Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
14.56

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija konflikt Bližnji vzhod

Petek, 7. 6. 2013, 14.56

4 leta, 9 mesecev

Se v sirski vojni uporablja hrvaško orožje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvoletna huda politična kriza in posledični vojaški spopadi v Siriji so po mnenju nekaterih analitikov že zdavnaj prerasli okvire državljanske vojne.

Številni poznavalci razmer namreč opozarjajo, da gre v spopadih v Siriji za precej več kot zgolj za izredno slab razplet že pred dvema letoma začete "arabske revolucije". Šlo naj bi preprosto za veliko strateško igro, v katero je vpletenih vse več bližnjevzhodnih držav, pa tudi del Zahodnega sveta.

V Siriji se lomijo kopja sosednjih držav Spopad med režimsko vojsko Bašarja Al Asada in tako imenovanimi uporniškimi silami je tako že zdavnaj prerasel v regionalni spopad za vpliv nad širšim območjem. Sirija je strateškega pomena za Iran, katerega eden redkih zaveznikov je prav Asadov režim. Prav tako Sirija za Iran predstavlja most do protiiranskega gibanja Hezbolah v Libanonu.

Ravno Teheran, Damask in Hezbolah namreč sebe vidijo kot nekakšno fronto odpora zoper izraelske in zahodne apetite v regiji, poroča nemški DW. Po drugi strani pa želita Savdska Arabija in Katar omejiti iranske apetite in okrepiti svoj položaj v regiji. Poraz vlade v Damasku bi za Iran zato pomenil težak udarec.

Vpletena tudi Hrvaška? Prav iz tega razloga arabske monarhije intenzivno pomagajo upornikom v Siriji, poroča DW, ki dodaja, da je Savdska Arabija aktivna tudi v Libanonu, kjer podpira protiiranske skupine v državi. Vseeno pa naj bi bila omenjena država v zadnjem času bolj oprezna pri nameščanju svojih bojevnikov v sosednje dežele. Kot za DW navaja poznavalec razmer, naj bi imeli v Savdski Arabiji v preteklosti že precej slabih izkušenj s svojimi državljani, ki so, potem ko so se vrnili s svoje "misije" v Afganistanu, postali sovražno nastrojeni celo proti lastni domovini.

V celotno zgodbo oboroževanja ene ali druge skupine na bojiščih po Siriji naj bi se za zdaj vpletla zgolj še Rusija, medtem ko so zahodne sile za zdaj še relativno pasivne. Rusi so sicer tradicionalni zaveznik Asadovega režima, kateremu naj bi po navedbah nekaterih medijev tako že napotili večje število raket. Na tem mestu so pri DW-ju omenili tudi morebitno vpletenost Hrvaške, od katere naj bi po nekaterih informacijah Savdska Arabija odkupovala orožje, s katerim bi lahko založila protivladne upornike.

Gre za eksplozivno kombinacijo versko-strateškega spora Troboj med Iranom, Savdsko Arabijo in Katarjem se odvija tudi na fronti verskih prepričanj. Tako so na eni strani konservativne sunitske monarhije, ki pomagajo pretežno sunitskim silam, po drugi strani pa šiitska republika Iran podpira režim v Damasku. Eksplozivna kombinacija verskih razlik ter strateško-politično preigravanje elit ne prinaša obetov za hitro in mirno rešitev spora v regiji, še piše DW.

Ne spreglejte