Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2012,
20.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Šimon Peres Izrael novi premier parlamentarne volitve

Torek, 6. 11. 2012, 20.11

8 let

Šimon Peres – tisti, ki bi lahko nasprotoval Netanjahuju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmago na januarskih parlamentarnih volitvah v Izraelu si obeta Netanjahu, med politično elito pa se je pojavilo upanje, da bi za premierja kandidiral tudi zdajšnji predsednik Peres.

Po tem, ko je aktualni izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal nove parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma januarja, se pojavljajo ugibanja, ali se bo zdajšnji izraelski predsednik, 89-letni Šimon Peres, še tretjič potegoval za premierski stolček. Njegov kabinet nanj že pritiska, kljub temu pa Peres za zdaj še nima nikakršnih načrtov, da bi zapustil svoj predsedniški stolček. Niso pa samo njegovi svetovalci tisti, ki si želijo njegove kandidature, med njimi so tudi upokojeni vojaški poveljniki in člani nekaterih strank.

Kolumnist Ejal Meged je po navedbah Associated Pressa za liberalni časopis Haaretz zapisal: "Peres je edini človek, ki lahko zmanjša ego vodilnim političnim kampom desnice. Hkrati pa je edini človek, ki lahko stoji pred temi napihnjenimi egoisti." Številni hočejo, da zasede mesto premierja, tudi zato, ker si želijo skleniti premirje s Palestino. Ta si namreč želi na Zahodnem bregu ustanoviti neodvisno državo, vsakršni odpovedi izraelskega teritorija pa nasprotuje Netanjahu, čeprav bi s tem končno sklenili premirje.

Jasen znak, da Netanjahu nima resnega nasprotnika Prigovarjanja predsednikovega kabineta so za nekatere jasen znak, da v Izraelu ni resnejšega protikandidata zdajšnjemu premierju Netanjahuju, ki mu že zdaj napovedujejo zmago. "Peresova kandidatura je dejanje iz obupa," je prepričan politični analitik Avraham Diskin. "Kaže na to, da je v sredini velika praznina, zato upajo na čudež," je še povedal.

Peres pa bi bil po mnenju številnih najprimernejši kandidat, saj je leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za mir, hkrati ima dober odnos tako s Palestino kot z Belo hišo. Kot predsednik se je že izkazal za preudarnega in pomirjajočega, saj je pomiril narod, ko se je Izrael znašel v težavah. Hkrati se je priljubil tudi mladini, pojavil se je v svetu socialnih omrežij in podprl industrijo visoke tehnologije.

Netanjahujeva stranka bo kandidirala na skupni listi s stranko Yisrael Beitenu Da bi si zagotovil zmago na parlamentarnih volitvah, je Netanjahu združil moči z zunanjim ministrom Avigdorjem Liebermanom tako, da kandidira pod skupno listo z njegovo stranko Yisrael Beitenu. Skupaj bi lahko zasedla več kot 40 sedežev v 120-članskem parlamentu, hkrati pa bi postala največja frakcija.

Ta poteza je sredinske stranke prisilila k ukrepanju. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bi bil združeni blok delavske stranke, strank Kadima in Yesh Atid ter neodvisnih strank lahko protiutež Netanjahujevi in Liebermanovi združeni listi. V najboljšem primeru bi po raziskavi, ki jo je objavil časopis Yediot Ahronot, ta blok zasedel 59 sedežev, kar bi bilo dovolj za uspešno ustavitev Netanjahuja.

V bitko se lahko vmeša tudi nekdanji premier Olmert Čeprav sredinske stranke druži podobna ideologija, predvsem njihova naravnanost k miroljubni razrešitvi spora s Palestino, njeni voditelji ne razmišljajo o tem, da bi se poenotili. Le Peres bi lahko bil oseba, ki bi združila sredinske stranke.

V premiersko bitko pa bi se lahko vmešal tudi nekdanji premier Ehud Olmert, ki je že prejel nekaj prošenj, naj znova kandidira za premierja, vendar se za ta korak za zdaj še ni odločil.

Ne spreglejte