Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
9.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

3

Natisni članek

Sodišče EU Madžarska Slovaška begunci kvote sodba

Sreda, 6. 9. 2017, 9.57

6 let, 7 mesecev

Sodišče EU zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

3

Grčija migranti begunci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sodišče EU je danes zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti obveznim kvotam za razporejanje beguncev po Uniji. Poljska tudi po današnji razsodbi v okviru obveznih kvot za razporejanje beguncev po Uniji ne bo sprejela nobenega begunca, je napovedala poljska premierka Beata Szydlo.

Generalni pravobranilec Yves Bot je že konec julija menil, da bi moralo sodišče zavrniti tožbi, ki sta ju decembra 2015 vložili Slovaška in Madžarska. Mnenje pravobranilca sicer ni zavezujoče, a pogosto mu sodba sledi. Tako je bilo tudi v tem primeru.

Madžarska je sicer poleg Češke in Poljske trenutno v pravnem postopku zaradi nesodelovanja pri premeščanju beguncev v EU. Če bo sodišče omenjeni tožbi zavrnilo, je pričakovati hitro nadaljevanje teh postopkov.

Postopek je trenutno v drugi fazi. Evropska komisija je trojici konec julija poslala drugi opomin. Če ne bo ustreznega odziva, je naslednji korak tožba na Sodišču EU, je napovedal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Izjemoma je dala državam le mesec dni časa za odziv, namesto običajnih dveh mesecev.

Komisija bo o napredku pri uresničevanju načrtov za premeščanje in preseljevanje beguncev znova poročala prav danes. Prav tako bo poročala o delovanju obalne straže in izvajanju begunskega dogovora s Turčijo.

Zeman: Za Češko je bolje, da se odreče sredstvom EU, kot sprejme migrante

EU bo skušala prisiliti Češko (ki sicer ni vložila tožbe, je pa nasprotovala premestitvam migrantov), da sprejeme "več tisoč muslimanskih migrantov", tako da ji bo zagrozila z ukinitvijo subvencij, je dejal češki predsednik Miloš Zeman. Meni, da je za Češko boljše, da se odpove evropskim subvencijam, kot da sprejme migrante, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Slovenijo premeščenih 217 oseb

Na vprašanje, koliko oseb je še upravičenih do premestitve, komisar danes ni dal jasnega odgovora. V Grčiji je takšnih oseb trenutno 2800, še 2000 jih pričakujejo. V Italijo je v tem letu prišlo 7200 takšnih oseb, od katerih so jih le 4000 registrirali, je dejal.

Po najnovejšem, danes objavljenem poročilu komisije so članice doslej premestile 27.695 oseb, od tega 19.244 iz Grčije in 8451 iz Italije. Slovenija je po podatkih komisije sprejela 217 od predvidenih 567 oseb.

Ne spreglejte