Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
20. 8. 2015,
10.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severna Koreja streljanje Južna Koreja

Četrtek, 20. 8. 2015, 10.23

7 let, 12 mesecev

Severna Koreja streljala na južno, ta odgovorila s topništvom

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Severna Koreja je streljala proti vzhodu Južne Koreje, poročajo južnokorejski mediji. Sledila je izmenjava ognja med obema državama, ki sta tehnično še vedno v vojni.

Tarča streljanja naj bi bil zvočnik na južnokorejski strani meje, ki ga uporabljajo za širjenje propagande proti severnokorejskemu režimu. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je nato sporočilo, da je odgovorilo s topništvom, nato pa naj iz Severne Koreje ne bi bilo nobenega odgovora. "Naša vojska je povečala svojo pripravljenost in pozorno opazuje premike severnokorejske vojske," so še zapisali na ministrstvu. Gre za prvi oboroženi spopad med državama v zadnjih petih letih. Leta 2010 so v topniškem napadu Severne Koreje na južnokorejski otok umrli dva civilista in dva vojaka.

Pjongjang razburile napovedane vojaške vaje Severna in Južna Koreja sta tehnično še v vojni, saj državi nista nikoli podpisali mirovnega sporazuma po koncu korejske vojne med letoma 1950 in 1953. Poročila o streljanju prihajajo v času ponovnih zaostrenih odnosov na polotoku Južne tišine. Severna Koreja se je pred dnevi jezno odzvala na napovedane vojaške vaje južnokorejske vojske in mednarodnih zaveznikov pod vodstvom ZDA, med katerimi se bodo pripravljali tudi na morebitni totalni napad Severne Koreje na svojo južno sosedo. Vsakoletne vojaške vaje, ki se bodo začele 28. avgusta, je Severna Koreja označila za napoved vojne.

Propaganda preko zvočnikov Seul je v začetku meseca odgovornost za napad na minskem polju, ki je med obema državama, pripisal Pjongjangu. V ponedeljek je Severna Koreja začela propagandno kampanjo prek zvočnikov na meji med državama, potem ko se je nekaj dni prej za podobno odločila Južna Koreja. Seul se je za ta korak odločil po eksploziji mine 4. avgusta na demilitariziranem območju, ko sta bila ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja odgovornost za incident zavrača.

Ne spreglejte