Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
11.22

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

vreme Švica Francija sneg

Sreda, 10. 1. 2018, 11.22

6 let, 3 mesece

Smo v Sloveniji sploh že kdaj imeli toliko snega, kot ga imajo tukaj? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Vas Bonneval-sur-Arc, ki leži v francoskih Alpah na meji s Švico, je zaradi sedem metrov visoke snežne odeje odrezana od sveta. Sprožili so se tudi številni plazovi. Veliko krajev je brez elektrike.

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


Sneg povzroča težave tudi na severozahodu Italije in v Švici, kjer so številni turisti obtičali v vasicah Zermatt in Saas Fee. Za prevoz ljudi uporabljajo tudi helikopterje. 

Po prvotnih napovedih naj bi danes odprli železniško progo do Zermatta, kjer je ostalo ujetih 13.000 ljudi, a so med čiščenjem odkrili dodatne snežne mase, ki jim otežujejo delo. V italijanskih Alpah medtem še naprej velja velika nevarnost plazov.

Železniška proga, ki povezuje kraja Zermatt in Täsch, do nadaljnjega ostaja zaprta, saj je na njej več snega, kot so prvotno predvidevali, so sporočile železnice. Pred tem so za danes ob 11.15 napovedovali odhod prvega vlaka iz Zermatta.

Svetovno znano smučarsko letovišče je zaradi debele snežne odeje in nevarnosti plazov že dva dneva odrezano od sveta. Tam je obstalo približno 13.000 gostov. V torek so jih sicer nekaj deset odpeljali s helikopterji, večina pa vztraja in čaka na ponovno odprtje smučišča.

Tudi v italijanskih Alpah še naprej vlada velika nevarnost plazov, zaradi katere ostaja zaprtih veliko cest. Najbolj napeto je v dolini Aoste in v delih dežele Piemont, kjer sicer velja četrta od petih stopenj ogroženosti.

V znanem smučarskem letovišču na severu Italije Sestriere so danes po odredbi mestnih oblasti očistili sneg s streh, teras in balkonov, šole ostajajo zaprte. V kraju so so v noči na torek iz hiše, ki jo je zasul plaz, rešili 29 ljudi. Nihče ni bil poškodovan.

 V Sloveniji je največ snega zapadlo pozimi 1951–1952. Snežna odeja je bila najdebelejša od začetkov vseh merjenj, ki so jih začeli izvajati sredi 19. stoletja. Snežna pošiljka je bila tisto zimo največja od 13. do 15. februarja 1952, ko je v Sloveniji nepretrgoma snežilo tri dni. V Ljubljani je na primer zapadlo 146 centimetrov snega, v Kočevskem rogu pa celo okoli 200 centimetrov.

Največja višina novozapadlega snega (to je višina snega, ki je zapadel v 24 urah) pod 500 metri nadmorske višine je bila 105 centimetrov, in sicer 4. marca 1970 v vasi Soča v bližini Bovca. Največja višina novozapadlega snega sploh – 125 centimetrov – pa je bila izmerjena 29. marca 1951 in 4. marca 1970 pri domu na Komni. Največja višina snežne odeje v Sloveniji je bila izmerjena 22. aprila 2001 na Kredarici, in sicer 700 centimetrov.

Ne spreglejte