SiolNET. Novice Svet
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cia do golega slekla zapornike, jih fotografirala in poslala na mučenje

4,43

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agenti ameriške Osrednje obveščevalne službe (Cia) so teroristične osumljence slačili do golega in jih fotografirali, nato pa so jih pošiljali svojim tujim partnerjem, ki so jih mučili.

Za razliko od videoposnetkov mučenja na tajnih lokacijah, ki so jih uničili leta 2005, so obveščevalne agencije fotografije golih zapornikov ohranile. Na nekaterih fotografijah, ki so označene z oznako tajno, imajo zaporniki prevezane oči, so zavezani in imajo vidne modrice. Na nekaterih poleg golih zapornikov domnevno stojijo predstavniki Cie.

Nekdanji ameriški predstavnik je nekatere fotografije, ki so pricurljale v javnost, opisal kot "zelo grozovite". Fotografije nekateri aktivisti za človekove pravice opisujejo kot "potencialni vojni zločin". Fotografije golih zapornikov postavljajo nova vprašanja o pripravljenosti ZDA, da uporablja spolno poniževanje ujetnikov, poroča britanski Guardian.

Fotografiranje zapornikov prepovedano
Koliko zapornikov je Cia mučila po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, še vedno ostaja neznanka. Številne zapornike so namreč premestili v tujino, kjer ponekod uporabljajo še hujše metode mučenja od Cie. Skupine za človekove pravice so identificirale 50 fotografiranih zapornikov, koliko ujetnikov je Cia fotografirala golih, pa ni znano.

Mednarodna zakonodaja prepoveduje fotografiranje zapornikov razen v zelo redkih okoliščinah. Cia gole fotografije upravičuje s tem, da se je z njimi zaščitila pred pravnim in političnim preganjanjem zaradi mučenja v kateri od partnerskih obveščevalnih agencij, piše Guardian. S snemanjem golih fotografij naj bi namreč dokazali, da na ujetnikih ni nobenih modric, preden so jih poslali v zapore v tujino.

Povzročanje psihološkega nelagodja
Preiskava senata o mučenju Cie v času predsednikovanja Georgea W. Busha je leta 2014 ugotovila, da je Cia svoje zapornike rutinsko slačila do golega, čeprav pravosodno ministrstvo tega uradno ni odobrilo vse do leta 2005. Goloto so pogosto uporabljali skupaj z drugimi tehnikami mučenja.

"Ta tehnika se uporablja za povzročanje psihološkega nelagodja, še posebej pri pridržanemu, ki je iz kulturnih ali drugih razlogov še posebej zadržan," so leta 2005 ugotovili na ameriškem pravosodnem ministrstvu, še piše Guardian.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin