Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
21.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump volitve v ZDA 2016 ameriške volitve AmCham Slovenija

Petek, 11. 11. 2016, 21.14

6 let, 6 mesecev

Trumpova zmaga in slovenska prva dama Sloveniji lahko prineseta pozitivne spremembe. Trenutek je pravi, le izkoristiti ga moramo.

Oglasno sporočilo

Predsedniška bitka v Združenih državah Amerike (ZDA) je končana, dvomov ni več. Združene države Amerike imajo novega predsednika, Slovenija pa prvo damo v Beli hiši. Vpliv ameriških volitev nedvomno sega v vse sfere globalnega delovanja in prinaša spremembe za svetovno gospodarstvo, politiko in družbo. Še večji vpliv ter spremembe kot običajno pa si zaradi nove prve dame, Slovenke Melanie Trump, tokrat lahko obetamo tudi v Sloveniji. 

Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija, verjame, da je zmaga Donalda Trumpa velika priložnost za Slovenijo in slovensko gospodarstvo: "Takoj po začetku Trumpove predsedniške kampanje se je obisk ameriških turistov v Sloveniji povečal skoraj za četrtino. Vendar turizem še zdaleč ni edino področje, kjer bo mogoče čutiti spremembe. To, da ima Slovenija v Beli hiši prvo damo, za nas pomeni edinstveno priložnost, da nas svet bolje spozna predvsem kot referenčno zeleno državo v digitalni Evropi, državo priložnosti in optimizma. Seveda pa bomo morali svojo zgodbo znati povedati sami. S svojo ravno pravšnjo velikostjo, odlično geografsko lego ter visokoizobraženimi ljudi lahko ponudimo veliko. Le zgodba ne bo dovolj, narediti moramo tudi korake k izboljšavi poslovnega okolja in pripraviti primerne projekte za vlagatelje. Tako bodo lahko pozitivni učinki tudi na slovensko gospodarstvo. Med Slovenijo in ZDA še vedno obstaja neizkoriščen potencial v bilateralnem gospodarskem sodelovanju in verjamem, da lahko Trumpova zmaga, ob našem ustreznem delovanju, pritegne več medsebojne izmenjave, neposrednih naložb in gospodarskega sodelovanja. Seveda pa ne moremo pričakovati, da bo kdo drug delal namesto nas."

Prvi komentarji in odzivi na novoizvoljenega predsednika ZDA ter analiza, kaj Trumpova zmaga pomeni za Slovenijo in slovensko gospodarstvo, so bili osrednja tema AmCham Poslovnega zajtrka: Ameriške volitve, dan po tem.

Maria Anselmi, generalna direktorica Bisnode Dun & Bradstreet, je poudarila, da izvolitev novega ameriškega predsednika prinaša posledice ne le za ameriško, temveč svetovno gospodarstvo, Evropa in Slovenija seveda ne bosta izjemi: "Čeprav se nam zdi, da smo od ZDA zelo oddaljeni in vpliva volitev ne bomo močno občutili, to ni res. Smo del globalizacijskega procesa in spremembe bomo zaznali vsi gospodarstveniki. Analize sicer kažejo, da prenos oblasti od demokratskega predsednika k republikanskemu prinaša negativen učinek na BDP države, BDP pod vodstvom demokratov pa ima večji potencial rasti. Kakorkoli, dan po volitvah je težko ocenjevati, kakšna bo teža posledic Trumpove izvolitve na vse gospodarstvo. Te analize bodo znane v roku enega leta."

Jure Stojan, direktor raziskav in razvoja na Inštitutu za strateške rešitve, je predstavil zanimivo raziskavo Oštevilčeno, ki pojasnjuje, kaj zmaga enega ali drugega kandidata pomeni za Slovenijo: "To, da imamo Slovenci prvo damo ZDA, že zdaj močno čutimo. Število ameriških turistov v Sloveniji se je v zadnjem letu namreč povečalo za 23 odstotkov, čemur pravimo Melanijin učinek." Raziskava predstavlja tudi zelo zanimive rezultate s področja mentalnih diagnoz predsednikov: "Če poznamo mentalno stanje predsednika, lahko s kar 40-odstotno gotovostjo napovemo ekonomsko politiko ZDA. V tem primeru so te napovedi v prid Clintonovi, pri kateri obstaja 95-odstotna verjetnost, da bi bila gospodarska rast v primeru njenega predsedovanja med 1,3- in 3,8-odstotna, pri Trumpu pa med –0,6- in 1,9-odstotna."

Maria Anselmi, generalna direktorica Bisnode Dun & Bradstreet, in Jure Stojan, direktor raziskav in razvoja na Inštitutu za strateške rešitve | Foto: Maria Anselmi, generalna direktorica Bisnode Dun & Bradstreet, in Jure Stojan, direktor raziskav in razvoja na Inštitutu za strateške rešitve

Udeleženci AmCham Poslovnega zajtrka v dvorani so bili mnenja, da bo izvolitev Trumpa Sloveniji koristila. Kar 60 odstotkov navzočih je menilo, da Trump kot predsednik lahko prinese gospodarsko rast, preostalih 40 odstotkov pa je menilo, da njegova izvolitev ne bo bistveno vplivala na spremembe.  Prav nihče ni bil mnenja, da bi to lahko imelo za Slovenijo negativne posledice.

In čeprav je večina javnomnenjskih raziskave in anket do zadnjega napovedovala zmago Hillary Clinton, je Gautam Rana, namestnik veleposlanika ZDA v Sloveniji, pojasnil, da ga rezultati volitev ne presenečajo: "Realnost je popolnoma nekaj drugega kot ankete. Te volitve so minile v znamenju domače politike in varnosti. Težko je dan po volitvah povedati, zakaj so se Američani tako odločili, to bomo verjetno izvedeli čez nekaj tednov."

Vsekakor pa imajo pri vsaki predsedniški kampanji veliko vlogo mediji. Dejan Verčič, vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, je dejal: "Največje presenečenje teh volitev je ravno medijsko 'oglaševanje' kandidatov. Clintonova je porabila veliko denarja, medtem ko je Trump izbral drugačen pristop. In ponovno se je pokazalo, da je vsaka (tudi slaba) reklama dobra reklama." Nataša Briški, soustanoviteljica medijske mreže Metina lista in nekdanja dopisnica iz ZDA, je dodala, da politika v ZDA ni priljubljena ter v središču pozornosti kot v Sloveniji. "Od kod je Trump dobil vse te glasove, ne vemo, saj še nimamo metod, ki bi razkrile odgovore. Vemo pa, da je Trump zares dober v komunikaciji z mediji. Državljani ga poznajo iz resničnostnih šovov, govori jezik, ki ga vsakdo razume. Hillary se je na drugi strani odzivala zelo premišljeno in bila poražena."

Dejan Verčič, vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na fakulteti za družbene vede v Ljubljani; Uroš Urbas, odgovorni urednik Siol.net, ter Nataša Briški, soustanoviteljica medijske mreže Metina lista | Foto: Dejan Verčič, vodja Centra za marketing in odnose z javnostmi na fakulteti za družbene vede v Ljubljani; Uroš Urbas, odgovorni urednik Siol.net, ter Nataša Briški, soustanoviteljica medijske mreže Metina lista

Goodyear, pokrovitelj AmCham Poslovnega zajtrka

Volitve pripadajo ljudem in sami se odločimo, koga bomo volili, dejstvo pa je, da moramo s svojo odločitvijo živeti še vsaj prihodnjih nekaj let. Čas bo pokazal, kaj sledi v ameriškem primeru. Slovenija ima prvič (in verjetno tudi zadnjič) prvo damo in to je za nas edinstvena priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Spremembe torej prihajajo. Kakšne? V AmCham Slovenija bomo naredili vse, da pozitivne.

V času, ko se je v ZDA bila težka in neizprosna bitka in je bila predsedniška tekma na vrhuncu, so v Ljubljani ameriške volitve minevale v znamenju veselja, zabave in pričakovanja. AmCham Slovenija je v sodelovanju z Bisnode Dun & Bradstreet organizirala zabavni večer Election Night 2016 v Festivalni dvorani, kjer so vidni predstavniki gospodarstva, politike, diplomacije in medijev v pravem ameriškem vzdušju proslavili demokracijo. Rdeča nit večera sta bila smeh in zabava. Goste je zabaval slovenski Jay Lejno z Big Night Showom in zanimivimi gosti. Tilen Artač, Jure Godler in Jure Mastnak so bili odlični. Poleg tega so imeli vsi udeleženci priložnost posneti fotografije z obema predsedniškima kandidatoma ter tako sodelovati v nagradni igri in osvojiti letalsko karto v New York.  

AmCham Slovenija je na dogodku organizirala vzporedne volitve, na katerih so gospodarstveniki, diplomati, politiki in znani Slovenci izvolili Hillary Clinton s 63 odstotki glasov.

Election Night 2016 | Foto: Election Night 2016

Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije | Foto: Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije

Slovenski Jay Lejno in The Big night show | Foto: Slovenski Jay Lejno in The Big night show

Pokrovitelji dogodka Election Night 2016

Ne spreglejte