Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Severna Koreja grožnja Bela hiša

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 13.36

8 let

Severna Koreja z jedrskimi raketami zagrozila Beli hiši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Visoki predstavnik Severne Koreje je Washington obtožil zaostrovanja odnosov na Korejskem polotoku in zagrozil z jedrskim napadom na Belo hišo in Pentagon.

Vodja splošnega političnega urada v severnokorejski vojski Hwang Pyaong So je ZDA zagrozil na velikem vojaškem zborovanju v Pjongjangu ob obletnici prekinitve ognja, ki je leta 1853 končal triletno korejsko vojno.

Hwang, ki ima v severnokorejski vojski čin vicemaršala, je poudaril, da so napetosti na Korejskem polotoku narasle po nedavni vrsti skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA, med katerimi so uporabili tudi ameriško letalonosilko na jedrski pogon.

"Bela hiša in Pentagon - vir zla" "Če bodo ameriški imperialisti ogrožali našo suverenost in preživetje (...), bodo naše sile izstrelile naše rakete z jedrskimi konicami na Belo hišo in Pentagon – vira zla," je poudaril Hwang v govoru, ki ga je predvajala severnokorejska državna televizija.

Daleč od medcelinske rakete Strokovnjaki sicer menijo, da je Severna Koreja še daleč od tega, da bi razvila medcelinsko raketo, ki bi lahko dosegla Washington. Pjongjang je v preteklosti izvedel tri jedrske poskuse, vendar po ocenah strokovnjakov najverjetneje še nima razvitih ustreznih tehnik za pritrditev bojne konice na raketo.

Simulacija napada na južno sosedo Ima pa Severna Koreja več raket kratkega in srednjega dosega, s katerimi lahko zadane cilje v Južni Koreji in na Japonskem. V zadnjih tednih je izvedla več testov, ko je izstrelila rakete v Japonsko morje. Zadnji test v soboto, ki ga je nadziral severnokorejski voditelj Kim Džong Un, je simuliral napad z raketami kratkega dosega na Južno Korejo, kjer je nastanjenih 28.500 ameriških vojakov.

Ne spreglejte