SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Smrt nemškega podjetnika: sumljivi posli, ponarejeni milijoni in prve aretacije

10

termometer

Preiskava okoliščin julijske smrti nemškega podjetnika Thomasa Wagnerja – umrl je v strmoglavljenju letala pri Predmeji nad Ajdovščino – dobiva nove razsežnosti. Nemška policija je prijela moškega, ki naj bi skupaj s sostorilcem Wagnerja tik pred smrtjo olajšal za poldrugi milijon.

Zgodba nemškega podjetnika Thomasa Wagnerja (na sliki zgoraj), ki je sredi julija skupaj s tremi sopotniki umrl v strmoglavljenju letala pri Predmeji, se bere kot scenarij za kriminalko.

Iz do zdaj znanih podatkov, o katerih poročajo nemški mediji, izhaja, da se je Wagner zadnje mesece pred smrtjo krčevito trudil rešiti svoje prezadolženo podjetje Unister, sicer vodilnega nemškega spletnega ponudnika potovanj (več o poslovanju v spodnjem okvirju).

Tu naj bi v zgodbo vstopil finančni svetovalec, ki ga nemški mediji imenujejo Heinz B, ter Wagnerja povezal z moškim, ki se je predstavljal kot izraelski trgovec z diamanti Levy Vass. Ta je Wagnerju ponudil premostitveno posojilo v višini desetih milijonov evrov. Policija sicer domneva, da so tako ime kot tudi državljanstvo in dejavnost domnevnega izraelskega vlagatelja izmišljeni.

Podjetje Unister, ki je v stečaju, a nadaljuje z dejavnostjo, je na spletni strani objavilo žalno knjigo za umrlima družbenikoma skupine. Podjetje Unister, ki je v stečaju, a nadaljuje z dejavnostjo, je na spletni strani objavilo žalno knjigo za umrlima družbenikoma skupine. Foto: Unister.de

Kovček z ničvrednimi "milijoni" 

Prvi obrok v višini dveh milijonov švicarskih frankov (1,8 milijona evrov) naj bi Wagner prevzel v beneškem hotelu Antony Palace, posojilodajalec pa naj bi v zameno zahteval 1,5 milijona evrov za zavarovanje in provizijo.

Tako je Wagner skupaj s soustanoviteljem Unisterja Oliverjem Schillingom in svetovalcem Heinzom B. sredi julija potoval v Benetke, kjer je po poročanju medijev predal denar (tega je prej dvignil z bančnega računa družbe HolidayReporter iz skupine Unister). V zameno pa je, kot je bilo  dogovorjeno, dobil kovček z denarjem za prvi obrok posojila. Ostalo naj bi dobil pozneje. 

A po tem, ko so se razšli, naj bi Wagner ugotovil, da je bilo samo nekaj bankovcev na vrhu kovčka pristnih – domnevno za okrog deset tisoč švicarskih frankov (devet tisoč evrov) –, spodaj pa je bil ponarejeni denar, zato je podal prijavo na italijansko policijo.

Naslednji dan so se z letalom vračali domov v Leipzig in, kot smo poročali, strmoglavili nad Ajdovščino. Slovenski policisti so, kot je znano, v razbitinah med drugim našli omenjenih deset tisoč frankov.

Begosumni posrednik v priporu

Nemški mediji so sprva poročali, da so ob razbitinah letala pri Predmeji preiskovalci našli kovček z milijoni, a se je izkazalo, da to ni res. Slovenska policija je našla 10 tisoč švicarskih frankov. Nemški mediji so sprva poročali, da so ob razbitinah letala pri Predmeji preiskovalci našli kovček z milijoni, a se je izkazalo, da to ni res. Slovenska policija je našla 10 tisoč švicarskih frankov. Foto: Thinkstock Vse od smrti podjetnika v Sloveniji primer zaposluje italijanske, slovenske in nemške kriminaliste. Zadnji so zdaj po poročanju nemškega Handelsblatta prijeli posrednika med Wagnerjem in prevarantom.

Po poročanju Spiegla gre za Nemca Wilfrieda Schwätterja s prebivališčem v bližini Dortmunda. Moški je osumljen goljufije, zaradi begosumnosti pa je sodišče zanj odredilo pripor.

Medtem novogoriški kriminalisti nadaljujejo preiskavo strmoglavljenja. Vzrok nesreče vsaj do začetka avgusta ni bil znan. Služba za preiskovanje letalskih nesreč pa je v uvodnem poročilu omenila neugodne vremenske pogoje, ki so omogočali nastanek zmernih do močnih vertikalnih gibanj, turbulenc in zaledenitve.

Unister: start-up, ki je postal prevelik

Razvejena organizacijska struktura skupine Unister. Razvejena organizacijska struktura skupine Unister. Foto: Unister.de Skupino Unister je Thomas Wagner ustanovil leta 2002, med študijem v Leipzigu. Dve leti pozneje je zagnal spletni portal www.ab-in-den-urlaub.de, danes največjega spletnega ponudnika potovanj v Nemčiji. V zadnjih letih naj bi skupina zaposlovala dva tisoč ljudi, so poročali nekateri mediji, medtem ko drugi omenjajo številko 1.100 zaposlenih.

A v zadnjih letih je skupina zašla v težave. Njeno poslovanje pa je po poročanju portala Financial Times med drugim trpelo zaradi močnega tekmeca, spletnega ponudnika namestitev Booking.com. Unister je tako zašel v visoke dolgove, zato naj bi Wagner začel umikati premoženje pred upniki. To naj bi počel predvsem z ustanavljanjem novih podjetij in razprševanjem premoženja, zaradi tega pa je iz skupine Unister nastala nepregledna hobotnica podjetij.

"Skupina Unister je bila organizirana kot start-up, ne pa kot skupina z dva tisoč zaposlenimi," je o izvirnem grehu težav družbe dejal njen družbenik Daniel Kirchhof, ki je pred meseci po sporu z Wagnerjem izstopil. Kirchhof je po poročanju medijev Wagnerju predlagal, naj predlaga stečaj družb, a Wagner tega ni želel slišati.

Wagnerjeva smrt je zabila žebelj v krsto skupine Unister, ki je po poročanju Financial Timesa dolgovala Googlu in drugim ponudnikom spletnega oglaševanja, med njenimi upniki so tudi banke. Le štiri dni po strmoglavljenju letala, ki je vzletelo z letališča v Benetkah, je podjetje Unister vendarle vložilo predlog za stečaj, saj se družbeniki niso uspeli uskladiti, kdo bo prevzel vodenje. V naslednjih dneh so stečaj predlagale tudi hčerinske družbe. Podjetja naj bi sicer tudi v stečaju nadaljevala dejavnost, stečajni upravitelj pa išče kupca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin