Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2018,
9.01

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

7

Natisni članek

Parada Severna Koreja

Četrtek, 8. 2. 2018, 9.01

6 let, 2 meseca

Severna Koreja z veliko vojaško parado pred začetkom OI #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

7

Severna Koreja je danes, dan pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji, v Pjongjangu pripravila veliko vojaško parado. Namenjena naj bi bila predvsem praznovanju 70. obletnice vzpostavitve severnokorejske vojske, nekoliko pa tudi predstavitvi vojaške moči in zmogljivosti.

Severnokorejska televizija parade sicer ni prenašala v živo, je pa režim objavil več fotografij, ki prikazujejo množice tako vojakov kot civilistov, ki gledajo parado.

Parada se je po navedbah južnokorejskih virov začela okoli 10.30 po lokalnem času (okoli 4.00 po srednjeevropskem). Na paradi naj bi sodelovalo okoli 13 tisoč vojakov in 150 vojaških vozil, zbranih pa naj bi bilo tudi okoli 50 tisoč gledalcev, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Video: Planet TV

Severna Koreja se je za vojaško parado 8. februarja odločila šele relativno pred kratkim, ta odločitev pa je predvsem v južnokorejskem tisku poskrbela za precej zaskrbljenosti, češ da gre za izkazovanje moči, kar bi lahko ogrozilo spravne pobude s sodelovanjem Severne Koreje na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ki se uradno začenjajo v petek.

V Pjongjangu so se na tovrstne kritike odzvali, da gre za interno praznovanje, kritike v tisku pa naj bi bile vmešavanje v severnokorejske notranje zadeve. Zaradi tega so odpovedali tudi enega od skupnih kulturnih dogodkov.

Južna Koreja severna Koreja hokej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sestra voditelja odhaja na olimpijske igre v sosednjo državo

Severna Koreja v Južno vseeno pošilja svoje športnike, pa tudi visoko vladno delegacijo, v kateri bo sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džung. Obiska odprtja olimpijskih iger ta delegacija sicer naj ne bi izkoristila za kašna dvostranska srečanja z ameriško delegacijo, ki jo bo vodil ameriški podpredsednik Mike Pence.

"Nismo pripravljeni na srečanja z ZDA med našim obiskom v Južni Koreji," je za severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA povedal neimenovani visoki predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva.

Pence je sicer v začetku tedna še dopuščal možnost za srečanje s Severnimi Korejci, v sredo pa je že začel govoriti drugače in dejal, da Washington pripravlja zelo ostre sankcije proti Pjongjangu. "Ne bomo dovolili, da bi severnokorejska propaganda ugrabila sporočilnost olimpijskih iger," je po poročanju dpa dejal na postanku v Tokiu med potjo v Pjongčang.

V soboto srečanje s sosedo

Seul Južna Koreja Severna Koreja ZOI | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Se bo pa s Kimovo sestro srečal južnokorejski predsednik Moon Jae-in, so danes sporočili iz Moonovega urada. Srečanje s severnokorejsko delegacijo bo potekalo v soboto.

Moon bo severnokorejsko delegacijo gostil na kosilu. V delegaciji bo poleg Kim Yo-jung tudi formalni predsednik države Kim Yong-nam; Kim Jong-un namreč ni predsednik, ampak vrhovni vodja Severne Koreje.

Čeprav je vloga severnokorejskega predsednika države predvsem protokolarne narave, pa bo to obisk najvišjega predstavnika režima v Južni Koreji doslej.

Ne spreglejte