Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2012,
16.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
ZDA Hillary Clinton

Natisni članek

Petek, 2. 11. 2012, 16.02

8 let, 3 mesece

Sirska opozicija zavrača vmešavanje ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sirska opozicija se bo sestala prihodnji teden, še pred srečanjem pa je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton sporočila, kako bi morali preoblikovati novo vodstvo opozicije.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je zahtevala preoblikovanje vodstva sirske opozicije, pri čemer je Obamova administracija celo predlagala nekaj imen in organizacij, ki bi morali sestavljati sirsko opozicijo. Ta naj bi se prihodnji teden sestala v Katarju, da bi oblikovala novo vodstvo. Kljub temu pa nad vmešavanjem ZDA sirska opozicija ni pretirano navdušena.

"To neposredno mentorstvo in diktiranje nista več sprejemljiva za sirsko ljudstvo," je povedal Zuhair Salem, tiskovni predstavnik opozicijske skupine muslimanske bratovščine, ki je tudi del sirskega nacionalnega sveta. O slednjem pa je spregovorila tudi Clintonova, in sicer zaničljivo, ko je dejala, da skupina izgnanega režima, ki je v Parizu, ne predstavlja tistih, ki se bojujejo v Siriji.

Salem: ZDA želijo prilagoditi sirsko opozicijo Salem pa se je odzval, da Clintonove pripombe jasno kažejo na to, da želijo ZDA "prilagoditi sirsko opozicijo določenim zahtevam". Ameriške kritike sirskega nacionalnega sveta so dober pokazatelj tega, da mu ZDA niso več naklonjene zaradi tega, ker ni uspel zagotoviti podpore večjega števila uporniških skupin. Številni pa so skeptični, da bi lahko ZDA oblikovale takšno opozicijo, ki bi bila pripravljena sodelovati z Zahodom. Nekdanji sirski general Faiz Amru je povedal, da kakršnakoli tranzicijska vlada, ki bo ustanovljena v tujini, ne more predstavljati tistih, ki umirajo v Siriji. "Vsi želijo ugoditi svojim lastnim interesom. Velike sile pa so ugrabile sirsko revolucijo," je prepričan Faiz Amru, ki trdi, da nobeni od opozicijskih skupin niti ni mar za vojake, ki se borijo na sirskih tleh.

Posnetek, na katerem uporniki ubijajo vojake, izzval ogorčenje Medtem pa se krvavi boji nadaljujejo, na sirskih tleh je včeraj umrlo 153 ljudi, med katerimi so civilisti, vojaki režima Bašarja Al Asada in uporniki. Tako v Siriji kot v tujini pa je za ogorčenje poskrbel tudi videoposnetek, ki se je znašel na YouTubu in ki prikazuje sirske upornike, ki so pretepli približno deset vojakov, preden so jih položili na tla in ustrelili z avtomatskimi puškami.

Dogodek je že obsodil Amnesty International, namestnica direktorja za Bližnji vzhod in severno Afriko Ann Harrison je povedala: "Ta grozljivi posnetek prikazuje vojni zločin, hkrati pa je dokaz za neupoštevanje mednarodnega humanitarnega zakona oborožene uporniške skupine." Odzvali pa so se tudi Združeni narodi, natančneje Svet za človekove pravice ZN, ki je prepričan, da bi bil posnetek lahko uporabljen kot dokaz proti domnevnim storilcem teh dejanj.

Ne spreglejte