Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2013,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija Argentina

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 10.14

8 let

Se Velika Britanija pripravlja na novo falklandsko vojno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je od konca falklandske vojne preteklo več kot 30 let, se Velika Britanija v zadnjem času pripravlja na morebitno argentinsko invazijo Falklandskih otokov.

Britansko obrambno ministrstvo razmišlja o različnih vojaških možnostih, medtem ko se odnosi Velike Britanije in Argentine zaradi Falklandskih otokov spet zaostrujejo. Če bi bilo treba, bi lahko Velika Britanija na Falklandske otoke, ki sicer spadajo pod del britanskega ozemlja, pred referendumom 11. marca napotila dodatne vojaške čete, bojne ladje in bojna letala, piše Russia Today.

Začeli bi s kazanjem vojaške moči v južnem Atlantiku Stalno skupno poveljstvo v Northwoodu na severozahodu Londona tudi razmišlja o kazanju svoje vojaške moči. Če bi se za takšen korak odločilo, bi lahko v južnem Atlantiku izvedlo nekaj vojaških vaj, za to pa bi tja poslalo tudi skupino za hitro odzivanje kraljeve mornarice, floto rušilcev, fregato, podmornico in komandose kraljeve mornarice. Dražja alternativa pa bi bila namestitev 16. zračne napadalne brigade britanske vojske, ki vključuje osem tisoč vojakov.

Čeprav sta se Argentina in Velika Britanija v preteklosti kar nekajkrat zapletli v sovražno retoriko, pa je Velika Britanija prepričana, da Argentina trenutno nima dovolj politične volje in vojaške zmogljivosti, da bi zavzela otoke, za katere že nekaj desetletij pravi, da bi ji morali pripadati. Britanski premier David Cameron pa naj bi po poročanju Sunday Telegrapha obrambnemu ministrstvu naročil, naj bodo pripravljeni v primeru, da se karkoli zgodi.

Tudi Cameron pripravljen na morebitno britansko invazijo Cameron je namreč pretekli teden v eni izmed BBC-jevih oddaj razglasil, da je Velika Britanija pripravljena braniti Falklandske otoke, če bo to potrebno. "Seveda bi branili naše ozemlje, zato smo že poskrbeli za obrambo, kar je ključnega pomena," je povedal Cameron.

Marca se bodo prebivalci Falklandskih otokov na referendumu izrekli o tem, ali želijo, da Falklandski otoki obdržijo trenutni politični status in ostanejo del čezoceanskega ozemlja Velike Britanije. Ta namreč pričakuje, da bo referendum stoodstotno potrjen, saj je vseh tri tisoč prebivalcev pravzaprav Britancev.

Argentina bi lahko na več načinov izzvala spopad Sunday Telegraph pa še poroča o tem, da je britanska varnostna služba premierja Camerona opozorila, da bi Argentinci lahko izvedli agresivno akcijo, medtem ko bo potekal referendum na otokih. Na primer, majhna politična stranka bi lahko na otokih postavila argentinsko zastavo, njihova mornarica pa bi lahko nadlegovala falklandske ribiške ladje ali pa prekinila britansko črpanje nafte in zemeljskega plina. Če bi v tem primeru kraljeva mornarica posredovala, bi takšen položaj lahko privedel do izmenjave ognja.

"Velika Britanija mora biti v takšnem položaju, da se bo hitro odzvala na serijo morebitnih groženj, zato že imamo primerne načrte. Naša drža se ni spremenila, vendar ne bomo stali križem rok. To je normalno, da poveljniki želijo biti dva koraka pred grožnjo, ne dva koraka za njo," je za Telegraph komentiral eden od višjih uradnikov obrambnega ministrstva.

Nekateri britanski poveljniki so prepričani, da ne bi mogli spet zavzeti otokov Velika Britanija ima sicer na otokih nameščenih 1500 vojakov, štiri bojna letala in artilerijo. Kljub temu pa so nekateri vojaški poveljniki prepričani, da bi v primeru obsežne argentinske invazije otrokov Velika Britanija lahko bila brez moči, da bi jih spet prevzela.

Ne spreglejte