Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
18.51

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

obtožbe sin predsednik ZDA Joe Biden Hunter Biden

Torek, 3. 10. 2023, 18.51

7 mesecev

Sin predsednika ZDA o treh kaznivih dejanjih: Nedolžen sem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Hunter Biden | Hunter Biden je po izobrazbi odvetnik in je diplomiral na univerzi Yale, njegovo življenje pa sta kasneje zaznamovala alkoholizem in odvisnost od drog. | Foto Reuters

Hunter Biden je po izobrazbi odvetnik in je diplomiral na univerzi Yale, njegovo življenje pa sta kasneje zaznamovala alkoholizem in odvisnost od drog.

Foto: Reuters

Triinpetdesetletni Hunter Biden, sin ameriškega predsednika Joeja Bidna, se je izrekel za nedolžnega v primeru treh kaznivih dejanj, ki izhajajo iz njegovega domnevno nezakonitega nakupa revolverja leta 2018. Takrat je namreč v obrazcih za nakup orožja trdil, da ne uživa drog, čeprav je pozneje priznal, da je bil v tistem obdobju odvisnik.

Hunter Biden je obtožen dveh primerov dajanja lažnih izjav, ker je pred petimi leti v obrazcih, potrebnih za nakup orožja, trdil, da ne uživa prepovedanih drog. Pozneje je priznal, da se je v tistem obdobju spopadal s hudo odvisnostjo in je komajda obvladoval svoje življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na podlagi istih izjav ga čaka še tretja obtožba, da je nezakonito posedoval pištolo, ki si jo je sicer oktobra 2018 lastil le 11 dni, preden se je je znebil. V primeru obsodbe bi mu teoretično lahko grozila 25-letna zaporna kazen, čeprav se v praksi takšna kazniva dejanja, če jih ne spremljajo druge obtožbe, redko kaznujejo z zaporno kaznijo.

Številne obtožbe, a nobenih dokazov 

Številne pravne težave Hunterja Bidna – med drugim se spopada z ostrimi obtožbami republikanskih politikov, da je sodeloval pri koruptivnih poslovnih praksah na Kitajskem in v Ukrajini – stalno mečejo senco na politični status njegovega 80-letnega očeta Joeja Bidna, ki se bo leta 2024 potegoval za drugi mandat na položaju predsednika ZDA.

Republikanci so v kongresu sprožili preiskavo domnevnega kriminalnega delovanja družine Biden, vendar niso predložili nobenih dokazov, da je trenutni predsednik ZDA ali katerikoli od članov njegove družine v resnici kršil zakone. Tudi Hunterju Bidnu kljub številnim obtožbam niso dokazali nobenega kaznivega dejanja, povezanega s posli v tujini. Vendar pa ga poleg obtožb o nezakonitem posedovanju orožja še vedno preiskujejo tudi zaradi morebitnih kršitev davčne zakonodaje.

Predsednik ZDA Joe Biden se je na obtožbe na račun svojega sina in številne škandale, ki ga spremljajo, večkrat odzval z besedami, da mu stoji ob strani in podpira njegove poskuse, da se ozdravi odvisnosti.

Hunter Biden
Novice Sin ameriškega predsednika obtožen zaradi nakupa orožja
Hunter Biden
Novice Sin predsednika ZDA dosegel dogovor s tožilstvom
Ne spreglejte