Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2016,
12.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

4

Natisni članek

letalo

Četrtek, 14. 7. 2016, 12.08

6 let, 6 mesecev

V letalski nesreči pri Ajdovščini umrl nemški multimilijonar

V bližini Ajdovščine strmoglavilo in zagorelo letalo. Umrle so štiri osebe.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

4

letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Predmeji nad Ajdovščino je strmoglavilo in zgorelo šestsedežno letalo. V nesreči so umrli štirje nemški državljani, je potrdila policija. Strmoglavljeno letalo Piper 32 ameriške registracije je letelo iz Benetk proti Leipzigu. Uprava za zaščito in reševanje je ob 10.54 objavila, da je letalo izginilo z radarskih zaslonov.

Letalo je pilotiral 73-letnik, ob njem pa so identificirali še 38-letnega sopotnika. Po poročanju spletne izdaje časnika Leipziger Volkszeitung je umrli 38-letni sopotnik podjetnik iz Leipziga Thomas Wagner, ustanovitelj in lastnik velikega nemškega podjetja Unister, ki se ukvarja z internetnimi storitvami. Po pisanju časnika je bil Wagner na službeni poti v Benetkah, umrl pa je med vračanjem domov.

Wagner je Unister ustanovil še kot študent pri 23 letih. V nekaj letih je podjetje zraslo v enega največjih nemških posrednikov turističnih potovanj. Multimilijonar se je v javnosti pojavljal redko, nerad je dajal tudi intervjuje, še piše časnik.

Pilot javil težave z zaledenitvijo

Kot so pojasnili na Kontroli zračnega prometa Slovenije, je pilot letala javil težave z zaledenitvijo. To se zgodi, ko letalo prileti na tako hladno območje, da zaradi zaledenitve ni nobene vidljivosti, zaradi nabiranja ledu na krilih pa letalo ni več aerodinamično.

Potem ko je pilot javil težave z zaledenitvijo, so v kontroli zračnega prometa prejeli le še klic na pomoč, nato pa je letalo izginilo z radarjev, so še pojasnili.

Preiskavo letalske nesreče so za danes končali in delo bodo nadaljevali v petek, je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

Cesta Predmeja–Lokve je zaradi nesreče še vedno popolnoma zaprta za ves promet.

Video: strmoglavljeno letalo Piper 32 ameriške registracije je letelo iz Benetk proti Leipzigu.

Letalo je strmoglavilo blizu regionalne ceste med naseljem Predmeja in Lokvami, približno en kilometer iz Predmeje. | Foto: Letalo je strmoglavilo blizu regionalne ceste med naseljem Predmeja in Lokvami, približno en kilometer iz Predmeje. Potem ko je pilot javil težave z zaledenitvijo, so v kontroli zračnega prometa prejeli le še klic na pomoč. | Foto: Potem ko je pilot javil težave z zaledenitvijo, so v kontroli zračnega prometa prejeli le še klic na pomoč.

Dostop do Predmeje je v celoti onemogočen

Regijski štab civilne zaščite je kmalu po prejemu informacije, da je letalo zginilo z radarjev, poklical občan in javil, da na Predmeji gori letalo. Na kraj so napotili reševalne službe, gasilce in policijo, je pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Letalo je bilo ob prihodu reševalnih služb že popolnoma uničeno, v ostankih letala pa so po besedah Kosmača zaznali zoglenele ostanke več oseb. Dostop do Predmeje je v celoti onemogočen.

Letalo Piper 320, kot je danes strmoglavilo pri Ajdovščino, je enomotorno propelersko športno letalo, registrirano za šest oseb. Leti lahko do višine pet tisoč metrov, ni pa primerno za letenje pri nizkih temperaturah, kot so danes nad Slovenijo, je pojasnil Miha Repovž z Letalske zveze Slovenije.

Najhujše letalske nesreče na slovenskih tleh

1. september 1966 – Med pristajanjem na letališču Brnik je strmoglavilo letalo Bristol Britannia, ki je bilo na poti iz Londona. V nesreči je umrlo 98 ljudi, 19 pa jih je preživelo.

10. september 1995 – V Brkinih je strmoglavilo manjše letalo tipa Robin D-400. Umrli so vsi štirje ljudje na krovu, poleg pilota tudi tri potnice. Letalo francoske izdelave je bilo last portoroške družbe Kondor Air.

10. junij 1997 – Nad Okrešljem v pogorju Savinjskih Alp se je med usposabljanjem gorske reševalne službe pri vaji s helikopterjem pripetila nesreča, v kateri je umrlo pet gorskih reševalcev. 

11. januar 2008 – Pod vrhom Javorja nad Trbovljami je strmoglavilo civilno letalo antonov 2. Pri tem je umrl pilot, kopilot pa je dobil močne opekline. Preiskava je pokazala, da je bilo za nesrečo krivo slabo vreme.

14. september 2014 – Pri Divači je strmoglavilo manjše letalo tipa Robin D-400 in nato popolnoma zgorelo. Umrli so trije ljudje na krovu, eden od potnikov pa je bil huje ranjen.

8. november 2015 – Med naseljema Dobrnež in Slovenske Konjice je po zgolj nekaj minutah letenja strmoglavilo ultralahko letalo, pri čemer sta umrli dve osebi.

Ne spreglejte