Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 4. 2022,
17.32

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

Ukrajina Rusija vojna Vladimir Putin

Torek, 26. 4. 2022, 17.32

2 leti

So ruski specialci zamočili in Putinu naredili veliko sramoto?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Vladimir Putin | Vladimirju Putinu njegovi najožji sodelavci domnevno povedo samo tisto, kar hoče slišati, zato je vprašanje, ali bi mu v primeru, da je bila "nevtralizacija" ukrajinskih neonacistov v resnici lažna operacija ruskih obveščevalcev, to sploh povedali.  | Foto Guliverimage

Vladimirju Putinu njegovi najožji sodelavci domnevno povedo samo tisto, kar hoče slišati, zato je vprašanje, ali bi mu v primeru, da je bila "nevtralizacija" ukrajinskih neonacistov v resnici lažna operacija ruskih obveščevalcev, to sploh povedali. 

Foto: Guliverimage

Vladimir Putin je v včerajšnjem televizijskem nagovoru ukrajinsko varnostno službo obtožil, da je neonacističnim teroristom naročila umore več prepoznavnih ruskih medijskih osebnosti. Ruska obveščevalna agencija FSB je te navedbe tudi podkrepila z videoposnetkom domnevne nevtralizacije šestih oseb, ki naj bi načrtovale izvedbo atentatov. Moskva tega sicer ne bo priznala nikoli, toda zelo mogoče je, da gre ob zanikanju invazije, ki se je potem v resnici zgodila, za še en ruski dramaturški vložek. V videoposnetku racije sta namreč vsaj dva zares zelo nenavadna prizora, po katerih je mogoče sklepati, da so agenti FSB narobe razumeli navodila z vrha.

Videoposnetek ruske obveščevalne agencije FSB prikazuje aretacije neonacistov, ki naj bi v Rusiji delovali po naročilu ukrajinske varnostne službe SBU, in obremenilne materiale, ki naj bi jih ruski agenti našli v njihovih stanovanjih.

Domnevni brlogi neonacistov v Rusiji so bili hkrati videti kot zatočišča narkomanov in templji Tretjega rajha, v njih pa so preiskovalci FSB, tako je razvidno iz videoposnetka, odkrili orožje, mamila, ukrajinske potne liste, oblačila z neonacistično simboliko, posterje Adolfa Hitlerja. Do tu vse lepo in prav.

Toda resno senco dvoma na rusko operacijo mečeta dva tako imenovana dokaza, ki ju FSB izpostavlja v kontekstu lova na neonaciste in prepričevanja gledalcev videoposnetka v resničnost racije, kar je skrajno nenavadno.

Prvi je podpis na prvi strani knjige, ki so agenti FSB našli v enem od stanovanj. Dobesedno se glasi: "Ubijaj za življenje in živi za ubijanje. Podpis nečitljiv."

Podpis | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na spletu zaradi tega že krožijo teorije, da je bila "nevtralizacija teroristov" v resnici zaigrana in da so tisti, ki jim je bilo naročeno, naj na tako imenovane racije in odkrivanje obremenilnega gradiva pripravijo stanovanja neonacistov, narobe razumeli navodila, naj knjigo podpišejo tako, da ne bo mogoče razbrati, kdo je avtor podpisa.

Ta teorija je še bolj verjetna pri drugem "dokazu", katerega neverjetne bizarnosti so se verjetno začeli zavedati tudi pri FSB, saj so ga v videoposnetku racije, ki je naložen na njihovem uradnem profilu na YouTubu, zameglili. Izrezali so ga tudi iz videoposnetka racije, ki so ga naložili na svoj kanal na komunikacijski aplikaciji Instagram. V izvornem videoposnetku, ki ga je kot prva izdala ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti, je medtem še vedno viden.

Gre za tri kopije računalniške igre The Sims 3, ki so jih preiskovalci FSB razstavili in posneli skupaj z neonacističnimi majicami, knjigami in simboli. Je vsem starostnim skupinam prijazni The Sims 3 prežet z neonacistično simboliko ali subliminalnimi nacističnimi sporočili?

Nekateri so izpostavili tudi, da je Rusom očitno vseeno, kaj natanko postavijo pred objektiv kamere − pravzaprav ne gre za samostojne igre The Sims 3, temveč za različne dodatke zanjo, ki jih sploh ni mogoče igrati brez izvirne igre.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Nekateri so izpostavili tudi, da je Rusom očitno vseeno, kaj natanko postavijo pred objektiv kamere − pravzaprav ne gre za samostojne igre The Sims 3, temveč za različne dodatke zanjo, ki jih sploh ni mogoče igrati brez izvirne igre.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ne ravno. Bolj verjetno je, da so agenti FSB narobe razumeli navodila, da morajo biti na kraju zločina tri kartice SIM − videti jih je namreč mogoče tudi v drugih domnevnih stanovanjih neonacistov − in ne tri kopije igre Sims 3. 

Ukrajinci naj bi prek domnevnih neonacističnih teroristov poskusili ubiti tudi slavnega ruskega televizijca in velikega podpornika vojne v Ukrajini Vladimirja Solovjova

Ruski predsednik Vladimir Putin je v včerajšnjem televizijskem nagovoru, v katerem je razkril domnevno zaroto ukrajinskih obveščevalcev in neonacistov proti ruskim televizijcem, za sodelovanje v poskusih atentatov posredno obtožil tudi Združene države Amerike, vendar pri svojih trditvah ni bil konkretnejši.

Med tarčami umorov, ki so jih omenili v ruski obveščevalni agenciji FBS, naj bi bili med drugim ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov, generalni direktor ruske medijske hiše RT Dmitrij Kiseljov, glavna urednica RT Margarita Simonjan ter voditeljica Olga Skabejeva.

Vladimir Solovjov je pred slabim tednom dni na ruski državni televiziji hvalil "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini in dejal, da je naslednji korak vojna z zvezo Nato.  | Foto: AP / Guliverimage Vladimir Solovjov je pred slabim tednom dni na ruski državni televiziji hvalil "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini in dejal, da je naslednji korak vojna z zvezo Nato. Foto: AP / Guliverimage

Solovjov, ki velja za enega glavnih propagandistov ruskih državnih medijev, je v ponedeljek za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal, da naj bi ga teroristi opazovali že v soboto, ko je tekel. Mimo njega naj bi se peljala dva kolesarja, opisal ju je kot "zavaljena prasca", in zavpila Slava Ukrajini. 

 

Ne spreglejte