Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poroka

Petek, 24. 2. 2012, 9.55

8 let

Senat Marylanda za legalizacijo porok istospolno usmerjenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Senat ameriške zvezne države Maryland je s 25 glasovi za in 22 proti potrdil predlog zakona o legalizaciji porok istospolno usmerjenih.

Zakon mora sedaj podpisati tamkajšnji demokratski guverner Martin O'Malley, s čimer bo Maryland postala osma ameriška zvezna država, kjer istospolno usmerjeni lahko sklenejo zakonsko zvezo.

Guverner O'Malley je že napovedal podporo zakonu, ni pa še jasno, kdaj bo dokument podpisal.

V New Jerseyu republikanski guverner izkoristil pravico do veta Doslej je zakon o legalizaciji porok istospolno usmerjenih sprejelo sedem ameriških zveznih držav, in sicer Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont in Washington.

Tudi v zvezni državi New Jersey so senatorji predlog zakona potrdili, vendar je tamkajšnji republikanski guverner Chris Christie izkoristil pravico do veta in odklonil podpis predloga zakona. Po njegovem mnenju bi morali o tem vprašanju glasovati volivci na referendumu, saj naj bi bil ta po njegovih besedah "edina pot do dopolnitve ustave in najboljša pot do rešitve vprašanja porok istospolno usmerjenih".

80 ameriških županov začelo kampanjo v podporo porokam istospolno usmerjenih Skupina 80 ameriških županov, med njimi tudi newyorški župan Michael Bloomberg, chicaški župan Rahm Emanuel, Antonio Villaraigosa iz Los Angelesa in Annise Parker iz Houstona, so prejšnji mesec začeli kampanjo v podporo porokam istospolno usmerjenih.

Le te so bile leta 2008 za kratek čas uvedene tudi v Kaliforniji, kjer pa so jih po referendumu ukinili in v ustavi pravico do poroke omejili le na pare različnih spolov.

Prepoved porok istospolno usmerjenih ni v skladu z ustavo Ameriško zvezno sodišče je sicer ta mesec razsodilo, da prepoved porok istospolno usmerjenih v Kaliforniji ni v skladu z ustavo. Njihovi nasprotniki naj bi po pričakovanjih vložili pritožbo, odločitev pa naj bi najverjetneje na koncu sprejelo ameriško vrhovno sodišče.

Ne spreglejte