Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2021,
20.59

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

7

Natisni članek

ZDA politika Amy Klobuchar

Nedelja, 4. 4. 2021, 20.59

3 leta

Slavna Američanka slovenskih korenin očetu za posladek prinesla potico #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

7

Amy Klobuchar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je na svojem profilu na Twitterju ob velikonočnem prazniku delila fotografijo očeta in zapisala, da mu je ob obisku prinesla njegovo najljubšo slovensko sladico − potico, ki je bila izdelana v Minnesoti. 

Ameriški kongres ZDA
Novice Incident blizu ameriškega kongresa, umrla napadalec in policist

60-letna senatorka Amy Klobuchar, ki se je potegovala za demokratsko nominacijo za kandidatko na zadnjih ameriških predsedniških volitvah, je svoje sledilce razveselila z objavo fotografije svojega 92-letnega očeta Jamesa Johna Klobucharja, nekdanjega športnega novinarja in potomca Slovencev. Njegov ded, torej Amyjin pradedek, Michael Klobuchar, se je namreč rodil na Tanči Gori v Beli krajini in pozneje s trebuhom za kruhom odšel v Ameriko.

Da družina Klobuchar ponosno ohranja vezi s svojimi slovenskimi koreninami, je političarka ponosno obelodanila kar na svojem Twitterju. Kot je zapisala, sta z možem Johnom očetu prinesla njegovo najljubšo − v Minnesoti narejeno velikonočno sladico − potico, zraven pa še zajčke, košaro in pirhe med drugim.  

Novice Amy Klobuchar: ZDA želijo, da gre Sloveniji dobro

Njena babica je nenehno delala potico

Klobucharjeva je sicer znana po tem, da rada ohranja slovensko tradicijo. Kot je pred leti v intervjuju za Siol.net povedala, se je njen praded ob prelomu stoletja iz Slovenije preselil na sever Minnesote, kjer je opravljal službo rudarja. Kljub novemu okolju in drugačnemu načinu življenja so njeni družinski predhodniki ostali ponosni na Slovenijo.

"Moja babica je nenehno delala potico. Med odraščanjem smo poslušali tudi o drugih regijah, o Hrvaški, Srbiji … Ko sem odraščala, je obstajala Jugoslavija, a sem vedno vedela, da sem Slovenka, ker smo svojo družino imeli za slovensko," je takrat povedala o svojih koreninah.

In prav s svojim očetom je Klobucharjeva obiskala Slovenijo. "Izvedela sem, da moj priimek Klobuchar v slovenščini pomeni izdelovalec klobukov. Priimek moje babice je bil Pucelj. Spoznali smo nekatere sorodnike v Novem mestu in Ribnici ter manjših krajih na jugu Slovenije. Čudovito se je vrniti kot ameriška senatorka," je med drugim povedala.

koronavirus Kitajska Wuhan
Novice ZDA in Slovenija med državami, ki ne zaupajo poročilu WHO o izvoru koronavirusa
Ne spreglejte