Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edward Snowden azil Venezuela Nikaragva Bolivija

Četrtek, 1. 8. 2013, 17.06

8 let

Snowdnove možnosti: Venezuela, Nikaragva in Bolivija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Edward Snowden je prejel dokumente, s katerimi lahko v Rusiji preživi eno leto. Rusija še vedno obravnava njegovo prošnjo za azil, medtem pa se pojavlja vprašanje, kam se bo Snowden zatekel.

Edward Snowden je po poročanju BBC-ja za azil zaprosil v vsega skupaj 27 državah, med katerimi so samo tri, ki so izrazile pripravljenost, da mu azil tudi podelijo. To so Venezuela, Nikaragva in Bolivija. Tudi če mu te države zares podelijo azil, pa je veliko vprašanje, kako bo Snowden pripotoval v katerokoli od njih. Evropski zračni prostor bi lahko zaprli, če bi vedeli, da je na letalu Snowden.

Maduro bi mu odobril azil samo zato, da ga ZDA ne bi mogle več preganjati Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je že pred časom dejal, da bi lahko Snowdnu ponudil humanitarni azil, zato da bi lahko živel v miru pred ameriškim tožilstvom, ki ga obtožuje, da je razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom. Nikaragovski predsednik Daniel Ortega je dejal, da so mu pripravljeni podeliti azil, vendar le, če bi to dovoljevale okoliščine.

Medtem pa je bolivijski predsednik Evo Morales je še vedno jezen na Evropo, da je zaprla zračni prostor in preiskala njegovo letalo, ker so dobili informacije, da se na njem skriva Snowden. Morales ga je opisal kot človeka, ki ga preganjajo ZDA, in je dejal, da je pripravljen nekdanjemu analitiku odobriti azil, če bo zaprosil zanj.

Sedem držav na njegovo prošnjo ni odgovorilo Nekatere države se na Snowdnovo prošnjo za azil niso odzvale, med njimi so Kuba, Islandija, Francija, Nizozemska, Nemčija, Italija, in Švica. Medtem ko Brazilija, Finska, Norveška, Irska, Španija, Portugalska, Avstrija, Indija, Kitajska in Rusija Snowdnu azila najverjetneje ne bodo podelile.

Rusija bi mu lahko odobrila azil, a v zameno za prenehanje izdajanja skrivnosti Tiskovni predstavnik brazilskega zunanjega ministrstva je povedal, da na njegovo prošnjo za azil niti ne bodo odgovorili. Enako velja za Indijo, kjer je zunanje ministrstvo dejalo, da nima nikakršnega razloga za podelitev azila. Čeprav je sprva veljalo prepričanje, da se bo Snowden zatekel v Ekvador, pa je predsednik Rafael Correa zanikal, da bi mu država poskušala pomagati. Snowden je za azil zaprosil tudi Rusijo, vendar pa je prošnjo nato umaknil, ker se ni želel podrediti zahtevam ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je od njega zahteval, naj preneha razkrivati informacije, ki škodijo ZDA.

Ne spreglejte