Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
20.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija Turčija

Petek, 30. 8. 2013, 20.14

8 let

Sirski kristjani so prebegnili v Turčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Siriji je ena najstarejših krščanskih skupnosti na svetu, a so bili njeni člani zaradi nasilja primorani pobegniti v Turčijo.

Oče Joaqim je mlad človek, ki se zaveda svoje usode. Po enajstih letih bivanja na Nizozemskem se je vrnil v vzhodno Turčijo, v izginjajočo skupnost sirskih kristjanov. V samostanu blizu kraja Nusaybin, v gorah nad mezopotamsko nižino, je začel prenovo skupnosti.

"Samo Bogu se lahko zahvalimo, da je skupnost spet zaživela," je dejal novinarju BBC-ja v samostanu, ki je po več desetletjih znova obnovljen: "Ob nedeljah je cerkev polna vernikov iz vasi."

V osemdesetih letih, ko je umrl zadnji menih, je bil samostan zapuščen. V njem je živela tamkajšnja družina, ki je skrbela za ruševine. Toda v zadnjih letih se je v samostan spet vrnila sirska krščanska skupnost. Ozemlje v vzhodni Turčiji je bilo vedno njihov dom. Imenovali so ga Tur Adbin, gora služabnikov Boga.

"Nekoč je bilo tu 80 samostanov," je razložil oče Joaquim: "Ta, v katerem smo, je bil prvi, saj ga je v četrtem stoletju ustanovil Mor Augen, sveti Evgen."

V zadnjem stoletju je večina samostanov propadla. "Ko sem se pred dvema letoma vrnil domov, sem oblasti vprašal, ali smem znova odpreti samostan. Na moje veliko presenečenje so se strinjale," je dejal. Pod pritiskom Evropske skupnosti je morala Turčija spremeniti svojo politiko na vzhodu države in dopustiti svobodo drugim skupnostim. "Politiki so kmalu spoznali, da je dobro, da nas imajo tu. Mnogo članov skupnosti se je vrnilo iz Evrope in vložilo denar v lokalno skupnost," je dejal oče Joaquim za BBC.

Obnovljeni vinogradi Vlada je obnovila dovozno cesto do vznožja hriba in napeljala elektriko. Obnovo samostana je plačala krščanska skupnost. Trenutno je edina težava, ki jo imajo v samostanu, to, da ni dokončno urejeno lastništvo zemljišč v okolici. "Nekatere cerkve so uporabljali za staje. Član naše skupnosti je poslanec Kurdske delavske stranke v parlamentu in upamo, da bomo kmalu rešili težave," je razložil duhovnik.

Pričakujejo tudi, da se bo iz Sirije v vzhodno Turčijo vrnilo veliko pripadnikov skupnosti. Tja so zbežali med prvo svetovno vojno, a zdaj se želijo pred spopadi v Siriji vrniti. V nekoč zapuščene vasi v okolici Tur Abdina se spet naseljujejo prebivalci. Pred leti je tu živelo le 80 krščanskih družin, zdaj jih je okoli 150 in v vaseh se znova sliši starodavna sirščina. Spet so oživili tudi vinogradništvo, po čemer so sloveli, in vino prodajajo v prodajalnah v krajih Mardin in Midyat, poroča BBC.

Za vse begunce, ki nimajo svoje zemlje v vzhodni Turčiji, so postavili begunsko naselje. "Upamo, da se bodo begunci za vedno naselili tukaj. Le tako bomo lahko ohranili našo skupnost," je optimističen oče Joaqim.

Ne spreglejte