Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija Bašar al Asad Rusija

Petek, 10. 2. 2012, 11.25

8 let

Sirija: Eksplozije v Alepu, nadaljevanje nasilja v Homsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bombne eksplozije so stresle drugo najpomembnejše sirsko mesto Alep, sirske vladne sile pa so medtem nadaljevale ofenzivo na mesto Homs, so sporočili tamkajšnji aktivisti.

V mestu Alep na severu Sirije so odjeknile tri eksplozije, pri čemer je eno izmed bomb razneslo v bližini poslopja vojaške obveščevalne službe, je dejal vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Po navedbah sirske državne televizije pa sta mesto stresli dve eksploziji, ki sta zahtevali več žrtev, med katerimi naj bi bili tudi vojaki.

V šestdnevni ofenzivi naj bi umrlo več kot 400 ljudi V mestu Homs v osrednji Siriji, žarišču upora proti sirskemu režimu, so tanki vdrli v predel Inšat, vojaki pa so izvajali hišne preiskave in iskali nasprotnike sirskega predsednika Bašarja al Asada. Inšat se nahaja v bližini predela Baba Amr, tarče silovitega obstreljevanja sirskih sil v preteklih dneh. V šestdnevni ofenzivi vojaških sil naj bi po navedbah sirskih aktivistov v Homsu umrlo več kot 400 ljudi.

Vse več nasilja pred protesti proti ruski podpori režimu Nasilje v Siriji se stopnjuje v pričakovanju protestov proti ruski podpori al Asadovemu režimu in sobotnemu vetu Moskve na resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki bi obsodila nasilje v Siriji.

Ashtonova: Moje sporočilo ruskim kolegom je, da morajo tudi oni priznati realnost na terenu Za razliko od Rusije zahodne države krvavo zatiranje protestov ostro kritizirajo. Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je v četrtek dejala, da se mora Rusija soočiti z "realnostjo" nasilnega zatiranja protestov v Siriji. "Moje sporočilo ruskim kolegom je, da morajo tudi oni priznati realnost na terenu," je ob dvodnevnem obisku v Mehiki poudarila Ashtonova.

Cameron: Al Asadov režim brezobzirno ubija in hromi svoje državljane Ameriški predsednik Barack Obama in italijanski premier Mario Monti sta se medtem v četrtek v Beli hiši strinjala, da je treba ustaviti prelivanje krvi in poskrbeti za tranzicijo. K "tranziciji in spremembam" v Siriji je v četrtek pozval tudi britanski premier David Cameron, ki je dodal, da al Asadov režim brezobzirno ubija in hromi svoje državljane.

"Mednarodna skupnost si ne more privoščiti, da ne ukrepa" Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je medtem dejal, da si mednarodna skupnost ne more privoščiti, da ne ukrepa, ampak le opazuje pokol, ki se dogaja v Siriji. Iz Carigrada so sicer v četrtek sporočili, da načrtujejo mednarodno konferenco regionalnih in svetovnih sil glede krize v Siriji.

Nemčija je medtem podprla idejo o skupni opazovalni misiji Arabske lige in Združenih narodov. Ta je sicer odvisna od podpore zunanjih ministrov članic Arabske lige, ki se bodo sestali ta konec tedna, in od podpore drugih velikih sil.

Ne spreglejte