Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Natisni članek

Donald Trump Melania Trump volitve v ZDA 2016 predsedniške volitve predsednik ZDA

Sreda, 16. 11. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

"Res močno potrebujemo nekoga, ki bo uresničil svoje napovedi in ne le govoril!"

Slovenec s Floride: Zakaj sem volil Donalda Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

melania trump, volitve, ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenec Frank P. je ameriški državljan, ki z družino živi v klasični soseski srednjega razreda v Boci Raton na Floridi. Točno teden dni po volitvah je spregovoril o tem, kaj pričakuje od Donalda Trumpa, ki ga je volil, čeprav se z nekaterimi njegovimi stališči ne strinja. "V Washington prihaja nekdo, ki ni politik in ki ni nikomur nič dolžan," poudarja Frank.

Ko je bil izvoljen Obama, republikanci nismo protestirali in razbijali

Frank je doma v mirni ameriški multikulturni soseski. | Foto: Frank in Jozef Povsic Frank je doma v mirni ameriški multikulturni soseski. Foto: Frank in Jozef Povsic Frank živi v mirni soseski v okrožju Boca Raton severno od Miamija, ki je zelo multikulturna, a sosedje med seboj nimajo nikakršnih težav zaradi različnih ras, religij, navad …, saj drug drugega spoštujejo.

Je oče štirih otrok, zaposlen na letališču in živi zmerno po načelu vrednot običajne ameriške družine, ki spoštuje domovino in vero. Ponovno želi obiskati Slovenijo, a z ženo varčujeta za izobrazbo otrok. Po političnem prepričanju so mu bližje republikanci, sicer pa je do politike precej zadržan.

Protesti proti Donaldu Trumpu | Foto: Reuters Foto: Reuters Po volitvah so ZDA zajele tudi nasilne demonstracije. Frank pravi, da nima nič proti protestom, dokler so mirni, mnogo ljudi na ulicah pa je plačanih, da protestirajo na nasilen način:

"Ko je bil izvoljen Obama, nam republikancem to ni bilo všeč, pa vseeno nismo protestirali. Nismo šli na ulice in zažigali avtomobilov. Podpiram proteste, dokler so mirni. Dejstvo pa je, da je mnogo protestnikov plačanih. Zanimivo je, kako liberalci, levičarji, socialisti in komunisti zagovarjajo enakost in svobodo govora. A le, dokler se strinjaš z njimi. Če se ne strinjaš, pa četudi jim ob tem pokažeš spoštovanje in si miren, si označen za nestrpneža, homofoba, protimuslimansko usmerjenega … Protestniki očitno ne spoštujejo zakona in če kršijo zakon, bi morali biti aretirani. In še tole: temeljitejši pregled protestov vedno pokaže, da jih mediji vedno prikažejo večje, kot so v resnici."


Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo?

Kolumna: TRUMP!

Vse o predsedniških volitvah v ZDA

Vse o novem predsedniku ZDA Donaldu Trampu in prvi dami ZDA Melanii Trump


Zakaj bo mnenju Slovenca s Floride Donald Trump boljši predsednik, kot bi bila Hillary Clinton?

Slovenka kot najlepša prva dama ZDA! | Foto: Reuters Slovenka kot najlepša prva dama ZDA! Foto: Reuters Frank P.:

  1. Donald Trump ni politik. Menim, da ZDA potrebujejo nekoga, ki ni odvisen od washingtonskih spon, v katere se prej ali slej ujame vsak politik.
  2. ZDA so odlična dežela, a imamo zelo veliko težav. Res močno potrebujemo nekoga, ki bo uresničil svoje napovedi in ne le govoril. Obama zveni zelo predsedniško, ampak kaj je pa dejansko dobrega naredil?
  3. Ima veliko izkušenj z zaposlovanjem ljudi.
  4. Nikomur ni nič dolžan.
  5. Ima jasen načrt: znižati davke, stopnjo brezposelnosti, popraviti Obamacare, znižati stopnjo kriminala, izboljšati problem nelegalnih priseljencev.
  6. Melania je Slovenka in bo najlepša prva dama ZDA!

    Pet najboljših predsednikov ZDA po izboru Slovenca, državljana ZDA, ki živi in dela na Floridi

Slovenec v ZDA: Zapomnite si, socializem deluje odlično, dokler je denarja dovolj. To je izkusila tudi Slovenija. V življenju ni nič zastonj, z izjemo materine brezpogojne ljubezni do svojih otrok.


Foto: Kako so predsedniške volitve razdelile ZDA

Fotogalerija
1 / 19

ZA: Upamo, da bo Trump znižal davke, povečal stopnjo zaposlenosti, popravil Obamacare!

O pričakovanjih glede mandata Donalda Trumpa: "Menim, da veliko Američanov upa, da bo Trump znižal davke, povečal stopnjo zaposlenosti, popravil Obamacare, določil štiri konservativne sodnike vrhovnega sodišča, zgradil zid ob Mehiki in se lotil tudi problematike nelegalnih priseljencev. Če ne drugega, večina Američanov ne želi po poti zdajšnje vlade in socializma, kot si ga je v zadnjih osmih letih zamislil Obama." | Foto: Reuters O pričakovanjih glede mandata Donalda Trumpa: "Menim, da veliko Američanov upa, da bo Trump znižal davke, povečal stopnjo zaposlenosti, popravil Obamacare, določil štiri konservativne sodnike vrhovnega sodišča, zgradil zid ob Mehiki in se lotil tudi problematike nelegalnih priseljencev. Če ne drugega, večina Američanov ne želi po poti zdajšnje vlade in socializma, kot si ga je v zadnjih osmih letih zamislil Obama." Foto: Reuters

PROTI: Verjetno ni vedela, kaj počne narobe. To pa še ne pomeni, da ni kršila zakona!

Frank svojega glasu ni dal Clintonovi, ker dvomi, da je sploh v čem bila zelo uspešna. Očita ji: "Morala bi biti v zaporu! Primer: mlad vojak je naredil selfie v podmornici in je zdaj priprt, pa čeprav nihče zunaj vojaških krogov ni videl te fotografije. Po drugi plati pa si je Clintonova dovolila škandal z e-pošto. Hekerji so lahko dostopali do tisoče poslanih in prejetih elektronskih sporočil z zaupno vsebino. Vsak vladni uslužbenec se vsakoletno izobražuje, kako ravnati z zaupnimi vsebinami. Ona ni izjema. In čeprav verjetno ni vedela, kaj počne narobe, to še ne pomeni, da ni kršila zakona." | Foto: Reuters Frank svojega glasu ni dal Clintonovi, ker dvomi, da je sploh v čem bila zelo uspešna. Očita ji: "Morala bi biti v zaporu! Primer: mlad vojak je naredil selfie v podmornici in je zdaj priprt, pa čeprav nihče zunaj vojaških krogov ni videl te fotografije. Po drugi plati pa si je Clintonova dovolila škandal z e-pošto. Hekerji so lahko dostopali do tisoče poslanih in prejetih elektronskih sporočil z zaupno vsebino. Vsak vladni uslužbenec se vsakoletno izobražuje, kako ravnati z zaupnimi vsebinami. Ona ni izjema. In čeprav verjetno ni vedela, kaj počne narobe, to še ne pomeni, da ni kršila zakona." Foto: Reuters

Ne bo dovolil, da bi se Ameriki posmehovala Severna Koreja ali Iran

"Videti je, da Putin Trumpa spoštuje bolj kot bi Clintonovo ali kot je Obamo." | Foto: Reuters "Videti je, da Putin Trumpa spoštuje bolj kot bi Clintonovo ali kot je Obamo." Foto: Reuters Franka smo vprašali, kakšne so pozitivne plati Trumpa, ki jih svet ne vidi ali pa noče videti. Poudarja, da ga je volil, a se z vsemi njegovimi načeli ne strinja stoodstotno. V njem vidi predvsem načelnega človeka, spretnega poslovneža, ki stoji za svojimi odločitvami:

"Donald Trump prihaja iz New Yorka in takšen je tudi njegov odnos. Je glasen, agresiven in ne da miru. Tako vsaj deluje na zunaj. Menim, da je to del igre pametnega poslovneža – meriti moraš visoko, a le zato, da imaš potem prostor za pogajanja. Verjamem, da je Trump v resnici racionalen človek, ki bo ravnal premišljeno. Če ne drugega, državam, kot sta Iran in Severna Koreja, ne bo dovolil posmehovanja, kot smo ga bili vajeni do zdaj. Kar zadeva ruskega predsednika Putina, verjamem, da bomo našli skupni jezik. Videti je, da Putin Trumpa spoštuje bolj, kot bi Clintonovo, ali bolj, kot je Obamo. Trump je pameten in menim, da pove, kar misli, in misli, kar reče."

"Ljudje so razočarani nad pomanjkanjem dela, nad programom Obamacare in t. i. priseljenci na črno, ki so odgovorni za določen delež nasilja v naši državi, vlada pa ne stori dovolj, da bi problematiko rešila na ustrezen način." | Foto: Getty Images "Ljudje so razočarani nad pomanjkanjem dela, nad programom Obamacare in t. i. priseljenci na črno, ki so odgovorni za določen delež nasilja v naši državi, vlada pa ne stori dovolj, da bi problematiko rešila na ustrezen način." Foto: Getty Images

"Obamacare" pustil posledice tudi v Evropi: vlade sredstva raje kot za svoje državljane porabljajo za imigrante

Donald Trump Barack Obama Bela hiša | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kaj volivci pričakujejo, da bo novi predsednik Donald Trump najprej ukrenil? Frank pravi, da je na to vprašanje zelo težko odgovoriti, saj "stara garda" republikancev – Bush starejši in Bush mlajši pa Mitt Romney in John Kasich – Trumpa že med kampanjo ni podpirala.

Celo republikanci, ki so volili Trumpa, negodujejo nad dejstvom, da je republikanska stranka naredila premalo, da bi resneje nasprotovala Obami. Obenem, pravi Frank, ne gre spregledati dejstva, da se je teh volitev udeležilo veliko demokratov.

"Po mojem mnenju je težava to, da so ljudje razočarani nad pomanjkanjem dela, nad programom Obamacare in t. i. priseljenci na črno, ki so odgovorni za določen delež nasilja v naši državi, vlada pa ne stori dovolj, da bi problematiko rešila na ustrezen način. Podobno se zdaj dogaja tudi v Franciji, Nemčiji in drugih evropskih državah, kjer sta begunska in imigrantska problematika danes zelo aktualni. Ne pozabite, da je v ZDA in Evropi zelo veliko ljudi, ki prav tako potrebujejo pomoč, evropske vlade pa sredstva raje porabljajo za begunce in imigrante."

Po Frankovem mnenju bo izid volitev temeljito spremenil tudi demokratsko stranko: "Neverjetno je, koliko so lagali, goljufali, kradli in koliko časa so bili odporni proti kakršnimkoli kritikam, ki so jih doletele. Poglejte samo, kaj so naredili Bernieju Sandersu." | Foto: Reuters Po Frankovem mnenju bo izid volitev temeljito spremenil tudi demokratsko stranko: "Neverjetno je, koliko so lagali, goljufali, kradli in koliko časa so bili odporni proti kakršnimkoli kritikam, ki so jih doletele. Poglejte samo, kaj so naredili Bernieju Sandersu." Foto: Reuters

Pet najboljših predsednikov ZDA po izboru Slovenca, državljana ZDA, ki živi in dela na Floridi

"Menim, da je bil Ronald Regan največji ameriški predsednik za časa mojega življenja," pravi Frank. | Foto: Reuters "Menim, da je bil Ronald Regan največji ameriški predsednik za časa mojega življenja," pravi Frank. Foto: Reuters Frank o najljubših predsednikih: "Medtem ko imam najljubšega predsednika, se obenem tudi zavedam, da so vsi predsedniki ljudje kot mi. Imajo napake kot drugi. To so moji najljubši predsedniki:

  1. George Washington – Ne le zato, ker gre za očeta Združenih držav Amerike. Imel je pogum in vizijo, da je po osmih letih na čelu države samovoljno odstopil in se odrekel dosmrtnemu mandatu. Predsedniški položaj in vse spremljajoče funkcije je videl in razumel kot podaljšek, glas državljanov. Z vidika priljubljenosti in ljudskosti je nekakšna ameriška različica maršala Tita.
  2. Thomas Jefferson – Bil je eden od ustanoviteljev ZDA in glavnih avtorjev deklaracije neodvisnosti, zavzemal pa se je tudi za večjo avtonomnost posameznih zveznih držav, to pa je prineslo več svobode.
  3. Abraham Lincoln – Videl je, da je država razdvojena, odigral pomembno vlogo v državljanski vojni in osvobodil sužnje.
  4. Theodore Roosevelt – Z vsemi njegovimi progresivnimi idejami se nisem strinjal, a je ključno vplival na vzpostavitev reda na področju urejanja in ustrezne skrbi za naravo ter naravne parke. Če ne bi bilo njega, naravni park Yosemite, na primer, morda sploh ne bi obstajal. Strinjam se z njegovim motom: 'Govori mehko, a v roki drži veliko palico.' To je nekakšen predhodnik Reaganovega rekla: 'Mir skozi moč.'
  5. Ronald Reagan – Menim, da je bil Ronald Reagan največji ameriški predsednik za časa mojega življenja. Soočil se je s Sovjetsko zvezo in iz vzhodne Evrope pomagal odriniti komunizem, kar je posledično pripomoglo tudi k temu, da se je Slovenija odrešila spon Beograda. Reagan je bil odgovoren tudi za umiritev razmer v Libiji, pripomogel je k demokraciji v Nikaragvi, z davčnimi olajšavami in uveljavitvijo fiskalne politike pa je poskrbel za blagostanje v ZDA. Močno je tudi verjel v omejevanje državnih predpisov. To ni pomagalo le poslu, ampak dajalo tudi občutek varnosti in svobode."
Ne spreglejte