Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
16.27

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,98
turizem Kijev Ukrajina

Natisni članek

Četrtek, 16. 11. 2017, 16.27

6 let, 8 mesecev

"Slovenci ste bolj Evropejci kot Ukrajinci, vendar se pobiramo" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,98
Kijev. | Foto Barbara Pance

Foto: Barbara Pance

Na eni strani prestiž, na drugi ostanki socializma. Če se ne hitro ozremo po mestnih ulicah, nam vozni park ukrajinskih voznikov razkrije zvestobo nemškim znamkam. Od limuzin, džipov do starih krip, ki komaj še služijo svojemu namenu.

A vožnja je gotovo cenejša kot pri nas: liter bencina kljub prostemu trgu cen pogonskih goriv ne preseže evra. Cena za liter bencina se giblje od 26 do 29 ukrajinskih grivn (30 grivn = 1 evro).

Slovenska drevesa v Kijevu

Tako kot se na hitro črno-bel zdi motorni svet, je tudi primerjava predmestja s strogim središčem lahko zelo monotona. Pred mogočnim Dnjeprom, kjer bi pričakovali široke zelenice - ne nazadnje se Kijev tako kot Ljubljana ponaša z nazivom najbolj zelenega mesta v Evropi -, se namesto košatih dreves šopirijo visoki žerjavi in gradbeni stroji.

Tovornjaki brnijo ves dan, bagri pa razrivajo razsežno pokrajino. Stolpnice, bloki, verige betonskih monumentalnih zgradb, v katerih živi na tisoče stanovalcev, se razprostirajo v večkilometrskem pasu. Tudi ceste dobivajo novo podobo.

Kijev. | Foto: Barbara Pance Foto: Barbara Pance

Ukrajinka Irina Slavicka s spremembo vladne politike, ta postaja proevropsko usmerjena, omenja velike premike na področju investicij, turizma, kulture. "Ukrajina postaja vedno bolj povezovalna, komunikativna. Postajamo Evropejci," v živahnem vrvežu Kijeva razlaga Irina, ki nam polaska: "Slovenci ste bolj Evropejci kot Ukrajinci, vendar se pobiramo."

"Zadnjih nekaj mesecev več ljudi potuje in prinaša Evropo v Kijev. Iz Slovenije smo, recimo, prinesli drevesa," izpostavi elektronsko igro posadi drevo. V tej naj bi se večina Ukrajincev ravno zaradi posekov, ki jih zahteva pospešena gradnja, odločila, da je Slovenija najbolj zelena država v Evropi.

Stalinova stanovanja za milijone

Slovenci se po njenih besedah zanimajo za posle, mika jih turizem v Kijevu, za ženske, se namuzne, pa naj bi bilo še posebej zanimivo nakupovanje. In bivanje? "V središču imamo drage hotele, vendar je že 20 kilometrov iz mesta bivanje lahko primerno za vsak žep," poudari Irina.

Ob podatku, da je v strogem središču Kijeva za luksuzno stanovanje, zgrajeno v času Stalina, treba odšteti celo več milijonov, se lahko tisti, ki jih mikajo nepremičnine, primejo za denarnice. Za malo globlji žep so na voljo stanovanja od 8.000 evrov za kvadratni meter, podobna imajo v Ljubljani skoraj trikrat nižjo vrednost. A tudi v središču mesta je mogoče najti stanovanja za od 700 do 800 evrov na kvadratni meter.

Ne spreglejte