SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sirija prepovedala turškim potniškim letalom letenje čez njeno ozemlje

2

termometer

Sirija se je maščevala Turčiji za ustavljeno potniško letalo, zato je njenim potniškim letalom prepovedala letenje čez njeno ozemlje.

Potem ko je Turčija sirskemu potniškemu letalu pretekli teden ukazala prisilni pristanek v Ankari, se je vnel še en spor na mednarodnem parketu. Turčija je namreč sumila, da je na potniškemu letalu orožje, ki ga sicer potniška letala ne smejo prevažati. Svoja predvidevanja je tudi potrdila, saj je na letalu našla strelivo ruske izdelave, namenjeno sirski vojski.

Sirija je najprej Turčijo obtožila, da laže glede orožja, zaradi česar je turške oblasti prisilila, da najdeno pokažejo javnosti. S tem pa je razjezila tako Rusijo kot Sirijo. Zadnja je v odgovor na to turškim potniškim letalom prepovedala, da letijo čez njeno ozemlje. Sirsko zunanje ministrstvo je povedalo, da je prepoved turških potniških letal maščevanje za enak ukrep, ki ga je uvedla Turčija.

Turčija bo pregledala vsako sirsko letalo Čeprav Turčija ni prepovedala sirskim potniškim letalom, da letijo čez njeno ozemlje, pa je napovedala, da bo pregledala vsako sirsko letalo, ki bo vstopilo v njen zračni prostor, da se prepriča, da ni še kakšno tako, ki bi sirskemu režimu dostavljalo orožje.

Sicer pa so odnosi med Turčijo in Sirijo v zadnjem času precej napeti, predvsem zaradi serije čezmejnih incidentov. Pretekli teden sta se namreč obe strani nekaj dni obstreljevali, nekaj turških civilistov je celo umrlo. Turške oblasti so medtem že podprle sirske upornike in zahtevale odstop sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Sirska vojska uporablja smrtonosne kasetne bombe V Siriji pa tudi boji med sirsko vojsko in sirskimi uporniki niso zastali, aktivisti namreč poročajo, da so uporniki včeraj sestrelili sirsko vojaško letalo. Medtem pa je organizacija Human Rights Watch obtožila režim Bašarja Al Asada, da v boju, tudi proti civilistom, uporablja kasetne bombe, ki so prepovedane v stotih državah. Organizacija namreč trdi, da se je število kasetnih bomb, ki so sicer sestavljene iz štirih manjših bomb, te se ob uporabi raztrosijo po širokem ozemlju, povečalo. Sirija pa je tudi ena redkih držav, ki mednarodne konvencije o prepovedi kasetnega streliva ne želi podpisati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin