Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
6. 4. 2016,
15.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Melania Trump Donald Trump

Sreda, 6. 4. 2016, 15.19

6 let, 7 mesecev

Slovenci v ZDA zaradi Melanije ne bodo volili Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Melania Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodstvo republikancev si je želelo poraz Donalda Trumpa v Wisconsinu. Želja se jim je uresničila, a republikanska stranka je pred veliko težavo: naj na volitve pošlje neprimernega kandidata ali se zameri velikemu delu svojih volivcev?

Wisconsin se utegne izkazati za točko preobrata v republikanski tekmi za predsedniško nominacijo. Trumpu je v tej zvezni državi še pred tedni kazalo odlično, nato pa se mu je zalomilo. Zgodovinar in univerzitetni profesor na filozofski fakulteti v Mariboru Matjaž Klemenčič glavni razlog za poraz vidi v njegovi izjavi, da bi ženske, ki so splavile, morale biti kaznovane. Zakaj je ravno ta izjava tako usodno vplivala na kampanjo, čeprav je v preteklosti poskrbel za številne žaljive izjave, tudi (oz. predvsem) na račun žensk? "Američani so zelo občutljivi na to vprašanje. Pravica do odločanja o rojstvu otrok in razpolaganja s svojim telesom, kot oni temu pravijo, je neodtujljiva. Polovica volilnega telesa v ZDA je žensk. Ženske hodijo na volitve ravno toliko kot moški," pojasnjuje Klemenčič.

Klemenčič raziskuje tudi zgodovino slovenskih izseljencev v ZDA. Slovenci so tradicionalno demokrati (z izjemo posameznikov). "Ne verjamem, da bi lahko to, da je Trump poročen s Slovenko, kakorkoli vplivalo na to, da bi volili 'Slovenca'," pravi.

"Trumpov poraz je bil pričakovan, ker si je v dozdajšnji kampanji nabral preveč sovražnikov. Njegova kampanja je bila usmerjena na dokaj nespecifičen del konservativnih volivcev, vendar je to volilno telo dokaj številno. Trumpova kampanja je bila polna izrazov ksenofobije, nestrpnosti in primitivizma, kar lahko pritegne določene volivce predvsem na republikanski strani. Očitno pa je, da s takšnimi parolami establišment republikanske stranke ne more nadaljevati," razlaga Davorin Kračun, nekdanji slovenski zunanji minister in veleposlanik v ZDA.

Pred republikanci sta še približno dva meseca primarnih volitev, a možnost, da bi Trump do republikanske konvencije osvojil dovolj delegatov, je zelo majhna. Na voljo je še 749 delegatov, Trumpu jih manjka 494. Tako kot večina ameriških analitikov se tudi Klemenčič in Kračun strinjata, da bo republikanska konvencija 18. julija v Clevelandu odprta.

Trump ima majhne možnosti

"Tam se bodo sprli. Na koncu bo tretji kandidat dobil predsedniško nominacijo. Dejstvo je, da imata tako Ted Cruz kot tudi Trump ideje, ki izstopajo iz ameriškega okolja. Teževa je tudi v tem, da Trump ne ve, kako se lotevati stvari, ni dovolj diplomatski, ni dovolj zmeren in zato ima majhne možnosti, da bi na ta način dobil nominacijo. Cruz ima pravzaprav enake ideje kot Trump, vendar jih prikazuje na drugačen način, zato ima morda malce večje možnosti. Zadeva na strani republikancev je zelo, zelo odprta," napoveduje Klemenčič. " Zdaj bomo videli, kdo bo v naslednjih fazah močnejši. Morda bo to tradicionalna republikanska stranka, ki vendarle ne sprejema tako ekstremnih stališč, kot jih je pokazal Trump, ali pa bodo prevladali ti skrajni oziroma primitivni volivci, kar bi bilo zelo slabo," napoveduje Kračun.

Klemenčič pravi, da se morajo republikanci, če želijo osvojiti Belo hišo, poenotiti, a meni, da so možnosti za to, glede na sedanjo situacijo, majhne. | Foto: STA , Klemenčič pravi, da se morajo republikanci, če želijo osvojiti Belo hišo, poenotiti, a meni, da so možnosti za to, glede na sedanjo situacijo, majhne. Foto: STA ,

Kot tretjega kandidata zgodovinar vidi Johna Kasicha. Težava za Američana s hrvaškimi koreninami je, da je do zdaj zbral relativno malo glasov in posledično delegatov, "a je edini, ki je tako rekoč še v igri in ki ima sploh še kakšne glasove". Kot morebitnega "črnega konja" omenjajo tudi Mitta Romneyja, a "to bi bil že precedens", saj poraženec na predsedniških volitvah pred slabimi štirimi leti do zdaj v kampanji ni sodeloval kot kandidat.

Do zdaj jim Trumpa ni uspelo ustaviti

"Dejstvo je, da Trumpov nasprotnik Cruz ni nič boljši, Kasich je za zdaj premalo izpostavljen, drugi pa so izpadli. V republikanski stranki je ogromno interesnih skupin, ogromno denarja se pretaka, marsikaj je mogoče. Je pa res, da jim do zdaj ni uspelo ustaviti Trumpa in te republikanske smeri," o morebitnem povsem novem kandidatu meni slovenski zunanji minister v letih 1996 in 1997. Poudarja, da je republikanska stranka pred zelo težko odločitvijo: naj gre na volitve z za večino ZDA in ves svet neprimernim kandidatom ali naj se zameri pomembnemu delu svojega volilnega telesa oziroma se spre z njim.

Razkol v republikanski stranki je voda na mlin Hillary Clinton. "Verjetno si demokrati želijo Trumpa kot republikanskega kandidata, ker je nesprejemljiv tudi za številne morebitne republikanske volivce," meni Kračun. "Če se bo stranka povsem razcepila, je zadeva zelo, zelo jasno," pravi Klemenčič. Dodaja, da se utegne zgoditi, da bo Trump nastopil kot tretji kandidat in tako "kradel" glasove republikancu, kar bi zagotovo pomenilo novembrsko zmago Clintonove (če ta seveda osvoji demokratsko nominacijo).

Vodstvo republikancev doslej ni ustavilo Trumpa, v prihodnje pa bomo videli, ali bodo slavili oni ali bo prevladala Trumpova bolj skrajna linija, ocenjuje Kračun. | Foto: Bor Slana Vodstvo republikancev doslej ni ustavilo Trumpa, v prihodnje pa bomo videli, ali bodo slavili oni ali bo prevladala Trumpova bolj skrajna linija, ocenjuje Kračun. Foto: Bor Slana

Trump si lahko glede na svoje bogastvo marsikaj privošči

Klemenčič meni, da so možnosti neodvisne kandidature Trumpa precejšnje, možnosti za končno slavje pa "nikakršne. "Imamo približno pol – pol volilnega telesa, če imamo dva na eni strani in če bo kandidiral tretji – Trump –, je jasno, da bo zmagala demokratska kandidatka," pojasnjuje profesor. Zelo majhne so tudi možnosti, da bi do konvencije ali na konvenciji dobil nominacijo, "saj se vodstvo republikanske stranke ne identificira z njegovimi idejami. Vodstvo pa je tisto, ki nadzira denar."

Trump je milijarder, ki je pred časom napovedal, da je pripravljen velik del svojega bogastva nameniti  osvojitvi Bele hiše. "Nihče ni dovolj bogat, da bi lahko sam financiral tovrstne kampanje. Lahko nekaj časa, vendar je to, da jo bo sam financiral, nesmiselno govorjenje," meni Klemenčič. Kračun, ki je bil veleposlanik Slovenije v ZDA med letoma 200 in 2004, dodaja, da si lahko glede na svoje bogastvo marsikaj privošči, "zato lahko ravna tudi nepredvidljivo in v nasprotju s tem, kar bi politični analitiki pričakovali. Tudi njegova dozdajšnja kampanja je bila takšna, da mu resni politični analitiki tega zagotovo ne bi svetovali."

Ne spreglejte