenke za mir Aung San Suu Kyi spoprijema tudi s kritikami zaradi zatiranja svobode medijev in svobode govora.

Ne spreglejte