Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2019,
7.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

otroci Mladost

Sreda, 20. 11. 2019, 7.05

4 leta, 5 mesecev

Skoraj vsak peti otrok na svetu živi v revščini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Le svež pristop, nove tehnologije, politična volja in več sredstev bodo pripomogli, da bo vizija konvencije o otrokovih pravicah postala resničnost za vse otroke, poziva Unicef ob današnjem svetovnem dnevu otroka, ki poteka v znamenju 30-letnice konvencije. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa opozarja, da je treba otroke slišati in upoštevati.

Kris
Novice Kris sporoča iz ZDA: Lepo mi je tu, ampak najlepše je doma #video

Otroke v sodobnosti poleg že dolgo znanih problemov ogrožajo nova tveganja. To so podnebne spremembe in nevarnosti, povezane s spletom, tako zlorabe kot spletno nadlegovanje, izpostavlja izvršna direktorica Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) Henrietta Fore.

Mednarodni dan otroka

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je ob svetovnem dnevu poudarila odločenost EU, da poskrbi, da so vsakemu otroku zagotovljene vse pravice. Potrebna so nadaljnja prizadevanja, saj 25 milijonov otrok v EU in skoraj vsak peti otrok na svetu živi v revščini, je opozorila. EU in Unicef sta septembra začela kampanjo o pravicah otrok #TheRealChallenge na družbenih omrežjih, s katero še posebej nagovarjata otroke in mladostnike.

otrok doma | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Varuh človekovih pravic pa v poslanici poudarja, da v Sloveniji na posameznih področjih v praksi še vedno ni postorjeno vsega za polno zaščito otrokovih pravic. Nepravilnosti se odpravljajo prepočasi, je izpostavil.

Otroci v Sloveniji bodo na pobudo Unicefa z različnimi dejavnostmi sporočili, v kakšnem svetu si želijo odraščati. 

Ob svetovnem dnevu otroka sta tako poslanke in poslance nagovorila predsednik DZ Dejan Židan in junior ambasadorka Unicefa Arja Ela Hvala.  Židan je spomnil, da danes zaznamujemo 30-letnico konvencije o otrokovih pravicah, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989. Kot je dejal, so takrat države mednarodne skupnosti po dolgih desetletjih vendarle dosegle soglasje, da je treba otrokom ustvariti prijaznejši svet oziroma, kot je zapisno v preambuli predhodnega dokumenta, tj. deklaracije o otrokovih pravicah, da človeštvo otrokom dolguje najbolje, kar premore.

Čaka nas še veliko dela

Po njegovih besedah tri desetletja po sprejetju konvencije več otrok kot kadarkoli dočaka peti rojstni dan, več kot kadarkoli jih ima dostop do hrane in čiste pitne vode in več kot kadarkoli jih obiskuje osnovno in druge šole. Vendar pa v 21. stoletju še vedno trije milijoni otrok, stari do pet let, umrejo zaradi nedohranjenosti, 1,5 milijona otrok umre, ker niso cepljeni, več kot 300 milijonov jih ne obiskuje šole, več kot 150 milijonov jih je vključenih v otroško delo. Več kot 240 milijonov otrok pa živi na območjih, kjer potekajo vojne, je spomnil Židan.

Poslance v državnem zboru sta ob mednarodnem dnevu otroka nagovorila mlada ambasadorka Unicefa Arja Ela Hvala in predsednik DZ Dejan Židan. | Foto: STA , Poslance v državnem zboru sta ob mednarodnem dnevu otroka nagovorila mlada ambasadorka Unicefa Arja Ela Hvala in predsednik DZ Dejan Židan. Foto: STA ,

Na otroke in njihove pravice, tako Židan, pa vplivajo tudi podnebna kriza, onesnaženost, množične migracije, dezinformacije in tudi porast duševnih bolezni. "Danes, ko obeležujemo ta dan, je samo čas za zavedanje, da je pred nami še mnogo dela, ki ga moramo opraviti hitreje," je ugotavljal predsednik DZ.

V Sloveniji kar 45 tisoč otrok živi pod pragom revščine

Slovenija je po njegovih besedah ena tistih držav, ki so trdno zavezane otrokovim pravicam in njihovi blaginji. Kot je dejala mlada ambasadorka Unicefa Arja Ela Hvala, Slovenija dosega imenitne rezultate na številnih lestvicah, ki spremljajo kakovost življenja otrok. Vendar pa še vedno 45 tisoč otrok živi pod pragom tveganja revščine, tudi otroke pa žal mučijo "odprto sovraštvo, nestrpnost, rasizem in diskriminacija".

Arja je v svojem govoru izpostavila tudi podnebno krizo. | Foto: STA , Arja je v svojem govoru izpostavila tudi podnebno krizo. Foto: STA ,

Prepričana je tudi, da vsak otrok izkusi strah. "Otroci slišimo stvari, jih vidimo, novice, govorice, vse. Slišimo, da človeštvo škoduje našemu planetu, da se bližamo točki brez povratka. Vse to vpliva tudi na nas, otroke. Vročinski valovi, suše, poplave in neurja silijo vse več otrok in odraslih po svetu v beg. (...) Ali se zavedate, kako me je prestrašila informacija, da se Slovenija segreva skoraj dvakrat hitreje od drugega sveta," je poslanke in poslance vprašala 13-letnica.

"Vsi otroci mislimo, da moramo počakati, da bomo odrasli, da bomo sedeli v teh stolih, v katerih sedite vi trenutno, in pomagali svetu. Sedaj pa nas postaja strah, da bo takrat že prepozno. Zato vas iskreno prosim, upoštevajte ta strah, in upoštevajte, da imamo tudi otroci pogum za spremembe. A za to, da ta pogum uresničimo, potrebujemo vas odrasle kot zaveznike," je še dejala.

"Skupaj z vami ustvarjamo sedanjost in prihodnost"

Poslanke in poslance je pozvala, naj mislijo nanje pri grajenju sveta prihodnosti, prihodnosti za njihove otroke in vnuke. "Pomembno je, da nam, otrokom, ponudite priložnost, da skupaj z vami ustvarjamo sedanjost in da skupaj z vami, za vse nas, ustvarjamo prihodnost," je še poudarila.

Še pred sejo DZ je Židan ob svetovnem dnevu otroka in 30-letnici konvencije sprejel izvršnega direktorja Slovenske fundacije za Unicef Tomaža Bergoča, Arjo Elo Hvala, namestnika varuha človekovih pravic Ivana Šeliha, predsednico Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darjo Groznik, zagovornika načela enakosti Miho Lobnika in predsednika odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide Vojka Starovića.

Ela Arja Hvala | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi Bergoč meni, da je bil pri uresničevanju otrokovih pravic narejen velik napredek, a so izzivi še vedno pred nami. Prepričan je, da je čas v družbi dober, "da zaključimo stvari, ki so še odprte". Groznikova je izpostavila, da Slovenija potrebuje Program za otroke, kjer se bo z merljivimi cilji spremljalo uresničevanje pravic otrok na različnih področjih, med katerimi je kot najbolj pereči izpostavila področji šolstva in zdravstva, so sporočili iz DZ.

V ZPMS so sicer ob današnjem dnevu opozorili na nekatere njihove programe, s katerimi si prizadevajo, da bi bile otrokove pravice kar se da najbolje uresničene. Izpostavili so otroški parlament, ki letos praznuje 30 let, in Nacionalno mrežo TOM telefon, ki prav na današnji dan praznuje 29. rojstni dan. Kot so napovedali, pa čez teden dni pripravljajo Konferenco o participaciji otrok: Državljani prihodnosti, katere ključni udeleženci bodo otroci od 13. do 17. leta iz vse Slovenije.

Budva
Novice Starši zaskrbljeni: Diskoteke so zrušili, kje se bodo zdaj zabavali naši otroci. Agencija miri.
Ne spreglejte