SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sirske begunke so v Jordaniji naprodaj za "poroko"

2

termometer

Jordanijo so v zadnjih mesecih zasule trume beguncev, razmere v tamkajšnjih begunskih taboriščih pa so vse slabše.

Travmatične izkušnje državljanske vojne, ki so trume beguncev prignale v sosednjo državo, pa so le del njihove kalvarije. Veliko težavo predstavlja tudi pomanjkanje hrane in drugih življenjsko pomembnih pripomočkov. Večina beguncev praktično nima možnosti zaposlitve, še toliko na slabšem so ženske in otroci.

2.500 evrov za teden dni zakona Poznavalci razmer zato že opozarjajo pred porastom tako imenovanih kratkotrajnih porok, ki so v resnici nekakšna islamska oblika prostitucije. Kot opozarjajo predstavniki mednarodnih človekoljubnih organizacij, se namreč številne družine odločajo, da bodo svoje mlade hčere poročile s starejšimi moški, ki v begunska taborišča večinoma prihajajo z območja Bližnjega vzhoda, saj si na ta način lahko precej izboljšajo gmotni položaj.

Takšen je tudi primer domnevno 18-letne Kazal, ki je v jordansko begunsko taborišče s svojo družino prišla iz obleganega sirskega mesta Homs. Dekle se je pred kratkim že ločilo od svojega 50-letnega moža, ki je prihajal iz Savdske Arabije. Njena družina je za zakon, ki je trajal zgolj teden dni, prejela 2.500 evrov. "Z možem sem živela v Amanu, a to ni bil srečen zakon. Mož me je obravnaval kot sužnjo in ne kot svojo ženo. Bil je zelo strog do mene, zato sem vesela, da sva se ločila," je dejala za BBC.

V prihodnje se želi poročiti s sirskim vrstnikom Kot je še dejala, je na poroko pristala, ker je želela pomagati svoji družini. "Ko sem se zaročila, sem veliko prejokala. Nikoli več se ne želim poročiti zaradi denarja. V bodoče upam, da se bom poročila s sirskim fantom, ki bo mojih let," je še dejala.

Andrew Harper, predstavnik Agencije Združenih narodov za begunce, je zaskrbljen, da se bo v bodoče vedno več od trenutno 500 tisoč sirskih beguncev v Jordaniji, zatekalo k tovrstnim praksam. Poznavalci so dogovorjene poroke, h katerim se zatekajo predvsem mlada dekleta, že označili za preživetveni seks. "Ne morem si zamisliti ničesar bolj sprevrženega kot posameznike, ki prežijo na begunska dekleta in žene. To lahko imenujete posilstvo, prostitucija ali pa karkoli drugega … Dejstvo je, da gre za prežanje na najšibkejše," je za omenjeni medij še povedal Harper.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin