Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
18.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ustaši

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 18.16

8 let

Sodišče v Kninu: "Za dom spremni" je hrvaški zgodovinski pozdrav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pristojno sodišče v Kninu je podjetnika iz Zagreba oprostilo obtožb zaradi spodbujanja sovraštva na nacionalni, verski ali drugi podlagi zaradi prodaje oblačil z napisom "Za dom spremni".

Sodišče je pojasnilo, da gre za "zgodovinski hrvaški pozdrav", ne pa za zloglasni ustaški pozdrav.

Odločitev sodišča kritizira Hrvaški helsinški odbor Odločitev kninskega sodišča je kritiziral Hrvaški helsinški odbor, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da "glede na stanje v hrvaški družbi" niso presenečeni nad odločitvijo sodnice Katarine Peršen.

"Ali je sploh možno, da katerokoli sodišče na Hrvaškem sprejme drugačno odločitev, ko celotna družba, vse institucije oblasti ne le da dopuščajo množične vzklike 'Za dom spremni' na športnih prireditvah, posebej pa na nogometnih tekmah, temveč se od tega niti ne poskušajo, vsaj z besedami, ograditi," je zapisala nevladna organizacija za človekove pravice.

Ob tem so opozorili, da je bilo geslo "Za dom spremni" uradni pozdrav fašističnega režima Anteja Pavelića v Neodvisni državi Hrvaški (NDH) med drugo svetovno vojno.

Marković naj bi z napisi na majicah zagrešil sovražni govor Hrvaška policija je ovadila Jakova Markovića, potem ko je 5. avgusta lani na proslavi ob hrvaškemu prazniku, dnevu domovinske hvaležnosti, hrvaških veteranov in zmage v kraju Čavoglave pri Kninu prodajal črne majice, kape in šale, na katerih so bile natisnjene besede "Za dom spremni". Policija v Drnišu je v ovadbi zapisala, da je 48-letni Marković kršil zakon o javnem zborovanju, ki prepoveduje sovražni govor.

Sodišče v Kninu je ovadbo proti Markoviću zavrnilo 22. decembra lani kot neutemeljeno. Sprejelo je pojasnilo Markovića, ki je trdil, da je pozdrav "Za dom spremni" znan v hrvaški zgodovini še iz časov hrvaških plemičev iz 16. stoletja. Sodišče je v razlagi svoje odločitve, ki je objavljena na spletni strani hrsvijet.net, med drugim zapisalo, da omenjeni pozdrav ni "nobeno ustaško znamenje", kot je zapisano v ovadbi.

Geslo "Za dom spremni" na svoji zastavi uporablja tudi Hrvaška čista stranka prava V operi Nikola Šubić Zrinski, ki govori o boju hrvaških plemičev proti turški vojski, se omenja sintagma "Za dom, za dom smo pripravljeni umreti", in sicer kot del verza in ne kot pozdrav.

"Za dom i poglavnika spremni" je bil uradni pozdrav ustaškega gibanja, ki je bilo odgovorno za rasistične zakone med drugo svetovno vojno in številne druge zločine. Geslo "Za dom spremni" tudi danes na svoji zastavi uporablja Hrvaška čista stranka prava (HČSP), ki ima skupaj s Hrvaško stranko prava dr. Ante Starčević (HSP) poslanko Ružo Tomašić v hrvaškem saboru.

Proustaški pevec pripravlja vzporedno proslavo državnega praznika Marković je oblačila s spornimi napisi prodajal v vasi Čavoglave, kjer vsako leto ob obletnici vojaške operacije Nevihta proustaški pevec Marko Perković Thompson pripravi vzporedno proslavo državnega praznika, ki ga uradno praznujejo v Kninu.

Ob praznovanju v Čavoglavah je mogoče videti ljudi, oblečene v ustaške uniforme ali z različnimi znamenji NDH. Thompson sicer v eni izmed svojih pesmi uporablja pozdrav "Za dom spremni", več njegovih koncertov v različnih evropskih državah pa je bilo prepovedanih prav zaradi neonacističnih izpadov.

Ne spreglejte