Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2012,
14.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropski poslanci

Sreda, 12. 9. 2012, 14.09

5 let, 1 mesec

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu pozdravili Barrosov predlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plenarnega zasedanja so se udeležili tudi slovenski evropski poslanci, ki pa so v večini naklonjeni predlogu o vzpostavitvi bančne unije.

Nagovor predsednika Evropske komisije (EK) Joseja Manuela Barrosa pa je poslušalo tudi osem slovenskih poslancev, ki smo jih povprašali, kaj menijo o vzpostavitvi bančne unije, ki jo je na današnjem plenarnem zasedanju predlagal Barroso.

Evropski poslanec Jelko Kacin, sicer poslanec Skupine zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, je Barrosovo pobudo za vzpostavitev bančne unije ocenil takole: "Bančna unija je nujna za izhod iz krize, zato moramo razviti nove mehanizme. Pri tem bo posebno vlogo imel sklad za odkup dolgov, ki lahko v marsičem in relativno hitro usposobi bančni sistem za podporo gospodarstvom, državam članicam pa olajša pristop na trge denarja." Pri tem pa dejal, da so banke v dolžniški krizi zelo izpostavljene, zato nujno potrebujemo ostrejši bančni nadzor, da bodo gospodarstva med seboj primerljiva in bolj konkurenčna. "Potrebujemo delujoč in zdrav bančni sistem, sicer se bodo investitorji izogibali Evropi in EU," je še prepričan Kacin.

Zver: Barroso se je končno odzval tako, kot bi se moral že zdavnaj

Milan Zver iz Poslanske skupine Evropske ljudske stranke pa pravi, da je bil govor Barrosa o bančni uniji pričakovan in napovedan. "Enotni mehanizem za nadzor je šele začetek zgodbe. Pomembno pa je, da se bo končno povečala vloga ECB, za katero je predsednik EK dejal, da to, kar počne, bo tudi v okviru nastajajoče bančne unije njena dolžnost in odgovornost. Barroso se je končno odzval tako, kot bi se moral že zdavnaj. Do 2014 bo, tako je obljubil, pripravil nov model EU, to je Demokratično federacijo nacionalnih držav, kar bo zahtevalo tudi ustavne spremembe. Združil je novo vizijo EU s krizno realnostjo. Mislim, da je njegova reakcija dobra in da je dobil večinsko podporo EP," je povedal.

Tudi Vajgl naklonjen Barrosovem predlogu

"Barrosov predlog je, glede na splošno stanje bančnega sistema v EU, ki ni usposobljen za učinkovito podpiranje gospodarskih pobud, ampak v bistvu generira poglabljanje krize, vreden podpore. Seveda je ta predlog mogoče ocenjevati le v kontekstu vseh drugih ukrepov, ki morajo izboljšati učinkovitost evropskih institucij nadzora finančnih tokov, proračunov in drugih instrumentov, ki vplivajo na stabilnost evropske unije. Prihodnost evropske unije bodo, seveda, zagotovile tudi politične reforme skupnih institucij, vključno z reformo temeljne pogodbe," pa je prepričan Ivo Vajgl iz Skupine zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo.

Podporo predlogu o bančni uniji pa je podprla tudi poslanka Zofija Mazej Kukovič. "Zelo se strinjam s tem, da ne morejo banke delovati internacionalno, predpisi pa ostajajo nacionalni. Tu je velika razlika. Pomembno je, da v Evropi potrebujemo nizke zidove ali pa da zidov sploh ni, tudi v Sloveniji. Če bi bilo v Sloveniji manj populizma, bi lahko rešili težave bank. To pa je zelo težko. Tako bi ustanovili nadzorno institucijo, ki bi skrbela, da imamo predpise, in ki bo tudi nadzorovala delovanje vseh finančnih institucij," nam je zaupala Zofija Mazej Kukovič, ki sicer v Evropskem parlamentu predstavlja poslansko skupino Evropske ljudske stranke.

Do Barrosovega mnenja je kritična Mojca Kleva

Mojca Kleva iz Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu pa je bila do Barrosovega predloga kritična. "Pri vseh teh napovedih imam sama dva pomisleka: najprej, ideje so ideje. Dolgoročne in povečini vse povezane z dolgotrajnimi spremembami ustanovnih pogodb EU. Pritiski krize na naša gospodarstva in ljudi pa so močno prisotni danes. Zato urgentno potrebujemo konkretizacijo programov, ki bodo generirali rast, pospeševali investicije in omogočili razvoj, ki edini lahko ustvari nova, kakovostna delovna mesta. In to ne le v Barrosovem nagovoru, ampak v dejanskem delu in pripravi predlogov Komisije. In kot drugo, EU se je v zadnjih letih naučila, kako pritisniti na države članice glede ukrepov saniranja javnih dolgov in vzpostavitve trajnostnih sistemov javnih financ. A prav na isti način kot EU pritiska na države članice in pri tem niti malo ne popušča, mora sedaj EU zagotoviti, da tudi politike pospeševanja investicij postanejo enako zavezujoče," je prepričana Kleva, ki je še poudarila, da je ideja o bančni uniji sicer dobra, vendar v predlogu manjka demokratična vloga Evropskega parlamenta.

Tanja Fajon pa je o Barrosovem predlogu bančne unije povedala: "Ambiciozno je zastavil vizijo Evrope, vendar ne dovolj. Iti moramo še dlje. Evropejci potrebujemo drugačno ureditev, predvsem pa dolgoročno usmerjeno razmišljanje. Bančna unija je ključnega pomena za dolgoročno stabilizacijo evrskega območja. Vzpostavitev enotnega nadzornega mehanizma nad bankami vidim kot pomemben korak naprej, vendar pa bi morala EU zagotoviti, da so vloge državljanov in podjetij v celoti zaščitene." Fajonova, ki je v parlamentu sicer predstavnica skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov, je še prepričana, da se v prihodnje davkoplačevalski denar ne sme več uporabljati za reševanje bank. "Verjamem v socialni model Evrope, ki bo solidaren, a hkrati trajnosten in konkurenčen. Zato so nujne strukturne reforme in ne razgradnja socialne države," je še povedala poslanka.

Peterle: Bančna unija je nujna, če želimo urediti finance

Oglasil pa se je tudi Lojze Peterle iz poslanske skupine Evropske ljudske stranke, ki pravi: "Barroso je predstavil vizijo razvoja evropske zveze, v kateri je bančna unija samo eden od projektov. Bančna unija z enotnim nadzorom se mi zdi nujna, če hočemo urediti finance, preprečiti neodgovorno obnašanje in okrepiti celoten projekt evropske integracije."

Jordan: Barrosov zagon je na nekaterih področjih prevelik

"Barroso je v govoru pokazal veliko optimizma, pa tudi voditeljske sposobnosti. Dal je vtis, da ve, kam želi popeljati Evropsko unijo, in da bo Evropska komisija pod njegovim vodstvom to tudi uresničila. Kot odgovor na krizo je že prišlo do dogovora o tesnejšem sodelovanju na področju gospodarske in fiskalne unije. Prav razmere v Sloveniji pa nam dokazujejo, kako močno je zdravje gospodarstva povezano z zdravjem finančnega sistema. Zato se mi zdi potrebno, da ob doslej sprejetih ukrepih in skupni valuti vzpostavimo tudi bančno unijo s skupnim evropskim nadzorom bank," pa je svoje mnenje podala še Romana Jordan iz poslanske skupine Evropske ljudske stranke. Jordanova pa ob tem ocenjuje Barrosov zagon na določenih področjih kot morda nekoliko prevelik. "Glede na spomine iz nekdanje države nič kaj rada ne slišim o načrtih, da bi se Evropska unija premaknila v federacijo držav članic," nam je še zaupala.

Predsednik EK Jose Manuel Barroso je danes v nagovoru razgrnil načrte za bančno unijo. Ta mehanizem pa naj bi nadziral vse evropske banke v evrskem območju in tako ponudil rešitev iz krize.

Ne spreglejte