Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenci v tujini

Nedelja, 20. 3. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Slovenka, ki je na Kanarskih otokih našla srečo: fanta in sanjsko službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Aljosa Petrič Photographer

Delo na Kanarskih otokih me popolnoma osrečuje, saj trenutno vodim lastno jezikovno šolo, ki jo lahko najdete pod imenom NikaTeacher, pravi Nika Torej.

Že od drugega razreda osnovne šole je sanjala o tem, da bo poučevala. Trenutno opravlja svoje sanjsko delo, delo z ljudmi, ki se želijo učiti tujih jezikov v dobrem učnem okolju. "Ne samo da imam rada svoje delo, obožujem tudi svojo ekipo, svoje učence in tiste, ki mi sledijo," pravi Nika Torej.

Letos je Nikino tretje leto življenja v Las Palmas de Gran Canaria, v mestu, ki ima več kot 400 tisoč prebivalcev. S fantom živi na eni najboljših mestnih plaž v Evropi – Las Canteras. Gre za štiri kilometre dolgo plažo v središču glavnega mesta.


Čez teden organiziram prilagojene jezikovne tečaje v svoji jezikovni šoli za Špance ali tujce, ki tukaj preživljajo počitnice, ali izvajam on-line tečaje prek Skypa za Slovence, ki se želijo naučiti španščine. Ne boste verjeli, koliko ljudi v Sloveniji je navdušenih nad novimi on-line oblikami učenja jezikov!

Ko se moj delovni teden v jezikovni šoli konča, ob sobotah kot koordinatorka Saturday schoola vodim 28-članski kolektiv profesorjev in asistentov na eni izmed zasebnih britanskih šol (Oakley college), v kateri imamo vsako soboto 300 učencev različnih starosti, ki se želijo učiti angleščine.


Poučevanje je lahko tudi zabavno. V konkretnem primeru Nika poučuje španščino. | Foto: Aljosa Petric Photographer Poučevanje je lahko tudi zabavno. V konkretnem primeru Nika poučuje španščino. Foto: Aljosa Petric Photographer

Študij v Sloveniji, dodatno izobraževanje v Španiji … in ljubezen

Študij je Nika v Sloveniji končala leta 2012, ko je postala profesorica španščine in pedagoginja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. "Ker sem se zavedala pomena tekočega znanja jezika v svojem poklicu, sem že med študijem izkoristila možnost izmenjave in eno leto preživela v Madridu na Univerzi v Alcalá," dodaja Nika.

Ko je tako leta 2011 za en teden odšla v Madrid na seminar o lingvistiki, je v zanimivih okoliščinah spoznala svojega fanta - predstavil ju je namreč skupni španski prijatelj, ki je bil leto prej na izmenjavi v Mariboru.

"Od trenutka, ko sva se spoznala, sva vedela, da bo za najino srečo treba nekaj narediti, saj naju je fizično ločilo tisoče kilometrov," pripoveduje Nika. Na začetku sta se tako srečevala na različnih koncih sveta – od Francije, Španije, ZDA do Slovenije.

Nika in njen fant veliko potujeta. Odpravila sta se tudi v Benetke.  | Foto: Aljosa Petric Photographer Nika in njen fant veliko potujeta. Odpravila sta se tudi v Benetke. Foto: Aljosa Petric Photographer

Štejejo znanje, delo in izkušnje

Po dveh letih ločenega življenja sta oba končala master in si pridobila nove delovne izkušnje. Nika je leta 2013 končala master iz poučevanja španskega jezika na univerzi v Alcalá v Madridu in pridobila izkušnje, saj je delala kot profesorica na eni izmed jezikovnih šol v središču Madrida.

Leta 2013 je bila med desetimi izbranimi diplomanti pedagoških smeri v Sloveniji, ki so dobili štipendijo Comenius znotraj programov VZU in tako opravila eno leto prakse kot asistentka za angleščino na eni izmed osnovnih šol na Gran Canarii.

"Skozi študijska leta sem se primerjala z uspešnimi ljudmi na področju izobraževanja. Že takrat sem tudi sledila ljudem, ki so se uspešno ukvarjali s stvarmi, o katerih sem sanjala za svojo prihodnost," pove Nika, ki, odkar živi na Gran Canarii, to je od leta 2013, dela na razvijanju svoje jezikovne šole. "Odkar sem tukaj, se vsak dan trudim, da dobro izpeljem svoje naloge, poleg tega pa se zmeraj dodatno izobražujem. Nazadnje sem bila v Londonu na sejmu Tehnologije v izobraževanju, poleg tega pa sem se zadnji dve leti učila ruščino in imela ure konverzacije angleščine on-line. V naslednjih dveh tednih me čaka 20-urni tečaj prve pomoči," dodaja naša sogovornica.

"Moje delo mi omogoča spoznavanje novih in uspešnih ljudi. Pred pol leta sem pri lokalnem časopisu La Provincia tolmačila intervju z enim najboljših košarkašev španske lige Slovencem Alenom Omičem," pove Nika. | Foto: Aljosa Petric Photographer "Moje delo mi omogoča spoznavanje novih in uspešnih ljudi. Pred pol leta sem pri lokalnem časopisu La Provincia tolmačila intervju z enim najboljših košarkašev španske lige Slovencem Alenom Omičem," pove Nika. Foto: Aljosa Petric Photographer


On-line ure so samo ena od oblik učenja, ki jih ponuja Nika oziroma NikaTeacher. Druga oblika je prilagojeno učenje za manjše skupine. Pravkar prenavlja svoje učne prostore v sodelovanju s slovensko arhitektko Manuelo Zavec. Prav tako sodeluje s slovenskim in grafičnim oblikovalcem Mitjo Ribičem in s slovenskim fotografom, ki prav tako živi na Kanarskih otokih, Aljošo Petričem oziroma Aljosa Petric Photographer.


Kanarski otoki so sestavljeni iz sedmih otokov in Gran Canarija je eden od njih.  | Foto: Aljosa Petric Photographer Kanarski otoki so sestavljeni iz sedmih otokov in Gran Canarija je eden od njih. Foto: Aljosa Petric Photographer

Kakšna je pot iz Slovenije?

"Ko se enkrat odpraviš iz Slovenije, se moraš dobro zavedati, kaj delaš in zakaj to delaš, saj selitev prinese za seboj tudi ogromno birokracije," odgovarja Nika, ki je vse birokratske težave uredila takoj, ko je bilo to treba. Zdaj je namreč zdomka. Si je pa v Španiji uredila tudi svoje podjetje. Sicer pa Nika kot največjo oviro izpostavlja to, da ji v Španiji niso priznali študija, kar je pomenilo, da služba v javnih ali koncesijskih ustanovah ne bi bila mogoča.

Ostala ji je peščica zasebnih šol, kjer je "nazadnje morala stopiti iz svoje cone ugodja, začela poučevati angleščino in lani aprila sprejela priložnost koordiniranja Saturday schoola v britanskem okolju". Je pa med čakanjem na priznavanje študija, kar je trajalo več kot dve leti, ugotovila, da je tisto, kar jo osrečuje, prav poučevanje.

Poučevanje najboljših prijateljic, ki želijo aktivno preživeti svoj čas. | Foto: Aljosa Petric Photographer Poučevanje najboljših prijateljic, ki želijo aktivno preživeti svoj čas. Foto: Aljosa Petric Photographer


Ko se odločiš za selitev, pomeni, da moraš svoje življenje zgraditi na novo. Najti nove prijatelje, pripraviti novo dnevno rutino, naenkrat v nedeljo ob 12. uri ni na mizi goveje juhe in ocvrtega piščanca s solato z bučnim oljem. Odgovore na vprašanja moraš iskati sam, poslati moraš več kot 100 življenjepisov in si srečen, če dobiš en odgovor, četudi je negativen – samo da so ga odprli in te imajo v bazi. Prilagoditi se moraš drugi kulturi, saj se nihče ne bo prilagajal tebi, vsi prijatelji in znanci menijo, kako uživaš, tvoj delovnik pa se začne ob 6. in konča ob 22., ker veš, da ti ne bo nič podarjeno. V tujini si moraš upati, biti iskren sam s sabo in biti konstanten.


V tujini si sam za vse

Nika izpostavlja, da uspeh ni odvisen od države, v kateri živiš, ampak od posameznikove volje in truda: "Kar sem dojela v zadnjih letih življenja v tujini, je to, da se trg dela ne bo prilagajal tebi, pač pa se boš ti moral prilagoditi trgu dela. Sama sem kar hitro padla na realna tla in se morala sprijazniti s hladno realnostjo, četudi v toplih krajih."

Kot pomembno dejstvo pa še izpostavlja, da v kolikor nekdo želi imeti v tujini svoje podjetje, je nujno potrebna prepoznavnost in masa ljudi, ki produkt ali dejavnost resnično potrebuje, saj v tujini ni prijateljev iz otroštva, osnovne šole, fakultete ali treningov, ki bi dober glas delili med prijatelji, prav tako ni ljudi, ki bi poskusili, ker nekoga poznajo.

"Naj poudarim še eno tipično lastnost Slovencev, ki včasih deluje zelo pozitivno, marsikdaj pa tudi izredno destruktivno – biti profesionalec v vsem, česar se lotiš. Nam ni dovolj, da damo vse od sebe. Biti moramo najboljši. Če nismo, vemo, da moramo na tem graditi. In tukaj pridemo do t. i. a-ha efekta, kar pomeni, da odgovornost, zanimanje za občutke sočloveka in konstantnost nas Slovence dela edinstvene," sklene Nika.

Nika s fantom živi na eni od najboljših mestnih plaž v Evropi – Las Canteras. Na fotografiji pa je plaža Amadores na jugu otoka, ki je oddaljena 40 minut z avtom iz glavnega mesta. | Foto: Aljosa Petric Photographer Nika s fantom živi na eni od najboljših mestnih plaž v Evropi – Las Canteras. Na fotografiji pa je plaža Amadores na jugu otoka, ki je oddaljena 40 minut z avtom iz glavnega mesta. Foto: Aljosa Petric Photographer


Kako bi se Španci opisali kot narod? Nika je povprašala tiste Špance, s katerimi je dnevno v stiku.

- Odprti so do sprememb in hitri v prilagajanju na nove okoliščine.

- Svoje mnenje povedo direktno in pričakujejo, da boš tako naredil tudi ti. Ko bo Španec rekel, da je vse v redu, to pomeni, da je res vse v redu.

- Imajo izjemno sposobnost razmišljati pozitivno. Ko se pojavi problem, se vsa energija skoncentrira na pozitivno razrešitev.

- Točnost v službi spoštujejo 100 %. Na delovno mesto ne zamujajo. Na letališčih se prvi postavijo v vrsto, prav tako v vrsti za avtobus, kjer se Slovenci postavimo v neko nepravo obliko kroga pred avtobusom, medtem ko Španci čakajo v vrsti.

- Španci bodo zamudili samo v eni konkretni okoliščini, in sicer ko se dobijo z družino ali s prijatelji. Gre za od 5- do 10-minutno zamudo, s katero kažejo sproščenost, zaupanje v prijatelje in pristne medsebojne odnose. Če kdo zamudi na kosilo 30 minut, ga ne čakajo – si bo že naročil, ko pride.

- Otočani so nekoliko drugačni od celinskih Špancev. Obožujejo svoj otok. Otoki so za njih pravi in edini dom.

- Hrana je njihova strast. Kosilo s prijatelji in družino pa najpomembnejši del tedna.

- Temu primerna je tudi izjemna raznolikost gostinskih lokalov, ki so zmeraj polni. Ob sobotah in nedeljah boste zelo težko našli prosto mizo v restavraciji, če je predčasno ne rezervirate.

- Španci delajo ves dan, veliko Špancev tudi ob sobotah in nedeljah. Delati začnejo kakšno uro ali dve za Slovenci, posledično se tudi delovni dan zavleče v pozno popoldne ali večer.


 

Cene so približno enake kot v Ljubljani. Pa vse drugo?

1. Za kosilo odšteješ med 7 in 20 evri, odvisno od tipa restavracije in tega, kaj piješ.

2. Zdravstvo je javno, a so kot v Sloveniji čakalne dobe kar dolge.

3. Ena vožnja z avtobusom po mestu stane 1,50 evra če plačaš na avtobusu, in 0,80 evra, če naložiš denar na kartico. Ni mestnih mesečnih vozovnic.

4. Kolesarske steze niso tako urejene kot v Sloveniji, ker je vedno več kolesarjev, moraš biti dokaj previden.

5. Vlakov ali metroja ni.

6. Vedno več je Kitajcev, ki prodajajo vse, kar prodajajo navadne trgovine s hrano in oblačili. Njihova prednost je, da so odprti do polnoči ali še dlje.


Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen ... Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.


Ne spreglejte