Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
9.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Donald Trump Rusija volitve preiskava

Petek, 8. 2. 2019, 9.02

5 let, 2 meseca

Senatni odbor potrdil Barra za novega pravosodnega ministra ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
William Barr | Williama Barra bo predvidoma prihodnji teden za ameriškega pravosodnega ministra potrdila še republikanska večina v senatu. | Foto Reuters

Williama Barra bo predvidoma prihodnji teden za ameriškega pravosodnega ministra potrdila še republikanska večina v senatu.

Foto: Reuters

Pravosodni odbor ameriškega senata je v četrtek potrdil kandidaturo Williama Barra za novega pravosodnega ministra ZDA, prihodnji teden pa ga bo predvidoma potrdila še republikanska večina v vsem senatu.

Ameriški predsednik Donald Trump je lani odpustil ministra Jeffa Sessionsa, ki ga ni mogel zaščititi pred preiskavo ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016, saj se je Sessions zaradi svojih stikov z Rusi iz preiskave izločil. Trump je na Sessionsov položaj začasno kot vršilca dolžnosti brez senata imenoval zaveznika Matthewa Whitakerja, nato pa za pravosodnega ministra predlagal Barra, ki je ta položaj že zasedal od leta 1991 do leta 1993.

Donald Trump
Novice Trump ošvrknil preiskovalce povezav njegove kampanje z Rusi: "Tako enostavno ne gre."

Barr ni obljubil, da bo rezultate Muellerjeve preiskave delil z javnostjo

Demokrati so prepričani, da je Trump Whitakerja in nato tudi Barra izbral zato, ker sta oba v preteklosti kritizirala preiskavo o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve. Barr je sicer med zaslišanjem v senatnem odboru zagotovil, da sta s posebnim tožilcem Robertom Muellerjem prijatelja in bo dovolil dokončanje preiskave, a ni obljubil, da bo izsledke delil z javnostjo. Zaradi tega so demokrati proti njegovemu imenovanju.

Demokrati v pravosodnem odboru predstavniškega doma kongresa zdaj želijo izkoristiti še zadnje dni Whitakerjevega vodenja ministrstva, da bi odkrili še kaj nerodnega za Trumpa v zvezi z njegovim imenovanjem na položaj vršilca dolžnosti. Whitaker bi se moral danes oglasiti na zaslišanju pred odborom, v kar naj bi po lastnih zagotovilih že pristal. Če bi si morda premislil, je demokratska večina v odboru predsednika Jerrolda Nadlerja pooblastila, da po potrebi Whitakerju izda uradni poziv.

Roger Stone
Novice Aretirali nekdanjega Trumpovega sodelavca Stona
Ameriško vrhovno sodišče je v četrtek s tesno večino petih glasov proti štirim začasno ustavilo izvajanje novega zakona ameriške zvezne države Louisiane proti splavu. Poleg štirih liberalnih sodnikov je za začasno ustavitev izvajanja zakona glasoval tudi predsednik sodišča John Roberts.

Whitaker ni oviral Muellerjeve preiskave

Republikanski člani odbora skupaj z Whitakerjem trdijo, da gre demokratom le za politični teater. Whitaker odhaja s položaja, ki ga je zasedal le kratek čas, razlog za zaslišanje v tem času pa je predvsem politične narave, poudarjajo republikanci.

Whitaker Muellerjeve preiskave sicer ni oviral, vsaj ne bistveno, saj ta teče naprej. V obdobju njegovega vodenja pravosodnega ministrstva so agenti FBI aretirali Trumpovega zaveznika, newyorškega političnega mešetarja iz Nixonovih časov Rogerja Stona. Ta naj bil bil pred volitvami leta 2016 povezan z Wikileaksom in objavo negativnih informacij o Hillary Clinton, ki naj bi jih ukradli Rusi.

Ne spreglejte