Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
2. 8. 2024,
17.45

Osveženo pred

1 ura, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,23
Vojko Volk Rusija Robert Golob ruski vohuni

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 17.45

1 ura, 34 minut

Slovenija se je o izmenjavi vohunov za zapornike v popolni tajnosti dogovarjala z Rusijo #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,23

Predsednik vlade Robert Golob se je vse od aretacije ruskih vohunov decembra 2022 zavzemal za njuno izmenjavo, o kateri so nato leto dni v popolni tajnosti potekali pogovori z Rusijo, je danes razkril državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. Golob je medtem dejal, da je od prvega dne verjel, da lahko ta podvig Sloveniji uspe, in da je naša država s tem znova dokazala, da lahko ima na mednarodni sceni veliko moč. 

Predsednik vlade je v današnji izjavi za medije tudi razkril, da je med pogajanji o izmenjavi zapornikov za v Sloveniji aretirana ruska vohuna večkrat govoril s predsednikom ZDA Bidnom, nazadnje pa v četrtek zvečer, ko se je Biden po besedah Goloba za ključno vlogo v izmenjavi zapornikov zahvalil tako njemu osebno kot celotni Sloveniji. 

Rusija, vohuna
Novice Otroka v Sloveniji ujetih vohunov šele ob prihodu v Rusijo izvedela, da sta Rusa #video

"Sloveniji je uspel zgodovinski met. Uspelo nam je v dobro zgodbo, pa čeprav samo za trenutek, povezati tako Združene države Amerike kot Rusijo. S tem je Slovenija znova dokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni, bistveno večja od naše velikosti," je še dejal Golob. 

Vojko Volk: Zelo pomembno vlogo pri dogovoru za izmenjavo sta imeli Slovenija in Nemčija

Na vprašanje, zakaj bi predsednik ZDA Joe Biden večkrat poklical predsednika vlade Roberta Goloba oziroma zakaj je imela Slovenija takšno vlogo, da bi slovenskega premierja klical predsednik najmočnejše svetovne velesile, je državni sekretar Vojko Volk odgovoril, da je imela Slovenija ključno vlogo zaradi tega, ker je bila za izpustitev zahodnih (političnih) zapornikov Rusiji pripravljena odstopiti v Sloveniji zajeta vohuna, sama pa na drugi strani ni imela nikogar, ki bi ga lahko dobila nazaj. Šlo naj bi tako za dejanje Slovenije, ki je sploh omogočilo, da je izmenjava potekala tako, kot je.

Kot je dejal državni sekretar Vojko Volk, je predsednik ZDA Joe Biden s klici slovenskemu premierju pravzaprav tudi priznal, da Združene države Amerike vsega ne morejo postoriti same, ampak so kdaj tudi odvisne od mednarodnih zaveznikov. Na fotografiji Joe Biden, podpredsednica ZDA Kamala Harris in do pred kratkim v Rusiji zaprt ameriški novinar Evan Gershkovich, ki je bil izmenjan za ruske zapornike. | Foto: Guliverimage Kot je dejal državni sekretar Vojko Volk, je predsednik ZDA Joe Biden s klici slovenskemu premierju pravzaprav tudi priznal, da Združene države Amerike vsega ne morejo postoriti same, ampak so kdaj tudi odvisne od mednarodnih zaveznikov. Na fotografiji Joe Biden, podpredsednica ZDA Kamala Harris in do pred kratkim v Rusiji zaprt ameriški novinar Evan Gershkovich, ki je bil izmenjan za ruske zapornike. Foto: Guliverimage

Ključno vlogo je po besedah Volka odigrala tudi Nemčija, ki je morala za zagotovitev izmenjave zapornikov izpustiti morilca, ki je bil v Nemčiji obsojen na dosmrtno zaporno kazen. To je bil pripadnik ruske tajne službe FSB Vadim Krasikov.

Ali tovrstno mednarodno izpostavljanje Slovenije prinaša tveganja za našo državo?

Po mnenju Vojka Volka si Slovenija s svojo vlogo v izmenjavi zapornikov ni nakopala prav nobenih tveganj, saj je, kot pravi, imela v celotni zadevi izrazito pozitivno vlogo. Po njegovih besedah je proces morda celo odprl pot do morebitnih prihodnjih dialogov z Rusijo. 

V Ankari je bilo v četrtek deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, šlo je za otroka v Sloveniji ujetih vohunov, predanih v zameno za 16 zapornikov z Zahoda, ki jih je pridržala Rusija.

Ruska vohuna so kriminalisti v Sloveniji priprli že v začetku decembra 2022. Moški in ženska naj bi bila v partnerski zvezi, imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev. (STA)

Preberite več:

Vohuni
Novice V Sloveniji ujeta ruska vohunka ob prihodu domov padla Putinu v objem #foto #video
Ne spreglejte