Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
12. 12. 2018,
13.59

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

teroristični napad Islandija Varnost Slovenija infografika

Sreda, 12. 12. 2018, 13.59

5 let, 4 mesece

Lestvica najbolj varnih držav Global Peace Index 2018

Šest evropskih držav je varnejših od Slovenije #video

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

V luči novega strelskega napada smo preverili, kako se Slovenija odreže na področju varnosti. Glede na najbolj obširno poročilo je Slovenija 11. najbolj varna država sveta. Varnost se je v primerjavi s lansko lestvico nekoliko poslabšala, saj je leta 2017 Slovenija na lestvici zasedala sedmo mesto.

Mednarodni inštitut za ekonomijo in mir vsako leto pripravlja lestvico najvarnejših držav na svetu. Poročilo ocenjuje varnost v 163 državah sveta na podlagi 23 različnih kazalnikov, med katerimi so tudi stopnja umorov, politično nasilje in umrljivost zaradi mednarodnih sporov. Kazalniki so ocenjeni s številkami med ena in pet, pri čemer je najboljša ocena ena.

Islandija najvarnejša v zadnjem desetletju

Islandija ima na lestvici najboljšo oceno in je tako izbrana za najvarnejšo državo enajsto zaporedno leto. Na lestvici so na vrhu v večini zahodne države. Med 20 najbolj varnimi državami jih skoraj tri četrtine, to je 14, prihaja iz Evrope. Najvišje uvrščeni predstavnik Azije je Singapur, ki je za las prehitel Japonsko. Najvarnejša država Afrike je Bocvana.

Teroristični napad v Parizu 2015
Novice Krvavi napadi v Evropi: Največ žrtev terorizma v Franciji #video #foto

Več o tem si oglejte v oddaji Planet Danes na Planet TV ob 17.55.

Slovenija izgubila pri oceni varnosti

Slovenija je v primerjavi s prejšnjim letom na lestvici varnosti nazadovala za štiri mesta. To je tretji najboljši rezultat v zadnjih šestih letih. Bolj varnih od Slovenije je šest držav iz Evrope, za Slovenijo pa se je uvrstila med drugim tudi Švica. Od naših sosed je najbolj varna Avstrija, preostale so se odrezale slabše od Slovenije.

Policija: Stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka

Nova generalna direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar je danes ocenila, da po torkovem napadu v francoskem Strasbourgu stopnja teroristične ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka, kar je druga stopnja na petstopenjski lestvici. To je ocenila tudi vladna medresorska skupina za protiterorizem.

V primeru, da bodo pristojni organi v prihodnjih dneh pridobili podatke, ki bi kazali na morebitne posredne ali neposredne teroristične grožnje, bo skupina na tej podlagi sprejela odločitev o morebitni spremembi ocene.

Najslabše se Slovenija izkaže pri kazalniku varnostniki in civilna policija, ki označuje množičnost civilnih oblik varuhov mira. Gre za edini kazalnik, kjer Slovenija dosega slabšo oceno od 2,5. Slovenija je dobila ocena dve ali slabše pri šestih kazalnikih. Najboljšo oceno ena si je prislužila v desetih kazalnikih, v katerih si prvo mesto deli s skupino držav.

Najbolj varne države, infografika | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte