Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
1. 11. 2017,
15.56

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

2

Natisni članek

cia obveščevalna agencija vohuni vohunjenje Iran demokracija voditeljica operacija skrivnosti nacizem mučenje Al Kaida nadzor droge mediji

Sreda, 1. 11. 2017, 15.56

6 let, 5 mesecev

70 let obveščevalne agencije CIA

Sedem slabih stvari, ki jih je CIA naredila v 70 letih delovanja

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

2

Centralna obveščevalna agencija CIA | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 70 letih njenega delovanja je ameriška centralna obveščevalna agencija (CIA) naredila cel niz korakov v napačno smer, kriminalnih dejanj, raznih prevratov, uporov in nasilnih dejanj. Predstavljamo sedem najhujših programov, ki jih je CIA v svojem obstoju izvedla (programi, za katere javnost ve).

Na 18. 9. 1947 sta po implementaciji nacionalnega varnostnega akta iz leta 1947 nastali ameriški domovinski organizaciji zračne sile (air force) in obveščevalna služba (CIA). Obveščevalna služba je sprva delovala kot obveščevalna agencija v času vojne in se imenovala Urad za strateške storitve. Agencija, kot ključni igralec v delovanju federalne vlade nastopi kasneje, pod odobritvijo predsednika Harryja Trumana.

1. Rušenje vlad po vsem svetu

Dobro poznan je prvi državni prevrat, ki ga je zakuhala CIA. Gre za operacijo Ajax, v kateri je CIA odstranila demokratično izvoljenega voditelja Irana Mohammeda Mossadegha. Namesto njega je na oblast prišel avtokratičen voditelj Shah, ki je opazno podpiral naftne interese prijateljev z zahoda. CIA danes priznava, da je akcijo izpeljala skupaj z britanskimi obveščevalnimi službami.

--> Kaj so obveščevalci Cie poročali o Sloveniji

Kot posledica te operacije (nasprotovanje Irancev voditelju Shahu) je leta 1979 v Iranu nastala revolucija, v kateri je prišlo do krize z zajetimi ameriškimi talci. Kot nasprotovanje "velikemu hudiču" z zahoda je nastala Islamska republika in odnosi med ZDA in Iranom do danes niso prišli na prijateljsko raven.

CIA kot predstavnica agencije v demokratični državi ni nikoli imela težav s podpiranjem tiranskih voditeljev. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons CIA kot predstavnica agencije v demokratični državi ni nikoli imela težav s podpiranjem tiranskih voditeljev. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

CIA je ponudila prst ali celo roko pri kar nekaj zamenjavah demokratično izvoljenih voditeljev: Gvatemala (1954), Kongo (1960), Dominikanska republika (1961), Južni Vietnam (1963), Brazilija (1964) in Čile (1973). Načrt CIE je bil namestitev voditeljev, ki so podpirali ameriške interese. Pri tem so pogosto na oblast spravili nasilne voditelje, ki so zatirali svoj narod. Seveda je zgoraj našteto samo delni seznam ameriških podvigov na temo suverenosti tujih vlad.

2. Operacija sponka za papir

V eni bolj bizarnih zarot agencije CIA je agencija skupaj z drugimi vladami, z namenom pridobitve prednosti pred Sovjeti, v in zunaj ZDA rekrutirala nacistične znanstvenike. Namen operacije sponka za papir je bilo iskanje in ohranitev nemškega orožja, vključno z biološkimi in kemičnimi agenti. Ameriški obveščevalci za znanost so kmalu spoznali, da samo orožje ni dovolj. Tako so se odločili, da morajo v Ameriko pripeljati same nacistične znanstvenike. To je bil začetek misije rekrutiranja najboljših nacističnih doktorjev, fizikov in kemikov.

Operacijo so varovali kot skrivnost, čeprav so jo kasneje za knjigo operacija sponka za papir avtorice Annie Jacobsen priznali. CIA je pohvalila zgodovinsko točnost knjige in priznala, da je generala Reinhard Gehlen, bivšega vodjo nacističnih obveščevalnih operacij proti Sovjetom, najela ameriška vojska. Kasneje je generala uporabila CIA, da je v njenem imenu na področju sovjetskega predela okupirane Nemčije upravljal 600 bivših nacističnih agentov.

En izmed rekrutiranih nacističnih znanstvenikov je tudi Wernher von Braun, ki je oblikoval rakete, ki so na luno popeljale človeka. | Foto: Reuters En izmed rekrutiranih nacističnih znanstvenikov je tudi Wernher von Braun, ki je oblikoval rakete, ki so na luno popeljale človeka. Foto: Reuters

CIA je o knjigi še zapisala, da je avtorica pravilno dvomila o moralnosti najemanja nacističnih znanstvenikov in pohvalila njeno ugotovitev, da je bilo to storjeno v duhu boja proti Sovjetom. Svojo vprašljivo moralno odločitev so upravičevali z dejanji svojega zagrizenega sovražnika, torej da so tudi Sovjeti najemali nacistične znanstvenike.

3. Operacija KAOS

CIA se legalno gledano ne sme vmešavati v notranje vohunjenje in zato ni bila niti približno toliko kot FBI (federalni preiskovalni urad) vpletena v operacije spodkopavanja komunističnih gibanj v 50. letih, preprečevanja protivojnih gibanj, nadzorovanja civilnih pravic in gibanja za črno moč v 60. letih.

Zakonska prepoved ni ustavila predsednika ZDA Lyndona B. Johnsona, ki je s tem razlogom na mesto direktorja agencije postavil Richarda Helmsa. Oktobra leta 1967 se je nekaj analitikov CIE infiltriralo v prvi veliki washingtonski protest proti vojni v Vietnamu. Predsednik ZDA Johnson je verjel, da je bilo miroljubno gibanje organizirano, vodeno in financirano s strani Moskve in Pekinga. Ker je hotel dokaz, je namestil Richarda Helmsa, da dokaze producira.

--> Kitajska naj bi ohromila Cijino mrežo ovaduhov

V očitni kršitvi svojih zakonskih pooblastil je direktor CIE postal občasni šef tajne policije. Pod njegovim vodstvom je CIA sprožila operacijo domačega nadzorovanja z imenom kaos. Nadzor Američanov je trajal skoraj sedem let.

Enajst agentov CIE si je pustilo rasti dolge lase, se naučilo žargona nove levice in se infiltriralo v miroljubne skupine v ZDA in Evropi.
 | Foto: Reuters Enajst agentov CIE si je pustilo rasti dolge lase, se naučilo žargona nove levice in se infiltriralo v miroljubne skupine v ZDA in Evropi. Foto: Reuters

Ker CIA ni natančno ločila med novo levico in glavno opozicijo vojni, je vohunila za vsemi opaznimi miroljubnimi organizacijami v državi. Predsednik ZDA Johnson je hotel, da CIA dokaže povezavo med komunisti iz tujine in gibanjem za črno moč v Ameriki. Kljub temu, da se je agencija trudila na vso moč, ni nikoli našla niti najmanjšega dokaza o povezavah med komunisti in novo ameriško levico ali gibanjem za črno moč.

4. Infiltracija v medije

Sčasoma je CIA uspešno pridobivala vpliv v novičarskih medijih, kot tudi popularnih medijih, kot sta film in televizija. Njen vpliv na medije se je začel praktično istočasno z nastankom agencije.

Po besedah novinarja in prejemnika Pulitzerjeve nagrade Tima Weinerja, ki je napisal knjigo o obsežni zgodovini agencije, je direktor agencije Allen Dulles z mediji stkal čvrste vezi. Dulles je lahko le dvignil slušalko in spreminjal odmevno zgodbo, poskrbel za izgubo službe nadležnih tujih dopisnikov in najemal storitve vplivnih novinarjev na delu v tujini. Poleg tega je zelo rad v medije podtikal svoje novice, zato so bile novinarske redakcije v državi polne veteranov vladne vojne propagande.

Direktor CIE Allen Dulles je bil stalno na zvezi z upravitelji najvplivnejših medijev, kot so New York Times, The Washington Post, in drugimi vodilnimi tedniki v državi. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Direktor CIE Allen Dulles je bil stalno na zvezi z upravitelji najvplivnejših medijev, kot so New York Times, The Washington Post, in drugimi vodilnimi tedniki v državi. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

CIA je uspešno svetovala in vplivala na številne TV šove, preko katerih je promovirala agencijo. Začelo se je v 50. letih, ko so filmski ustvarjalci producirali filme za agencijo. Raziskovalca Tam Secker in Matthew Alford pravita, da je po njunih odkritjih agencija skupaj z vojsko vplivala na prek 1.800 filmov in televizijskih oddaj, med katerimi večina sploh ni imela nič s temami blizu agenciji ali vojski.

5. Nadzor uma s pomočjo drog

CIA je z drogami začela eksperimentirati v 50. letih, ko je hotela ugotoviti, ali ji droge lahko pomagajo pri ekstrakciji informacij. Projekt, ki se je nadaljeval več kot desetletje, se je v svoji osnovi začel kot sredstvo za držanje koraka z morebitnimi napredki Sovjetov na področju nadzora uma. Projekt se je nekontrolirano razširil v dimenzije, zaradi katerih je bilo nelegalnemu testiranju na droge podvrženo tisoče Američanov.

CIA je s projektom dala sama sebi odobritev, da razišče, kako bi droge lahko promovirale opojne učinke alkohola, olajšale vpeljavo hipnoze in povečala sposobnost posameznikov, da vzdržijo zasliševanje, mučenje ali prisilo. Raziskovali so tudi, kako povzročiti amnezijo, šok in zmedo. Na veliko teh vprašanj so odgovarjali z uporabo nevednih preizkuševalcev, kot so zaporniki, prostitutke in neozdravljivi rakavi bolniki. Šlo je za osebe, ki niso imeli možnosti udariti nazaj, je zadevo pokomentiral Sidney Gottlieb, kemik, ki je agenciji predstavil drogo LSD.

Agencijo CIA so obtožili, da je v revnih črnih soseskah distribuirala drogi crack in kokain. Te trditve niso bile nikoli dovolj dokazane in so se razširile v glavnem na podlagi oseb, ki naj bi bile izkoriščene. | Foto: Reuters Agencijo CIA so obtožili, da je v revnih črnih soseskah distribuirala drogi crack in kokain. Te trditve niso bile nikoli dovolj dokazane in so se razširile v glavnem na podlagi oseb, ki naj bi bile izkoriščene. Foto: Reuters

Novinar Weiner je v svoji raziskavi agencije na temo zapisal: "Pod nadzorom agencije je bilo sedem zapornikov v federalni kaznilnici v Kentuckyju pod močnim in stalnim vplivom LSD 77 zaporednih dni. Ko je CIA enako drogo podtaknila vojaškemu civilnemu uslužbencu Franku Olsonu, je ta skočil skozi okno hotela v New Yorku." Po podatkih Weinerja so vodilni v agenciji uničili večino dokazov o teh programih.

6. Brutalne taktike mučenja

Zaradi krutih mučilnih taktik ameriške vojske in agencije CIA jih je mednarodno kriminalno sodišče opomnilo, da so s svojimi zlorabami zakrivili vojne zločine. | Foto: Reuters Zaradi krutih mučilnih taktik ameriške vojske in agencije CIA jih je mednarodno kriminalno sodišče opomnilo, da so s svojimi zlorabami zakrivili vojne zločine. Foto: Reuters

Med zadnjimi tovrstnimi odkritji je podpora agencije raznim zlorabam strašljivih taktik proti priprtim na račun terorizma. Obširno senatno poročilo iz leta 2014 prikazuje agente, ki so med drugim izvajali spolne zlorabe, silili zapornike, da stojijo na zlomljenih nogah, jih z metodo "waterboarding" utapljali do pojava krčev in silili v rektalno hranjenje. Na koncu je imela agencija zelo malo uporabnih informacij, s katerimi bi dejansko lahko upravičila te metode mučenja. Vseeno so v svojih poročilih o mučenjih trdili, da so bila ta učinkovita pri zagotavljanju potrebnih informacij.

--> Cia do golega slekla zapornike, jih fotografirala in poslala na mučenje

7. Oboroževanje skrajnežev

CIA ima dolgo zgodovino oboroževanja skrajnežev, to je ekstremističnih skupin, ki so videle ZDA kot sovražnico. Leta 1979 je podprla afganistanske upornike v njenih naporih, da bi ti svojo državo rešili pred sovjetsko okupacijo.

Po besedah novinarja Weinerja je predsednik Carter podpisal prikriti ukaz, da naj CIA afganistanskim upornikom zagotovi medicinsko podporo, denar in propagando. Kot je zapisal v svoji knjigi, so pakistanski voditelji obveščevalnih služb, ki so se napajali z orožjem in denarjem CIE, podpirali afganistanske frakcije, ki so se v bitkah najbolj izkazale. Te skupine so bile hkrati tudi najbolj zagrizeni islamisti. Nobeden si ni predstavljal, da se bodo ti džihadisti obrnili proti ZDA.

Čeprav se veliko govori, da je CIA direktno oborožila Osamo bin Ladna, teorija še ni dokončno dokazana ali ovržena. Jasno je, da so ga zahodni mediji oboževali kot pomembnega borca proti Sovjetom, da se je v Afganistan prišel boriti v letu 1980 in da je Al-Kaida nastala iz mudžahedinov, ki so bili prejemniki programa pomoči agencije CIA. Stanfordska univerza je zapisala, da sta Bin Laden in palestinski klerik Abdullah Azzam Al-Kaido ustanovila iz borcev, finančnih sredstev, usposabljanj in kampov za usposabljanje, ki so ostali od vojne proti Sovjetom. Namerno ali ne, CIA je pomagala pri nastajanju teroristične skupine.

Čeprav je predsednik Trump prekinil program CIE za podporo skrajnežev, se vojska še vedno povezuje z zmernimi skrajneži. | Foto: Reuters Čeprav je predsednik Trump prekinil program CIE za podporo skrajnežev, se vojska še vedno povezuje z zmernimi skrajneži. Foto: Reuters

Ker se iz zgodovine ni nič naučila, je CIA skoraj enako politiko uporabila desetletja kasneje v Siriji. V Siriji je proti režimu predsednika Al Asada oborožila tako imenovane zmerne upornike. Te skupine so se nazadnje povezale s skupinami Al-Kaide. Ena od skupin, podprtih s strani CIE, se je lani pojavljala v medijih zaradi obglavjenja otroka.

Ne spreglejte