Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja ZDA grožnje

Sreda, 3. 4. 2013, 7.47

8 let

Severnokorejska vojska z dovoljenjem za (jedrski) napad na ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Severna Koreja je južni sosedi onemogočila dostop do skupne industrijske cone v Kaesongu, ki je ključen vir trdne valute za Pjongjang. Ukrep bo verjetno še zaostril napetosti na Korejskem polotoku.

Dozdajšnje krize v odnosih med Korejama niso bistveno vplivale na delovanje industrijskega kompleksa, ustanovljenega leta 2004, ki je bil edini preživeli primer sodelovanja med državama. Južnokorejske oblasti so sporočile, da so jih Severni Korejci obvestili, da so zaprli mejo za Južne Korejce, ki vsak dan prihajajo na delo v Kaesong. Bodo pa dovolili odhod 861 Južnih Korejcev iz Kaesonga, ki leži deset kilometrov severno od meje med državama. Kako dolgo bo veljala prepoved, ni znano Južnokorejsko ministrstvo za združitev je ob ukrepu izrazilo obžalovanje in pozvalo oblasti v Pjongjangu, naj takoj znova omogočijo dostop do Kaesonga. Za zdaj ni znano, kako dolgo bo veljala prepoved. V 120 južnokorejskih podjetjih v industrijski coni dela okoli 53.000 Severnih Korejcev. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ima pripravljen načrt ukrepov, ki vključuje tudi vojaško akcijo, za zagotovitev varnosti svojih državljanov v Kaesongu. "Poskušali bomo preprečiti, da bi se razmere še poslabšale," je izjavil obrambni minister Kim Kwan Jin, ki je dejal, da je v primeru resnega položaja mogoča tudi vojaška akcija.

ZDA so se zavezale za zaščito pred grožnjami Pjongjanga ZDA bodo branile sebe in svojo zaveznico Južno Korejo pred grožnjami Severne Koreje, je sporočil državni sekretar John Kerry skupaj s svojim južnokorejskim kolegom Jun Bjung Sejem.

Severna Koreja je sporočila, da namerava vnovič zagnati jedrski reaktor v kompleksu Jongbjon, ki so ga zaprli leta 2007, poleg tega pa naj bi sprejeli še nekatere druge ukrepe, ki so vzbudili zaskrbljenost. Severnokorejske oblasti so se za to potezo odločile po tem, ko so jih razjezili ukrepi Združenih narodov, in po skupnih vojaških vajah ZDA in Južne Koreje. Pretekli teden je severnokorejski voditelj odredil tudi pripravljenost vojske na raketne napade na ZDA in ameriška oporišča v Tihem oceanu kot odgovor na sodelovanje ameriških bombnikov v vojaških vajah z Južno Korejo.

Kerry je retoriko Severne Koreje označil za nesprejemljivo, iz Pentagona pa so sporočili, da so v regiji že namestili dva rušilca, ki bosta v pripravljenosti za odgovor morebitnim grožnjam Južni Koreji ali ZDA, je sporočil predstavnik v Pentagonu George Little.

Napoved Severne Koreje, da namerava vnovič zagnati jedrski reaktor, je Kerry označil za provokativen in resen korak.

"Nuklearne grožnje niso igra" H končanju napetosti in umiritvi razmer je pozval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je dejal, da je šla kriza predaleč. "Stvari se morajo umiriti. Nobene potrebe ni, da je Severna Koreja v nesoglasju z mednarodno skupnostjo. Nuklearne grožnje niso igra," je dejal.

ZDA so pozvale Kitajsko in Rusijo, naj pritisneta na Pjongjang, da bo spremenil svoje napovedi v zvezi z jedrskim reaktorjem.

Kompleksu Jongbjon Severni Koreji sicer omogoča dva načina izdelave jedrske bombe. Reaktor je vir plutonija za njihov jedrski program, leta 2010 pa so razkrili tudi nov obrat za bogatenje urana. Če bi ga spet zagnali, bi to pomenilo možnost igre z različnimi kartami. Zagotovili bi več materiala za jedrski program, ob tem pa bi preusmerili svetovno javnost na to, kako to ustaviti.

V ZDA sicer še vedno ni pretirane skrbi zaradi nepredvidljivega obnašanja Severne Koreje Severna Koreja je ustavila delovanje reaktorja julija 2007, potem ko je v okviru šeststranskih pogajanj privolila v opustitev jedrskega programa v zameno za milijon ton goriva in umik z ameriškega seznama držav, ki podpirajo terorizem.

V ZDA še vedno ni pretirane skrbi zaradi nepredvidljivega obnašanja Severne Koreje. Analitiki menijo, da gre za utrjevanje javne podobe novega mladega voditelja in za pritisk na ZDA, da sprejmejo dvostranske pogovore o pomoči v zameno za prekinitev provokacij. Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland je zadnjo provokacijo Severne Koreje označila za alarmantno, vendar dodala, da je od besed o namenu do izvedbe dolga pot.

Ne spreglejte